rkrzysztof Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Pytanie, może prozaiczne dla znawców tematu. Czy serwo np. Futaby opisane jako S-bus2 będzie pracowało sterowane sygnałem S-bus?
Ryszard_I Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja Nie jestem znawcą tematu ale znalazłem dyskusję która może Cię zainteresować https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?4258049-Futaba-S-BUS-vs-S-BUS2
rkrzysztof Opublikowano 13 Maja Autor Opublikowano 13 Maja Znalazłem coś takiego: "Wydaje się, że dlatego, że serwos serwo S.BUS mogą zakłócać dwukierunkowe połączenia, w szczególności. Futaba mówi [1]: Cytat: Należy pamiętać, że jeśli urządzenia inne niż urządzenia kompatybilne z S.BUS2 (w tym serwomechanizm „S.BUS”) są podłączone do kontrolowanej linii S.BUS2, urządzenia S.BUS2 nie będą działać prawidłowo. Dlatego podłącz tylko urządzenia S.BUS2 do systemu S.BUS2. Więc w kwestii OP, Mieszanie S.BUS i S.BUS2 na tym samym przewodzie są obarczone dla funkcji S.BUS2, ale przy użyciu Wszystkie S.BUS servos działa pewnie."
bluuu Opublikowano 13 Maja Opublikowano 13 Maja S.BUS jest jednokierunkowe, S.BUS2 dwukierunkowe. Prościej mówiąc - S.BUS tylko nadaje a S.BUS2 nadaje i odbiera. Dlatego do portu S.BUS2 podłącza się czujniki telemetryczne. Jedno i drugie do protokół szeregowy. Przy S.BUS2 - half-duplex. Technicznie ... jest slot czasowy na przyjmowanie danych. Z uwagi na to właśnie nie można mieszać tych 2 protokołów.
Rekomendowane odpowiedzi