FockeWulf Opublikowano 28 Października 2024 Opublikowano 28 Października 2024 Witajcie, czy możecie polecić jakąś dobrą wyważarkę "cyfrową" do modeli. Zależy mi na precyzyjnym uchwyceniu środka ciężkości bez klękania pod modelem i ustawiania skrzydeł w miejscu. Swego czasu na forum pojawiały się projekty DIY, można też znaleźć w sieci. Ale nie mam czasu na takie projekty. Z ciekawych ofert znalazłem https://zeller-modellbau.com/zubehoer/kings-scale-digitale-schwerpunktwaage-10-kg-arme-mittel/ lub druk 3D https://modellbau-pollack.de/index.php?page=cg-waage, przy czym podoba mi się bardziej pierwszy produkt. Ktoś używa albo zna inne rozwiązanie? Pozdrawiam,
pabork Opublikowano 29 Października 2024 Opublikowano 29 Października 2024 zrób to sam GitHub - olkal/CG_scale: CG scale for F3X gliders
Michau Opublikowano 13 Grudnia 2024 Opublikowano 13 Grudnia 2024 Z tych dwóch precyzyjniejsza będzie druga, bo pierwsza ma nie do końca precyzyjne punkty podparcia skrzydła, na podstawie których wyliczany jest SC. Przy drugiej trzeba zadbać o lekkość pracy przegubu, bo i to może wprowadzać błąd - to takie obserwacje przy budowie swojej wyważarki.
FockeWulf Opublikowano 13 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zamówiłem już pierwszą, ale nie mam jeszcze w domu.
FockeWulf Opublikowano 29 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2024 Mam już wagę i wstępnie przetestowałem, ale od początku. Zamówiłem wersję Large, która ma najwięcej przestrzeni na kadłub. Można sobie dokupować oddzielnie uchwyty, ale uznalem, że po co się rozdrabniać. Z miejscem do przechowywania nie mam problemu. Unboxing: Otrzymujemy dość dobrze zapakowany produkt: do samodzielnego złożenia: Jakość nie jest najlepsza - tzn. wszystko jest prawidłowo wycięte, ale nikt tego nie szlifował po wyjęciu z frezowania. Dodatkowo trzeba było podszlifować usztywniacze, bo nie "zazębiały" się. Moduł z wyświetlaczem mógł zostać wykonany w inny sposób niż z drewna - trochę wygląda to słabo. Nic wielkiego, ale jednak za tę cenę spodziewałem się lepszego wykonania. Na plus jest to, że jest to sklejka, a nie wydruk 3d - mam jakoś większe przekonanie co do trwałości. Po złożeniu wychodzi nam: Pierwsze testy wypadły pozytywnie, tj. waga jest bardzo łatwa w obsłudze, nie trzeba nic kalibrować. Są tylko dwie funkcje - włącznik oraz tara. Pomiar jest co do jednego miejsca po przecinku. Wyważanie zgadza się z instrukcją modelu prawie do części dziesiętnych - model wyważany wcześniej wstępnie na podporach. I jeszcze zdjęcia samej wagi: Ogólnie jestem zadowolony, ale lepiej by było, gdyby producent użył również innych materiałów niż drewno, np. do modułu wyświetlacza.
Rekomendowane odpowiedzi