oki188 Opublikowano Piątek o 21:13 Opublikowano Piątek o 21:13 Witajcie. Sprawa tyczy się takiej wynalazkowej aparatury marki Spektrum. Przez moje ręce przetoczyły się już trzy takie apki wszystkie uszkodzone - nie działające trymery, martwa, uszkodzony firmware, Spektrum nie chce zbytnio pomóc w ich naprawie bo to nie opłacalne jak mi napisali "Proszę je zrecyklingować" Nie no brak słów dlatego postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce i trzecią jaką już mam na stanie (poprzednie poszły na części) postanowiłem ożywić. W środku siedzi mały procek STM32F051 który wiadomo jest zablokowany przed odczytem ale.... Bez problemu metodą power glitching (skok napięcia zasilania). Daje się otworzyć i zgrać soft oczywiście bezinwazyjnie. Nie będę się rozpisywał na ten temat ale nie jest to skomplikowana operacja. Po przeanalizowaniu uszkodzonego softu stwierdzam że brakuje go co najmniej 70%. Prawdopodobnie aparatura komuś padła podczas niewłaściwej aktualizacji lub w wyniku jej przerwania Program do aktualizacji pokazuje wersje softu 0.0 i za Chiny ludowe nie da się jej zaktualizować ponownie i ożywić bo wyrzuca soczyste ERROR... Zatem mam do szanownego grona pytanie. Czy ktoś takiej aparatury używa i czy by udostępnił ją abym zrobił sobie kopie firmwaru z dobrego sprawnego radia. To pozwoliło by ożywić mojego TRUPA którego chciałem użyć do symulatora. Lub może ktoś ma taką aparaturę sprawną nie potrzebną i chce odsprzedać. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi