Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mucha100a Opublikowano 11 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Cześć, Przy okazji likwidacji sklepu modelarskiego nabyłem zestaw gumówki David czeskiej firmy Igra. Model konstrukcji klasycznej z balsy, sosny i sklejki. Model przeleżał kilka lata w szafie i przyszła na niego kolej. Model przerobię na RC z napędem elektrycznym (sterowanie: kierunek, wysokość, silnik). W zestawie znalazłem dość ciężką, twardą balsę w związku z tym niektóre listewki i wszystkie żeberka wyciąłem od nowa. Z istotnych modyfikacji, które zrobię: przeróbka na dwupłata (oryginalny płat pójdzie na górę, dolny zrobię od nowa o trochę mniejszej rozpiętości niż górny). Stateczniki lekko powiększyłem (Choć i tak są one duże- wiadomo, model miał być swobodnie latający). Kilka zdjęć z budowy. Będę je uzupełniał w miarę rozwoju budowy. 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Wreszcie coś w tym dziale się dzieje. Czekam na więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha100a Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2023 Niewiele modelu przybyło, bo musiałem sobie zrobić nową deskę montażową. Starą mi powyginało w śmigło, a w MDF nie chcą się wbijać szpiliki. Zatem na MDF nakleiłem sklejkę lipowo-balsową. Do małych modeli będzie jak znalazł. Obrobiłem bloczek żeberek i wyciąłem w nim rowki pod dźwigary, oraz obrobiłem listwy spływu na trójkąt. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha100a Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Z racji świąt trochę mało czasu miałem, ale wracam do budowy. Pierwszy płat prawie gotowy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha100a Opublikowano 5 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia Pierwsze skrzydło skończone. Zaczyna przypominać samolot. Waga na chwilę obecną 17 g. Mogłoby być trochę lżej, ale balsa, którą miałem lub była w zestawie była średnio twarda. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha100a Opublikowano 24 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Trochę czasu minęło, a model prawie skończony (zostało, wykonanie popychaczy steru kierunku i wysokości). W międzyczasie zrezygnowałem z pomysłu robienia z Davida dwupłata. Wyposażenie: 2x serwo 1,7g silnik szczotkowy z przekładnią CW 0720 zasilany 1S odbiornik 4 kanałowy zintegrowany z regulatorem Mam nadzieję, że zarówno silnika jak i serwa będą wystarczająco mocne do tego modelu. Masa bez pokrycia: 47gramy. Model okleiłem folią: https://www.napolskimniebie.pl/folia-pokryciowa-wersja-blysk świetna do takich modeli. Możliwe, że dodam jeszcze jakieś akcenty kolorystyczne. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi