Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. michaell03 Opublikowano 29 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Dzień dobry, Jakiś czas temu poczyniłem pewien model rysowany(nie projektowany) pod kątem kategorii F3-res,F5-Eres,F3j-M ogólnie taki model dla modelarni i młodych modelarzy żeby mieli co budować i czym startować w pierwszych zawodach. Ponieważ uważam że modele dostępne na rynku są stosunkowo drogie i często bardzo bajeranckie co wpływa na ich eksploatację która jest uciążliwa dla młodych modelarzy którzy nie zawsze poświęcają wystarczająco dużo uwagi podczas transportu modelu a też podczas samej nauki latania która nie raz się kończy twardym lądowaniem albo problemem z powrotem pod wiatr. Po zbudowaniu modelu i oblataniu postanowiłem udostępnić moją pracę którą włożyłem w moją wersję modelu aby w pewnym stopniu promować i zachęcić modelarzy do latania w klasach modeli które nie wymagają aż tak kosztownych modeli jak w klasie F5j czy F3K. Po zbudowaniu modelu i oblataniu postanowiłem udostępnić moją pracę którą włożyłem w moją wersję modelu aby w pewnym stopniu promować i zachęcić modelarzy do latania w klasach modeli prostszych i tańszych. Wybór wzoru do naśladowania padł na model Allegro Profesora Marka Drela zasugerowany przez Pana Jerzego Markitona z którym projekt modelu by konsultowany pod kątem konstrukcji skrzydła i stateczników. Pliki które udostępniam zawierają formatki do wypalenia na laserze żeber i sklejkowych spływów więc kadłub trzeba dobrać/zbudować samemu według swoich preferencji bądź dostępnego wyposażenia. Ze statecznikami też jest trochę pracy ale plany do tego są więc można je wykonać z dostępnych materiałów w modelarni. Do mojego egzemplarza powstał jeden kadłub szybowca ze statecznikami z kratownicy i gondolą drewnianą a drugi kadłub w wersji motoszybowca dostał pełne balsowe stateczniki zalaminowane szkłem i gondole z włókna szklanego. Do budowy skrzydła użyłem balsę 1,5mm i 3mm na żebra, dźwigary są z płaskownika węglowego 1x5mm w centropłacie i w pierwszym uchu na końcówce 0,5x3mm, dźwigar pomocniczy 2x4mm, keson i spływ ze sklejki 0,4mm, bagnety są z rurki 5mm a kołki stabilizujące 4mm. Plik żebra zawiera właściwe formatki do wycięcia. Plany i proporcje dostępne są na stronie Profesora Dreli Link do strony Profesora Dreli: https://charlesriverrc.org/articles/on-line-plans/mark-drela-designs/allegro-lite-2m/ Jest to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość ale chętnie odpowiem na pytania związane z modelem. Pozdrawiam, Michał skrzydło plan.dwgżebra.dwgspływ.dwgwszystko.dwg 3 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek 77 Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Cześć- mam podobne zdanie ?. KIBICUJĘ i POPIERAM ! ( Wygląda super!!! ?? ) Pozdrawiam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi