Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 12 Grudnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Grudnia 2023 Witam, Pod koniec wakacji zacząłem budowę jednego z moich ulubionych samolotów , Jak 12 w wersji M. Z racji że ciągle stawiam pierwsze kroki w modelarstwie , model powiedzmy jest tylko zbliżony do Jaka, trochę nie wyszła mi linia kadłuba w tylnej części. Przód jest wzmocniony sklejka/balsa - początkowo chciałem tam wsadzić silnik spalinowy ale gdy zobaczyłem jakie są drgania musiałem uciec się do elektryfikacji. Myślę że od samych drgań poszycie mogło by odejść od modelu. W modelu będzie napęd 700kV i Aku 4s , że śmigłem 14x6 daje mi to w tym momencie 2.6kg ciągu - model do lotu ważył będzie około +/-3kg. Budowę tego modelu potraktowałem strikte naukowo - uczę się na nim , laminować (maska) malować podkładem i lakierem z pistoletu, wyginać duralowe podwozie itp Został oklejony papierem na wikol i pomalowany lakierem akrylowym , wymaga trochę poprawek ale to może po oblocie który planuje na wiosnę lub wcześniej gdy pogoda pozwoli. Rozpiętość 1800mm, waga 3000g. Poniżej kilka zdjęć z budowy. 14
Jerzy_R Opublikowano 12 Grudnia 2023 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Godzinę temu, wother napisał: ciągle stawiam pierwsze kroki w modelarstwie To taki żarcik miał być? No to Ci nie wyszło, za to reszta jak najbardziej. JA(K)czek prezentuje się zacnie. Teraz tylko lepszej pogody wyczekać...
Rekomendowane odpowiedzi