piotr jet Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Witajcie Szukam pomocy i rady. w motoszybowcu "odszedł" mi silnik i odciął 1 antenę w odbiorniku Jeti.Duplex R7 I tu pojawia się problem. W Jeti mi mogą naprawić (koszt 15 E) plus koszty wyslki.. I tu jest właśnie problem, koszty wysyłki jakie znalazłem to minimum 100PLN plus 15Euro naprawa i koszt wysyłki do mnie więc pewnie kolejne 100 pln lub 15-20 Euro. Stanowi to więc minimum 60% ceny nowego, Ktoś mi pomoże? jakąś radą gdzie zdobyć taką lub podobną antenę. Może Ktoś jeździ do Czech? W okolice miasta Pribor. Jak mam wydać na naprawę 250-300 pln, to kupię nowy odbiornik. A może Ktoś mi Go naprawi za rozsądne pieniądze? Proszę o pomoc! i radę pozdrawiam Piotrek
Marcin Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Daj jakieś fotki. Anteny nie ma w ogóle? Bo w sumie to możnaby z tego co zostało zrobić nową, ważna jest długość aktywnego elementu (tego bez grubej czarnej izolacji)
piotr jet Opublikowano 20 Sierpnia Autor Opublikowano 20 Sierpnia Pisałem do Jeti a tu odpowiedź/ antény jsou koaxiální kabel a jsou pájeny na DPS, po jejich výměně je doporučeno zkontrolovat výstupní zesilovač a citlivost. Z tohoto důvodu doporučuji přijímač zaslat přímo do naší firmy na výměnu antény a plnou kontrolu přijímače. Cena za antény a celkovou kontrolu je 15€ + pošta zpět k vám. a tu tłumaczenie anteny są kablem koncentrycznym i są przylutowane do płytki PCB, po ich wymianie zaleca się sprawdzenie wzmacniacza wyjściowego i czułości. Z tego powodu polecam wysłać odbiornik bezpośrednio do naszej firmy w celu wymiany anteny i pełnego sprawdzenia odbiornika. Cena za anteny i ogólny przegląd wynosi 15 € + przesyłka zwrotna.
Marcin Opublikowano 20 Sierpnia Opublikowano 20 Sierpnia Napisz do Prodrone - jest taka firma na Ślasku, robi głównie anteny do FPV itp ale może pomoże z dostrojeniem. Generalnie ja bym zrobił tak ( w jakimś odbiorniku JETI tak zrobiłem i zadziałało) 1. Zdjął żółtą osłonę z uciętego elementu odsłaniajac tzw "aktywną" część anteny 2. Używając suwmiarki baaardzo dokładnie zmierzyłbym długość tej aktywnej części (powinna być w przeźroczystej osłonce) 3. Zdjął z reszty uszkodzonej anteny dokładnie taką samą ilość czarnej izolacji i znajdującej się pod nią "masy" żeby wyglądało to jak w tej uciętej części. 4. Range test i w górę. Sam mam dwa odbiorniki z tak skróconymi antenami i nie zauważyłem problemów. Ważna jest dokładność tej gołej części anteny.
Rekomendowane odpowiedzi