adamisku Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Witam. Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie aerograf do pomalowania mojego pierwszego (budujacego się jeszcze) modelu RWD-5. Latam sobie już jakiś czas EASY STAR'em. Kupiłem dość dobry zestaw kompresor MECADECO i AEROGRAF w komplecie. Znalazlem fajne okazje w necie i wygrałem licytację farb akrylowych GAME COLOR VALLEJO. Chciałem Was moi mili zapytać co mam zrobić aby "przystosować" je do malowania aerografem. Poczytałem conieco na necie i wiem, że trzeba dodać nieco opóźniacza i wody ALE NIE WIEM ILE??? Gdyby ktoś mógł napisać czy robił już takie cuda i wie jak te farbki potraktować to będe wdzieczny. Wiem ze Vallejo ma dedykowana wersje AIR do malowania aerografem no ale kupilem juz takie:) - a no i bym zapomnial o njawazniejszym. Na czym trenowac malowanie aerografem (atrament, tanie farby akrylowe)??? Moze ktos juz jest w tym wprawiony i kilka celnych wskazowek by mi udzieli. Dzieki z gory za odpowiedz - pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Przygotowanie farb to sprawa indywidualna i sam musisz opracować skład odpowiedni do malowania. Jeżeli zaś chodzi o testy to tylko na tych farabach które masz gdyż każda farba zachowuje sie inaczej. Doświdczenia nabierzesz z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 ja trenuje malowanie aerografem na pigmentach do farb ściennych, tylko przed malowaniem troche je rozcienczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 jeżeli już mowa o pigmentach to dobrze jest wymieszac je z białą emulsją akrylową do sciań. Wtedy znacznie lepiej się maluje a całość trzyma podłoża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyr994 Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Tutaj znajdziesz ciekawostki http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=985&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=d57761ee118c9f6b892bfcfef1087f7a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 Tu znajdziesz sporo informacji: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Farby game są typowymi farbami pod pędzel, pigment mają grubszy od serii model i panzer. Myśle że najcieniej bedą kryły farby air bo mają najdrobniejszy pigment. IMO po dobrym rozmieszaniu [czyli dobre 2 minuty machania, najlepiej jeszcze przed zdjąć dozownik i zamieszać czymś, najlepiej prętem metalowym] farb Game musisz dolać co najmniej 50% wody jeżeli malujsze aerografem gdyż do malowania pędzlem i tak dodaje wode bo farby są naprawde gęste. Zasada jest taka że farba musi ci po zbiorniku ściekać możliwie szybko [rzadka farba] ale nie może powstawać transparent [należy zachować jednolitość koloru z rozcieńczalnikiem] Warto użyć wody destylowanej. Jezeli bezie ciepła [ok 25st] to farba bedzie szybciej wysychać i dawać lekko chropowatą powierzchnie co jest przydatne na pierwszej warstwie podkładowej. Z farb polecam akryle artystyczne - do dostania w 200-250ml opakowaniach chociaż Farby serii game są naprawde dobre [posiadam sporą palete i cały czas używam] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamisku Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Fajnie. Dzieki za szybka odpowiedz. Juz wiem ze musze dodac w stosunku 1:1 wody do tych farbek zeby cokolwiek szlo pomalowac. A jak to jest z tym OPOZNIACZEM?? Ile mam wlac do tej mieszaniny zeby mi nie schlo w aerografie a na modelu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wezyr994 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 VALLEJO schną ok 5 minut na pomalowanej powierzchi. W aerografie tak szybko Ci nie zaschnie jeżeli będziesz malował w krótkich odstępach czasu. Prawdopodobnie na buteleczce jest napisane o ile opóżnia schnięcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 23 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Proponuje nie używać takich wynalazków :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.