Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. michaell03 Opublikowano 29 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 29 Lutego Dzień dobry, Jakiś czas temu poczyniłem pewien model rysowany(nie projektowany) pod kątem kategorii F3-res,F5-Eres,F3j-M ogólnie taki model dla modelarni i młodych modelarzy żeby mieli co budować i czym startować w pierwszych zawodach. Ponieważ uważam że modele dostępne na rynku są stosunkowo drogie i często bardzo bajeranckie co wpływa na ich eksploatację która jest uciążliwa dla młodych modelarzy którzy nie zawsze poświęcają wystarczająco dużo uwagi podczas transportu modelu a też podczas samej nauki latania która nie raz się kończy twardym lądowaniem albo problemem z powrotem pod wiatr. Po zbudowaniu modelu i oblataniu postanowiłem udostępnić moją pracę którą włożyłem w moją wersję modelu aby w pewnym stopniu promować i zachęcić modelarzy do latania w klasach modeli które nie wymagają aż tak kosztownych modeli jak w klasie F5j czy F3K. Po zbudowaniu modelu i oblataniu postanowiłem udostępnić moją pracę którą włożyłem w moją wersję modelu aby w pewnym stopniu promować i zachęcić modelarzy do latania w klasach modeli prostszych i tańszych. Wybór wzoru do naśladowania padł na model Allegro Profesora Marka Drela zasugerowany przez Pana Jerzego Markitona z którym projekt modelu by konsultowany pod kątem konstrukcji skrzydła i stateczników. Pliki które udostępniam zawierają formatki do wypalenia na laserze żeber i sklejkowych spływów więc kadłub trzeba dobrać/zbudować samemu według swoich preferencji bądź dostępnego wyposażenia. Ze statecznikami też jest trochę pracy ale plany do tego są więc można je wykonać z dostępnych materiałów w modelarni. Do mojego egzemplarza powstał jeden kadłub szybowca ze statecznikami z kratownicy i gondolą drewnianą a drugi kadłub w wersji motoszybowca dostał pełne balsowe stateczniki zalaminowane szkłem i gondole z włókna szklanego. Do budowy skrzydła użyłem balsę 1,5mm i 3mm na żebra, dźwigary są z płaskownika węglowego 1x5mm w centropłacie i w pierwszym uchu na końcówce 0,5x3mm, dźwigar pomocniczy 2x4mm, keson i spływ ze sklejki 0,4mm, bagnety są z rurki 5mm a kołki stabilizujące 4mm. Plik żebra zawiera właściwe formatki do wycięcia. Plany i proporcje dostępne są na stronie Profesora Dreli Link do strony Profesora Dreli: https://charlesriverrc.org/articles/on-line-plans/mark-drela-designs/allegro-lite-2m/ Jest to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość ale chętnie odpowiem na pytania związane z modelem. Pozdrawiam, Michał skrzydło plan.dwgżebra.dwgspływ.dwgwszystko.dwg 3 3
Tomek 77 Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Cześć- mam podobne zdanie ?. KIBICUJĘ i POPIERAM ! ( Wygląda super!!! ?? ) Pozdrawiam Tomek
Rekomendowane odpowiedzi