Matkas Opublikowano 5 Marca 2009 Opublikowano 5 Marca 2009 Witam, posiadam aparaturę Dynam Ne-Ko 4 i Zbigowy modulator. Wczoraj wystąpił problem z zakłóceniami, które niewiem czym są spowodowane. Kiedyś miałem ten sam problem i nie pamiętam co mi pomogło. Problem wygląda następująco: Zasięg jest przy złożonej antenie natomiast, gdy antene dotkne połączenie z odbiornikiem znika. Aby wszystko dobrze współgrało to musze stać dalej od nadajnika, bo im bardziej antena wysunięta tym dalej musze stać. Rozebrałem aparature i przelutowałem, sprawdziłem, zmieniłem wszystkie kable i nadal to samo. Układ W.Cz. jest podłączony kablem ekranowanym do modulatora. Wygląda na to, że to ja jestem zakłóceniem :rotfl: Mam nadzieję, że pomożecie Pozdrawiam
otp2 Opublikowano 5 Marca 2009 Opublikowano 5 Marca 2009 Ciężko będzie jednoznacznie odpowiedzieć co jest przyczyną. Też używam tego kodera i działa jak należy. Ale wygląda na to że w.cz gdzieś się indukuje w "modulatorze" (jak bierzesz nadajnik w ręce to dostrajasz antenę). Proponuję zaekranować płytkę modulatora a i ładnie poukładać kabelki lub wymienić na ekranowane.
Matkas Opublikowano 6 Marca 2009 Autor Opublikowano 6 Marca 2009 Witam, zamieniłem kabel ekranowy z Modulatora do modułu W.Cz. na większy i teraz śmiga bez problemu. Co prawda jest troche gruby ale dobrze , że działa:-) Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.