stach34 Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Witam, mam takie pytanie jak dorobić do apki od pc focusa rtf gniazdo trener/symulator ? Przydało by się takowe dorobić do niej. Dobrze by było jakby ktoś podał schemacik i powiedział jak w ogóle tanie gniazdo działa(np. po włączeniu funkcji trener odłączane są drążki trenera i sygnał pochodzi od drążków ucznia - tylko trochę dokłądniej ). Dzięki za odpowiedzi
marcin133 Opublikowano 14 Marca 2009 Opublikowano 14 Marca 2009 Poczytaj to jest też trochę o przeróbkach.
stach34 Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Opublikowano 14 Marca 2009 O dzięki , znalazłem nawet moją apke To wiem już jak wyprowadzić sygnał tylko co teraz ? Niewiem jak działa takie gniazdo (trener - uczeń). W opticu 6 mam trenera. Jak to podłączyć ? Czy poprostu podłączam pod trenera optica? Czy w aparaturze ucznia podczas sterowania (wiem że to głupio zabrzmi) muszą być baterie? Czy wykorzystywane są aku i moduł trenera ?
zzradek Opublikowano 19 Marca 2009 Opublikowano 19 Marca 2009 Stach 34, Sam nie wiem czy jestem Ci w stanie temat wytłumaczyć, bo po zadawanych pytaniach widać że nie masz doświadczenia w elektronice, a wtedy moja rada jest: nie kombinuj bo zepsujesz. Ale jeśli robisz to na własną odpowiedzialność, to proszę. Po prostu podłączasz, sprawdzając najpierw czy polaryzacja impulsów jest taka sama jak w Hitecu. Jeśli nie jest taka sama, to trzeba zastaosować inwerter na jednym tranzystorze. Najlepiej jeszcze ograniczyć napięcie impulsów diodą zenera. Wystarczy 4-5V Kabel powinien być ekranowany. Co do zasilania: Aparatura ucznia powinna być zasilana. Może być zasilana z Trenera, poprzez kabel, dlatego możesz się spotkać w różnych opisach z konfiguracją nie wymagającą baterii w Uczniu. W aparaturze ucznia trzeba wyłączyć nadawanie, najwygodniej poprzez wyjęcie kwarcu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.