Damian-str Opublikowano 23 Marca 2009 Opublikowano 23 Marca 2009 Witam. Wie ktoś może czy da się (a jak tak to gdzie) kupić potencjometr do nadajnika Sanwa VG-6000. Ostatnio zaczął przerywać :evil: , a w elektronicznych nie mają takiego. :x Sezon się zaczyna a ja zostałem bez nadajnika. :evil: Pozdrawiam Damian
meloow Opublikowano 23 Marca 2009 Opublikowano 23 Marca 2009 Kiedyś też szukałem i lipa ale zapytaj w modelarski.com lub użyj środka do regeneracji potencjometrów może to pomoże
Swift Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 Witam Jeżeli obudowa potencjometru nie jest klejona, tzn. umożiwia jej zdjęcie, to sprawdż jak wygląda ścieżka i suwak. Jeżeli ścieżka jest pęknięta lub przetarta to nic nie zdziałasz. Jeżeli nie, to wyczyśc scieżkę (bardzo dobra jest nafta). Sprawdż też obracając potencjometrem, kontakt między suwakiem a ścieżką. Możesz lekko dogiąć suwak, tak by nieco mocniej dociskał do ścieżki. Czasem uszkadza się sam styk suwaka - taki miniaturowy bolec osadzony w suwaku. Możesz spróbować go wymienić, biorąc z podobnego potencjometru - często pasują. PP
Damian-str Opublikowano 24 Marca 2009 Autor Opublikowano 24 Marca 2009 Niestety ścieżka jest pęknięta. A znacie jakieś namiary na serwis Sanwy? Pozdrawiam Damian
Swift Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 Dystrybutorem Sanwa na Polskę jest chyba Riku, zwróc się do Nich. http://riku.pl PP
utopia Opublikowano 24 Marca 2009 Opublikowano 24 Marca 2009 jeśli możesz to wymontuj go i udaj się do jakiegoś lepszego sklepu elektronicznego - o ile nie dobierzesz identycznego mechanicznie czasem udaje się wykonać przekładkę samej ścieżki rezystancyjnej . Pamiętaj aby był to taki sam potencjometr - najczęściej w sterowaniu są to potencjometry o charakterystyce liniowej- oznaczane literą "A"
Damian-str Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Opublikowano 26 Marca 2009 Byłem już w kilku elektronicznych ale nigdzie nie mają potencjometru o podobnych wymiarach, muszę jeszcze zadzwonić do Riku. Pozdrawiam Damian
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.