Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Shock Opublikowano 8 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 Kwietnia Hej. Chyba nie ma nic na forum o takim motoszybowcu lub być może ktoś ma a się nie ujawnił ... Kolejny model w mojej modelarskiej przygodzie, nabyty z drugiej ręki aczkolwiek w doskonałym stanie to Ikura z firmy Aer-O-Tec http://www.aer-o-tec.de/en/index.php/ikura/. Nie ukrywam, trochę "chorowałem" na nią, ale jak zwykle to przemyślany zakup poparty dogłębnym prześledzeniem internetu, YT-ba i zagranicznych for modelarskich. Podejrzewam iż Ikura spełni moje oczekiwania w zakresie latania jakie preferuję poza tym bardzo podoba mi się wizualnie. Sam model naprawdę imponująco wykonany, spasowany, przemyślane rozwiązania konstrukcyjne, pancerny ! do latania w Alpach idealny ... To specjalna, nowa wersja GPS o rozp. 4,28 o 3 powierzchniach sterowych na każdym skrzydle (ja używam 2 serw) .Świetny fabryczny zestaw pokrowców który mieści kompletny model . Wyposażenie też na bardzo przyzwoitym poziomie- silnik Leomotion L-4023-2400 z przekładnią 6,7:1 śmigło 18x10 GM kołpak CFK 40 mm serwo wysokość MKS HBL 6625 mini serwo kierunek Futaba s 3174 sv serwo lotki Futaba s 3173 sv serwo klap Futaba s 3173sv pakiet 6S 3000mAh , pakiet 2 S 2100 regulator Jeti Mezon 85 Pro opto. odbiornik Futaba (docelowo być może zmiana na system Jeti ) Model na daną chwilę ustawiony, bezproblemowo wyważony, gotowy do oblotu. Masa całkowita do lotu to około 4,500 g z możliwością dobalastowania 4 komór w skrzydłach. Nie do końca jestem przekonany do schowanych anten w kadłubie choć jest on pozbawiony "węgla" w części przedniej - odbiornikowej i tak wszyscy latają, tu oczekiwałbym Waszych opinii czy kaleczyć kadłub otworkami i wypuszczać anteny czy jednak latać bez strachu ... Kilka fotek tej maszyny . Jak poleci i zima ustąpi wiośnie to i pewnie wpadnie filmik 10 1
Shock Opublikowano 9 Kwietnia Autor Opublikowano 9 Kwietnia Liczyłem na jakieś sugestie odnośnie umieszczenia anten ale chyba nikt nie chciał ryzykować... By mieć czyste sumienie i spokój ducha napisałem do producenta modelu i po kilku chwilach uzyskałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź. Hi, nice to hear ! If you place antenna under the canopy it is safe… grey canopy is made of glas….use small wood stick to place the antenna a little bit higher in this area. mfG Stefan Eder Aer-O-Tec Z racji tego że tak mam ułożone anteny podejdę do oblotu na spokojnie choć z ciekawości zrobię test zasięgu radia.
robas69 Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Rafał, nikt nie lata takimi wypasami jak Ty więc nie ma komentarzy:-). A zaczęło się od skromnego Lentusa:-)
Shock Opublikowano 9 Kwietnia Autor Opublikowano 9 Kwietnia 3 minuty temu, robas69 napisał: Rafał, nikt nie lata takimi wypasami jak Ty A nie przesadzaj, nie takimi "furami" śmigają na lotniskach. Tylko się nie chcą nimi pochwalić Ja sukcesywnie realizuję drobne marzenia .
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Shock Opublikowano 13 Kwietnia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Kwietnia I Ikurka po oblocie Filmu nie ma bo po prostu nikogo nie było na lotnisku a żona stwierdziła że "baba" na oblocie to różnie może być... Tak więc w samotności wykonałem pierwsze 3 loty po polskim niebie. Była chwila emocji, przerażenia, zachwytu a całość okazała się kolejnym udanym oblotem. Teraz drobne regulacje, ustawianie pod siebie i wlatywanie się w model. 10 1
Shock Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu Świąteczna, przepiękna, bezwietrzna sobota pozwoliła na ostateczne ustawienie Ikury. Jak się okazało błędnie określiłem środek ciężkości bo ze starej, 4m wersji i okazało się że przesunięcie pakietu o ok. 3 cm pokazało że nareszcie model zaczął latać tak jak oczekiwałem. Dzisiejszy dzień mogę śmiało określić "termicznym orgazmem" , Toxic i Ikura nie chciały lądować i tylko zdecydowane, podyktowane bólem karku reakcje zmuszały do lądowania, nie trzeba było szczególnie się starać by na jednym wyciągu na silniku latać do "bólu" Termika rządziła dziś na całego . Z racji świątecznego luzu na koniec lotów odwiedziła mnie żonka, wnuczka i syn dlatego też udało się nakręcić ostatni krótki, standardowy oblocik lotniska by żonka zobaczyła Ikurę którą udało mi się zakupić "okazyjnie"... 2
Rekomendowane odpowiedzi