Budrys777 Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Witam. Biorę się za zrobienie zdalnego uruchamiania silnika Loncin LC 1P88F 12 KM i mam kilka pytań. Aparatura FS-i6X. Od odbiornika RC pójdzie sygnał na przekaźnik 5V i z niego sygnał na solenoid. Jak mają iść przewody? Solenoidem steruje plus 12V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Do odbiornika musisz podpiąć RC switch z wyjściem na przekaźniku. Nie można sterować przekaźnikiem bezpośrednio z odbiornika. Stykami przekaźnika załączasz co chcesz w granicach prądu jaki można puścić przez jego styki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budrys777 Opublikowano 26 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Znalazłem opis przekaźnika i w tym przypadku jest chyba inaczej. Zasilanie cewki idzie bezpośrednio z odbiornika (5V), a napięcie na urządzenie z akumulatora (potrzebuję 12V) i jest odizolowane od odbiornika. Minus do solenoida będzie pewnie z obudowy. https://pl.aliexpress.com/item/1005004965054635.html?src=criteo&albch=criteo_New&acnt=criteo-B4&albcp=232483&device=pc&clickid=66cc490d4c123de6c20b1b6cc5797c2d_1724664077_1005004965054635&cto_pld=K18HVc7KAADI7q7y6F58aw&aff_fcid=1f2bf23ba18744ce8fe749b042b51877-1724664082162-09846-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=1f2bf23ba18744ce8fe749b042b51877-1724664082162-09846-UneMJZVf&terminal_id=e7a529262ec94874a2cae785d31967f6&afSmartRedirect=n&gatewayAdapt=glo2pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia To masz właśnie taki RC switch z przekaźnikiem 30A więc w czym problem? Cewka tego przekaźnika jak widać na foto jest 12V więc na płytce jest jeszcze przetwornica 5v na 12V. W układzie jest jeszcze procek który zmienia sygnał PWM z odbiornika na stan wysoki który otwiera tranzystor sterujący cewkę przekaźnika . Masz więc wszystko tylko podpiąć tak jak na zdjęciu tylko zamiast pompy cewkę . Kiedyś w silnikach na ten stycznik rozruchowy mówiło się Bendix. W nadajniku zamiast switcha możesz dać przycisk typu reset żeby mieć taki przycisk START. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budrys777 Opublikowano 26 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Godzinę temu, Bodzioch napisał: więc w czym problem? A w tym, że żaden ze mnie fachowiec i tylko dzięki Wam coś się mogę czegoś nauczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Nie wiem jak ten przekaźnik działa ale do zasilania cewki przekaźnika potrzeba nieraz kilku amper, ja bym rozwiązał to inaczej, wszystko wysokopradowe z obwodu 12V gdzie cewka poprzez mosfeta a mos sterowany poprzez jakiś niskopradowy wyłącznik PWM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 26 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia A jak wygląda teraz rozruch silnika. Jest jakiś przycisk, stacyjka. Jeżeli jest to wystarczy styki przekaźnika COM i NO spiąć równolegle z tym co jest przy silniku i będziesz miał odpalanie miejscowe i zdalne. Jeżeli nie bardzo się znasz na elektryce to może poproś kogoś żeby na to zerknął , 2 minuty i może będzie gotowe. Szkoda coś uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Albo dokładne zdjęcia i opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budrys777 Opublikowano 27 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Postaram się to poskładać w tym tygodniu. Najbardziej mnie ciekawi jaki prąd idzie przez styk na śrubie M6 w solenoidzie. W tym układzie chodzi tylko o podanie 12V na tą śrubkę. Ja kupiłem sam silnik z kostką, którą powinno się podpiąć do kostki traktorka. Traktorki o ile mi wiadomo, to mają instalację 12V. Stacyjki też nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 27 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Wewnątrz tego stycznika musi być cewka na napięcie 6 lub 12V -bo to jest do kosiarek jak pokazuje internet. Sprawdź omomierzem lub podepnij aku 12V między zaciski : 1 - 3 ( 1 plus 3 minus) jeżeli zadziała to pod zacisk 1 wpinasz PLUS akumulatora 2 do rozrusznika, a pod zacisk 3 MINUS poprzez RC Switch Jeżeli nie zadziała: 2 - 3 ( 2 plus 3 minus) Jeżeli teraz zadziała to pod zacisk 2 wpinasz PLUS akumulatora 1 do rozrusznika , 3 bez zmian. Prąd płynący przez styki nie będzie mały, może 20-50 A. Jaką moc ma rozrusznik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budrys777 Opublikowano 5 Września Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września Zrobione. Przyczyną niedziałania była spalona cewka od nowości. Kupiłem drugi stycznik i jest wszystko OK. Masą jest podstawa solenoidu, a plus na małej śrubce. Za przekaźnikiem wpięta dioda prostownicza 2A 200V. W dniu 26.08.2024 o 12:51, Bodzioch napisał: W nadajniku zamiast switcha możesz dać przycisk typu reset żeby mieć taki przycisk START. To będzie dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi