brodamb93 Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 witam czy zna ktoś jakiś skuteczny patent na wykonanie wieżyczki do szybola pod silnik spalinowy? Marcin
malinn Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Nie mam ale napewno gdzieś w sieci takie są. Uważam że wieżyczka to zły pomysł i lepije dać silnik na dziobie. Wieżyczka to dodatkowa i dodatkowe opory powietrza. Nie widzę żadnej zalety stosowania wieżyczki bo obecnie prawie każdy od tego odchodzi.
Wieczu Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Malinn zalezy kto co lubi wiezyczke mozna zrobic miedzy platami skrzydla mocowana na bagnetach(aby podczas dobrej termiki i wietrznej pogodzie nietracic paliwa i sciagac silnik...) a silnik na dziobie oszpeca caly model szybowca wtedy juz motoszybowca... mozna miec przeciez dwa w jednym pozdrawiam
MarekJ Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Najwieksze opory w takim modelu stawia śmigło. Przy tym, opory wieżyczki (szczególnie jeśli ma opływowe kształty) są pomijalne. Niewątpliwą zaletą mocowania silnika na wieżyczce jest to, że nie musimy się martwić o śmigło podczas lądowania. A śmigło z przodu czy na wieżyczce daje nam porównywalne opory. Dodatkową zaletą jest to, że wieżykę można wykonać jako demontowalną. W zależności od potrzeb, możemy latać szybowcem lub motoszybowcem i nie będzie nas straszył "pokiereszowany" nochal.
brodamb93 Posted March 7, 2007 Author Posted March 7, 2007 wybrałem wieżyczke ponieważ jestem takieg samego zdania jak pan Marek. zresztą co jeśli podczas lądowania przy silniku na dziobie śmigło stanie pionowo? rozwalisz i silnik i pół samolotu... pozdro Marcin
rafix Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 To zalezy jaki ma sie model jak sie ma wytrzymaly to tylko smiglo sie zlamie 8)
malinn Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Wtedy by tego uniknąć stosuje się śmigło składane. Skoro wolisz wieżyczkę to twój wybór buduj.
Piotrek Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Śmigło składane do spalniaka hmm, ciekawa sprawa, możesz rozwinąć malin, gdzie można dostać takie śmigła?
malinn Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 nie nie miałem na myśli elektryka bo sam takowego mam. Nie pomyślałem trochę że to spaliniak na być :wink:
modelmaniak Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Śmigło składane do spalniaka hmm, ciekawa sprawa, możesz rozwinąć malin, gdzie można dostać takie śmigła? Trzeba pogadac z chłopakami od F1C tam właśnie stosuje sie takie śmigła.
Rafal B. Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Śmigło składane do spalniaka hmm, ciekawa sprawa, możesz rozwinąć malin, gdzie można dostać takie śmigła? Trzeba pogadac z chłopakami od F1C tam właśnie stosuje sie takie śmigła. Ale raczej ich silniki nie mają nic wspólnego z silnikami w modelach rc A poza tym śmigło działa na takiej samej zasadzie jak w elektrykach. Dla przykładu:
Rafal B. Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 tego modelu nie lae podobnych mu i nie tylko znajdziesz tu: http://www.freeflightsupplies.co.uk/images/ http://www.gallery.f1a.info/data/world/argentina2005/champs/ipage00001.htm
modelmaniak Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Ale raczej ich silniki nie mają nic wspólnego z silnikami w modelach rc A co to za różnica do jakiego silnika zastosujesz takie śmigło?
Luk Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Popatrz na ten link http://www.der-schweighofer.at/web/productdetails.php?artikelnummer=39879&prodID=470 jest to zbiornik paliwa z łożem silnika do wieżyczki,ja miałem tego typu wieżyczkę zamontowanę w szybowcu Airfish 240cm,silnik 1cm
Rafal B. Posted March 7, 2007 Posted March 7, 2007 Ale raczej ich silniki nie mają nic wspólnego z silnikami w modelach rc A co to za różnica do jakiego silnika zastosujesz takie śmigło? nio ja myślę że jeśli by wziąć śmigło z modelu F1C i wsadzić do normalnego silnika to raczej nie był by to zbyt zgrany napęd. Silnik w F1C są bardzo wysoko obrotowe przez to i śmigła są małej średnicy i o małym skoku a normalny silnik spalinowy do modeli rc nie wchodzi chyba na 40 tys obrotów . . . Edit: poprawiona ortografia
rafix Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 Nie chce byc dociekliwy ale: "nio ja myślę że jeśli by wsiąść-(wziac) śmigło z modelu"
tikicaca Posted March 8, 2007 Posted March 8, 2007 w motoszybowcach zawsze dawalem wierzyczke, prosta konstukcja z duralu, z lapkami zeby postawic na skrzeydle i docisnac gumami, lub gdy skrzydla mialem dosuwane do kadluba, to wierzyczka w ksztalcie litery A z blachami miedzy skrzydla a kadlub. Mozna tez dac silnik na przod i wyjac przez to np balast. Zrobic latwo odejmowalne loze, ktora zawsze mozna zastapic dziubkiem z balastem:) o smiglo nie ma sie co martwic, dac miekkiego kavana i przy ladowaniu w trawie nic sie nie stanie (a na betonie przeciez nikt nie laduje )
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.