KML Awiatik Sosno Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca 2 Zlot Modeli Uwięzionych Sośno 2025 Po ubiegłorocznym pierwszym , takim testowym zlocie/pikniku,organizujemy i zapraszamy na drugi zlot: wszystkich modelarzy latających modelami na uwięzi klas wszelakich , oraz tych którzy marzą o lataniu na uwięzi ...ale nie wiedzą co i jak. Termin zgodny z sugestiami uczestników pierwszego i chyba już na stałe wejdzie do naszego Awiatikowego kalendarza imprez. Więcej informacji już niebawem tutaj , jak i na naszym Facebooku. W razie pytań: piszcie i dzwońcie 530 033 078 Z pozdrowieniami Konstanty Polasik 1
KML Awiatik Sosno Opublikowano 8 Sierpnia Autor Opublikowano 8 Sierpnia Drugi zlot modelarzy latających modelami na uwięzi wszystkich klas i rodzajów, zbliża się już wielkimi krokami i to już najwyższy czas aby przypomnieć o tym i Serdecznie zaprosić wszystkich zainteresowanych tym wydarzeniem. Propozycje cyklicznych tematów: "Wicherek C/L" , "RETRO-C/L", loty w formie konkursu wg regulaminu który zostanie opublikowany. W najbliższych dniach ciąg dalszy informacji związanych ze zlotem. 1
KML Awiatik Sosno Opublikowano 9 Sierpnia Autor Opublikowano 9 Sierpnia Boisko znajduje się ok 800 metrów od Biblioteki-Domu Biblioteka w Sośnie , siedziby Modelarnia Awiatik Sośno, obok B-DK znajduje się sala gimnastyczna SP., gdzie w razie nie pogody , jak i z soboty na niedzielę- można będzie przechować modele. Istnieje możliwość przenocowania w budynku Biblioteki-Domu Kultury w Sośnie- materac i takie tam......jest zaplecze kuchenno-sanitarne. https://maps.app.goo.gl/QzvGJR2UrgJ4SFXV6 cdn..... 1
KML Awiatik Sosno Opublikowano 8 Września Autor Opublikowano 8 Września To już niespełna dwa tygodnie pozostały do 2 Zlotu. Zapraszamy i zachęcamy wszystkich modelarzy latających modelami na uwięzi wszystkich klas, jak i nie tylko zawodniczymi: szkolnymi,rekreacyjnymi itd...... jak pokazał pierwszy zlot, jest to okazja do podpatrzenia i wymiany doświadczeń.
KML Awiatik Sosno Opublikowano 11 Września Autor Opublikowano 11 Września Zlot jest otwarty dla wszystkich latających modelami na uwięzi...bez znaczenia czy latających zawodniczo czy dla przyjemności. Latających modelami akrobacyjnymi, makietami,rekreacyjnymi, modelami retro czy szkolnymi. A także jest dla tych którzy chcieli by spróbować,czy dowiedzieć się co i jak zrobić, aby bezboleśnie wejść w tę klasę modeli. Modele na uwięzi nigdy nie są dalej i wyżej niż długość linek sterujących...modele na uwięzi są jedynymi które pilot fizycznie steruje: każdy ruch nadgarstka/ręki jest przenoszony na ster wysokości. W kraju jest wiele pikników/zlotów modeli RC wszelkiej maści.....a dla uwięziowców nic/ poprawcie mnie jeśli się mylę/ Zlot jest dla wszystkich i nie trzeba się rejestrować.... tutaj się lata tylko na uwięzi. Modele RC tylko statycznie mogą się zaprezentować. Naszym celem jest, aby to był zlot na który wszyscy będą chcieli przyjeżdżać aby sie spotkać, zaprezentować w locie i wymienić doświadczenia w miłym gronie. Kilka fotek z I Zlotu.
KML Awiatik Sosno Opublikowano 13 Września Autor Opublikowano 13 Września Zainteresowanych wcześniejszym przyjazdem, zapraszamy już od piątkowego wieczoru- budynek BDK jest do naszej dyspozycji. W Biblioteka Dom Kultury, al Jana Pawła II 1 w Sośnie istnieje możliwość przenocowania, posiadamy zaplecze kuchenne i prysznice, oraz parking przy BDK. Dla zainteresowanych zakupami jedzenia itp są w Sośnie: Biedronka i Dino. W samą sobotę na boisku będziemy się instalowali od ok 9.00
KML Awiatik Sosno Opublikowano Czwartek o 17:11 Autor Opublikowano Czwartek o 17:11 Pogoda na sobotę zapowiada się super.... ciepło,słonecznie i z umiarkowanym wiatrem.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano Sobota o 18:36 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Sobota o 18:36 Dzisiaj wraz z moją żoną wybraliśmy się do Sośna. Bardzo dawno nie widziałem się z Kostkiem, pogoda zapowiadała się piękna więc trafiła się wspaniała okazja. Oczywiście pojechałem jako widz bo moja przygoda z modelami na uwięzi skończyła się ponad 40 lat temu ale pozostało jeszcze to: paliwo (zostało pół butelki) zakupione w CSH Choszczno w 1982 roku... z pewnością nie ma już żadnych właściwości. Impreza została połączona z Piknikiem Rodzinnym a to dzięki przychylności władz gminy na czele z p. Wójtem. Miejsce pięknie przygotowane, zadbano pd względem kulinarnym nie tylko o pilotów ale również o naszą parę 🙂 Gospodarz. P. Wójt, w rozmowie przyzna ża również miał w dzieciństwie przygodę z mdelarstwem. Jaskółka itp. Koledzy z Pyrzyc przywieźli pięknego oldtimera. Cdn... 5 1
KML Awiatik Sosno Opublikowano 18 godzin temu Autor Opublikowano 18 godzin temu I już po 2 Zlocie.... Adam powyżej już pochwalił się serią fotek..DZIĘKI!!!! Poniżej pierwsza porcja fotek z innej perspektywy..... Kolejna porcja fotek... 4
ahaweto Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Zainteresowały mnie modele elektryczne na uwięzi. Bardzo się ździwiłem że pilot sam jeden bez pomocnika przygotowywał model do startu i startował. Pierwszy raz z tym się spotkałem i popytałem pilotów na czym to polega. Wyjaśniono mi że model ma wszystko tak jak model elektryczny ale ma dodatkowy "timer". Po włączeniu zasilania pilot dzięki temu "timerowi" ma np. (w zależności od ustawienia) 30 sekund na dojście do uchwytu, sprawdzenie działania sterów i po tym czasie model startuje nie ponaglany przez pilota 🙂 Lot trwa ponad 5 minut i to wystarcza na wykonanie programu obowiązkowego. Pilot pilnuje czasu i "timer" odłącza napęd i pilot ląduje. Jak powiedział mi jeden z pilotów (nie pamiętam imienia 😳) bierze cztery pakiety, model i jedzie na miajsce startów wykonuje cztery loty (sam) i wraca do domu. Piękna sprawa ! Widziałem w akcji pilotów z najwyższymi umiejętnościami 😵 Sama wieś sprawia bardzo dobre i miłe wrażenie. Czysta, zadbana wszystkie budynki użyteczności publicznej są nowoczesne i nowe. Świadczy to dobrze o byłych i i obecnym gospodarzu gminy. Dwa filmiki ze zlotu. Takie pamiątkowe prezenty otrzymaliśmy od Kostka. 2
Rekomendowane odpowiedzi