Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Shock Opublikowano 8 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Kwietnia Hej. Chyba nie ma nic na forum o takim motoszybowcu lub być może ktoś ma a się nie ujawnił ... Kolejny model w mojej modelarskiej przygodzie, nabyty z drugiej ręki aczkolwiek w doskonałym stanie to Ikura z firmy Aer-O-Tec http://www.aer-o-tec.de/en/index.php/ikura/. Nie ukrywam, trochę "chorowałem" na nią, ale jak zwykle to przemyślany zakup poparty dogłębnym prześledzeniem internetu, YT-ba i zagranicznych for modelarskich. Podejrzewam iż Ikura spełni moje oczekiwania w zakresie latania jakie preferuję poza tym bardzo podoba mi się wizualnie. Sam model naprawdę imponująco wykonany, spasowany, przemyślane rozwiązania konstrukcyjne, pancerny ! do latania w Alpach idealny ... To specjalna, nowa wersja GPS o rozp. 4,28 o 3 powierzchniach sterowych na każdym skrzydle (ja używam 2 serw) .Świetny fabryczny zestaw pokrowców który mieści kompletny model . Wyposażenie też na bardzo przyzwoitym poziomie- silnik Leomotion L-4023-2400 z przekładnią 6,7:1 śmigło 18x10 GM kołpak CFK 40 mm serwo wysokość MKS HBL 6625 mini serwo kierunek Futaba s 3174 sv serwo lotki Futaba s 3173 sv serwo klap Futaba s 3173sv pakiet 6S 3000mAh , pakiet 2 S 2100 regulator Jeti Mezon 85 Pro opto. odbiornik Futaba (docelowo być może zmiana na system Jeti ) Model na daną chwilę ustawiony, bezproblemowo wyważony, gotowy do oblotu. Masa całkowita do lotu to około 4,500 g z możliwością dobalastowania 4 komór w skrzydłach. Nie do końca jestem przekonany do schowanych anten w kadłubie choć jest on pozbawiony "węgla" w części przedniej - odbiornikowej i tak wszyscy latają, tu oczekiwałbym Waszych opinii czy kaleczyć kadłub otworkami i wypuszczać anteny czy jednak latać bez strachu ... Kilka fotek tej maszyny . Jak poleci i zima ustąpi wiośnie to i pewnie wpadnie filmik 10 1
Shock Opublikowano 9 Kwietnia Autor Opublikowano 9 Kwietnia Liczyłem na jakieś sugestie odnośnie umieszczenia anten ale chyba nikt nie chciał ryzykować... By mieć czyste sumienie i spokój ducha napisałem do producenta modelu i po kilku chwilach uzyskałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź. Hi, nice to hear ! If you place antenna under the canopy it is safe… grey canopy is made of glas….use small wood stick to place the antenna a little bit higher in this area. mfG Stefan Eder Aer-O-Tec Z racji tego że tak mam ułożone anteny podejdę do oblotu na spokojnie choć z ciekawości zrobię test zasięgu radia.
robas69 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Rafał, nikt nie lata takimi wypasami jak Ty więc nie ma komentarzy:-). A zaczęło się od skromnego Lentusa:-)
Shock Opublikowano 9 Kwietnia Autor Opublikowano 9 Kwietnia 3 minuty temu, robas69 napisał: Rafał, nikt nie lata takimi wypasami jak Ty A nie przesadzaj, nie takimi "furami" śmigają na lotniskach. Tylko się nie chcą nimi pochwalić Ja sukcesywnie realizuję drobne marzenia .
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Shock Opublikowano Niedziela o 18:21 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 18:21 I Ikurka po oblocie Filmu nie ma bo po prostu nikogo nie było na lotnisku a żona stwierdziła że "baba" na oblocie to różnie może być... Tak więc w samotności wykonałem pierwsze 3 loty po polskim niebie. Była chwila emocji, przerażenia, zachwytu a całość okazała się kolejnym udanym oblotem. Teraz drobne regulacje, ustawianie pod siebie i wlatywanie się w model. 10 1
Rekomendowane odpowiedzi