kaszalu Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) A tu inny wynalazek z wykorzystaniem silników COX-a - radzą sobie chłopaki !! Fajne motorki - kilku z poniższej kolekcji jeszcze używam ! Edytowane 29 Czerwca 2018 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2018 Silnik systemu Wankla od A do Z !
kaszalu Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Robiłem porządki w starych papierach i znalazłem zdjęcia z lat 90 - tych z rodzinnych lotów na górkach w Myślęcinku mojego szybowca ABC .... Stare dzieje - 24 lata temu ! Dwaj dżentelmeni w kombinezonach mają aktualnie po ponad 30 lat ! A model ( prawie 1800 mm rozpiętości , lot swobodny bo radia jeszcze nie miałem !!) fajnie latał - potem skończył jako eksponat pod sufitem w szkole podstawowej nr 10 w Bydgoszczy na ul. Śląskiej ! I jeszcze zdjęcia z zawodów balonowych . Balon na ogrzane powietrze klejony z bibułki - nie chwaląc się wygraliśmy te zawody na długotrwałość lotu !! Balon po starcie z boiska szkoły przy ulicy Piwnika - Ponurego poniósł wiatr i zniknął z oczu deklasując konkurencję - przeleciał od miejsca startu do lądowania ok 4,5 km - wiem dokładnie bo przywiózł mi go na drugi dzień znalazca z Fordonu ( przezornie na balonie zapisałem adres i telefon ) ! Nagrodą był duży model bombowca "Wellington" do sklejania firmy Rewell ! A może by tak zorganizować małe loty balonami na ogrzane powietrze ? Balon jest do wykonania w jeden wieczór - tylko trochę chęci, bibułka gładka formatu A3 lub A4 i klej do papieru - zabawa gwarantowana ! Edytowane 3 Lipca 2018 przez kaszalu
kaszalu Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Opublikowano 3 Lipca 2018 (edytowane) Metoda budowy balonu na ogrzane powietrze fajnie wyjaśniona jest TU : http://www.avia.tarman.pl/index.html?grp=186 Edytowane 4 Lipca 2018 przez kaszalu
kaczma2 Opublikowano 5 Lipca 2018 Opublikowano 5 Lipca 2018 Mam taki dziwny, a może dobry pomysł na upały. Gdyby tak wcześnie rano lub wieczorem, jak temperatura na zewnątrz jest niższa, potrzymać w otwartym oknie kadłub modelu elektryka i uruchomić silnik. Powinno szybko przedmuchać pokój. Za kwadrans powtórzyć. Powietrze od mebli i ścian szybko się nagrzewa.
kaszalu Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Opublikowano 20 Lipca 2018 (edytowane) Dzisiaj nad Bydgoszczą dobra termika - szybownicy łapią kominy i kręcą wysokość !! Daaaawno tego nad miastem nie widziałem ! Fotka z mojego balkonu, w powietrzu są trzy szybowce - najlepiej kliknąć w zdjęcie i je powiększyć - trzeba się wpatrzyć bo latają wysoko !!! Na pierwszym zdjęciu szybowiec prosto nad wieżą , biały punkt w połowie wysokości zdjęcia prawie na wysokości widocznej połówki księżyca ... Na ostatnim zdjęciu szybowiec lekko poniżej czterech małych , poziomo ustawionych chmurek z ich prawej strony , nad wieżą..... ( jeden z trzech krążących, reszta "się wtopiła" w niebo...) Edytowane 20 Lipca 2018 przez kaszalu
Kross Opublikowano 27 Lipca 2018 Opublikowano 27 Lipca 2018 Ostatnio rzeczywiście tropikalne gorączki, też mam na to sposób.Po obejrzeniu 20 minut człowiekowi odrobinę chłodniej 1
kaszalu Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Opublikowano 27 Lipca 2018 OOOO !! A jednak jeszcze ktoś żyje na forum !!! Faktycznie chłodniej !!! Kontynuuje schładzanie !!!
kaszalu Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzisiaj polatałem trochę ASW 15 "agroturystycznie" na wsi nad jeziorem Bachotek pod Brodnicą ! Fajne widoki, ładne noszenia , 1.5 godziny w powietrzu, potem inne atrakcje ! Skończyłem prawie w rosole .... Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez kaszalu 2
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Pozazdrościć terenu. Towarzystwa do rosołu to masz pod dostatkiem
kaszalu Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Ano czasem trzeba przewentylować płuca mieszczucha i zmienić otoczenie !! Bardzo miłe wspomnienia lotnicze, a i rosół paluszki lizać ! Nie wiem tylko, czy kury też takie zadowolone ....
kaszalu Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2018 (edytowane) Nieźle wyrósł - pewnie ponad 2,5 m rozpiętości !! A ja dzisiaj z nudów zmajstrowałem zestaw spadochronowy do wywożenia na modelu i zrzutu z wyskokości, ewentualnie miotania w górę jakąś inną bombardą ! Testy przeprowadzone na Zamczysku - mimo silnego wiatru "spadochroni" elegancko !! Teraz trzeba do Cuba dorobić wyrzutnię spadochronów ! Edytowane 5 Sierpnia 2018 przez kaszalu
WALDENGERD Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Endriu - jesteś niemożliwy A może tak 2 ołowiane żołnierzyki z dziecinnych lat sklejone pleckami - może się zachowały lub laleczka z ołowiem w brzuszku jak już to już .....
Gość Opublikowano 8 Sierpnia 2018 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 E tam niemożliwy, dziecinnieje po prostu ale konstrukcję wyrzutni będę podglądał A tu moja niedziela we fragmentach
kaszalu Opublikowano 9 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) Podśmiewajki se robią z poważnych eksperymentów spadochronowych Kto się nie bawi ten się starzeje !! Ps. A cała reszta towarzystwa zgodnie z teorią Jurka bawi się samolocikami Edytowane 9 Sierpnia 2018 przez kaszalu
marcini59 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Dzisiaj do południa pogoda dopisała więc przewietrzyłem latadła na łączce 3
toptome69 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Dawno mnie tu nie było Udało się polatać wczoraj z Jerzym tworząc fajną parę Orląt Muszka też polatała i to nawet udało się złapać termiczkę na wysokości 70 m 2
kaszalu Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Jeszcze Wam miejscowe orły i orłany "kota nie pogoniły" i depronowych ogonów nie wyskubały ? Fajnie wyglądają w powietrzu te androidy !
Gość Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Opublikowano 14 Sierpnia 2018 Jeżeli wiesz, gdzie pieprz rośnie, to właśnie tam były miejscowe...
Rekomendowane odpowiedzi