Eryk Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Dzisiaj czytając znany portal internetowy natknąłem się na, niewątpliwie, nowinkę techniczną. Jak droga może być ta technologia? i czy przywędruje to do światka modelarskiego? może dowiemy się niebawem, moze troche później? ciekawe ile te nowe ogniwa będą miały wspólnego ze starymi Li-ion, Li-po oprócz nazwy...
Ładziak Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Parę dni temu słyszałem o tym w radiu. Mnie zastanawia czym (ładowarka) i z czego (źródło prądu) będziemy to ładować, bo wynika, że będzie to kilku sekundowy strzał energii. Prawie jak walnięcie małego pioruna, a w najlepszym przypadku spawara ;-) . Zwykłymi kabelkami z krokodylkami podpinanymi do samochodowego aku sprawy raczej nie załatwimy :devil: .
utopia Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 to chyba bezpośrednie rozwinięcie technologi ultrakondensatorów opracowanych przez Maxwella najszybszy hi-lo ESR ponoć ładuje się do pełnych 500F w czasie poniżej 0,3 sekundy - jeśli znajdę czas to pojadę na prezentacje i zdam relację . Chwilowo ze względu na wagę i wymiary do zastosowań czysto modelarskich trochę nieteges ale są już powszechnie stosowane w samochodach hybrydowych , wózkach paletowych ,itd itd ... LINK1 LINK2 a zanim sie ktoś wyrwie uprzedzam pytania ,,,,,,, 250faradów kosztuje tyle co nowy yaris w salonie i to wcale nie ten najbiedniejszy :devil: a z nieco innej beczki - dla tych co wierzą że za 100 zł można kupić na znanym portalu dobry kondensator do stabilizacji zasilania polecam testy przeprowadzone przez niemców : LINK3 widać tam że często nadruk to tylko fantazja producenta ...
Tomek Opublikowano 13 Marca 2009 Opublikowano 13 Marca 2009 Czas ładowania poniżej 5 minut jest pomijalny ,więc czy to będzie 5 minut czy 10 sekund , bez zanczenia. Za to co jest bardzo ważne dal modelarzy to upakowanie energii na gram . A w tych bateriach wynosi ona 100mA na 1g. Czyli pakiet 1 cela 3700 mA to 37 gram. niemal 2-3 krotnie mniejsza niż w A123. A to oznacza że pakiet np 4100mA 4 cel (odpowiednik Lipola ) będzie ważył ok.160 gram zamiast 320g !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.