makaroni Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Witam Czy istnieje jakieś urządzenie które możnaby wykorzystać jako nadajnik PC na częstotliwość 35Mhz ? Chodzi mi o to, że chciałbym przeprowadzić parę prób z czujnikami podłączonymi do helikopterka Lama V3. Zamiast nadawać z Aparatury RC 35Mhz chciałbym nadawać sygnał z komputera (korzystając np. z klawiatury/joysticka itp). Z programowaniem nie ma problemu, zależy mi jednak na urządzeniu które ma conajmniej sterowniki do systemu Windows. Może ktoś z Was czymś takim kiedyś się zajmował? Pozdrawiam, Makaroni
pppd Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Wystarczy kupić najtańszy nadajnik choćby ten od lamy, generować sygnał PPM i podać go na gniazdo trenera. Jak z programowaniem nie ma problemu, to więcej nie trzeba tłumaczyć. Od biedy można ten sygnał nawet generować kartą dźwiękową bez dodatkowego sprzętu. Ja do tego wykorzystałem uC Atmega 8 podłączony po USB do komputera, co by mieć łatwiej.
makaroni Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2009 o rewelacyjny pomysł masz moze rozpiskę portów aparatury od lamy? pozdrawiam
pppd Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Chyba nie do końca wiem o jakie porty Ci chodzi? Kanały?
makaroni Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2009 chodzi mi o schemat styku portu trenera (ten s-video) z tylu, tj gdzie mam sie podlutować masą i sygnałem z karty dźwiękowej
pppd Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Rozpiski pinów niestety nie posiadam, bo ja wykorzystałem do tego aparaturę od innego RTF'a i podałem sygnał bezpośrednio na płytkę, moja nie miała portu trenera. Natomiast jak masz taką aparaturę to możesz łatwo sam znaleźć odpowiedni styk. Z tego co piszą na rcgroups ( http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=438469 ) to: Pin 1 - TX_OUT Pin 2 - TX_IN << tutaj podajesz sygnał Pin 3 - V_OUT Pin 4 - niepodłączony
qnii Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 z czystej ciekawości spytam, da się sterować modelem na częstotliwości 2,4gh za pomocą laptopa?
Gość slawekmod Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jeżeili chodzi o karty WiFi to nie. Każdy producent RC ma swój system przesyłania danych do modelu który różni się znacznie od standardów Wi Fi , poza tym sterowanie modelami działa na zasadzie proporcjonalności a nie przełączników 0-1. Dlatego w nadajnikach rc masz drążki sprzężone z potencjometrami. Nie wyobrażam sobie proporcjonalnego sterowania modelem z klawiatury. Chyba awykonalne.
xader Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jeżeili chodzi o karty WiFi to nie. Każdy producent RC ma swój system przesyłania danych do modelu który różni się znacznie od standardów Wi Fi , poza tym sterowanie modelami działa na zasadzie proporcjonalności a nie przełączników 0-1. Dlatego w nadajnikach rc masz drążki sprzężone z potencjometrami. Nie wyobrażam sobie proporcjonalnego sterowania modelem z klawiatury. Chyba awykonalne. Przy malych wychyleniach raczej mozliwe, pozatym jest zawsze myszka. Skorzystac z wbudowanych kart wifi byloby ciezko o ile awykonalne. Ale podlaczyc nadajnik 2,4ghz i generowac ppm - nie ma problemu
Marcin Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Parrot AR Drone lata na WiFi - może tędy jest droga
Gość slawekmod Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jeżeili chodzi o karty WiFi to nie. Każdy producent RC ma swój system przesyłania danych do modelu który różni się znacznie od standardów Wi Fi , poza tym sterowanie modelami działa na zasadzie proporcjonalności a nie przełączników 0-1. Dlatego w nadajnikach rc masz drążki sprzężone z potencjometrami. Nie wyobrażam sobie proporcjonalnego sterowania modelem z klawiatury. Chyba awykonalne. Przy malych wychyleniach raczej mozliwe, pozatym jest zawsze myszka. Skorzystac z wbudowanych kart wifi byloby ciezko o ile awykonalne. Ale podlaczyc nadajnik 2,4ghz i generowac ppm - nie ma problemu Ciekawe jak można obsłuzyć myszką SW, SK , lotki i silnik ? Generowanie PPM jest do zrobienia ale precyzja sterowania myszą albo klawiaturą-żadna.
Marcin Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Da się Myszką ruszasz modelem góra dół i przechyły, a na dwóch kółkach masz kierunek i gaz
Gość slawekmod Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 A co w przypadku słynnego http://walyou.com/img/microsoft_error_blue_screen_of_death.jpg
madrian Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Da się Myszką ruszasz modelem góra dół i przechyły, a na dwóch kółkach masz kierunek i gaz Włącz sobie dowolny symulator i spróbuj latać myszką. Co najmniej upierdliwe.
razor Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jeżeili chodzi o karty WiFi to nie. Każdy producent RC ma swój system przesyłania danych do modelu który różni się znacznie od standardów Wi Fi , poza tym sterowanie modelami działa na zasadzie proporcjonalności a nie przełączników 0-1. Dlatego w nadajnikach rc masz drążki sprzężone z potencjometrami. Nie wyobrażam sobie proporcjonalnego sterowania modelem z klawiatury. Chyba awykonalne.oczywiście że da się, tak jak kiedyś w symulatory się grało na klawiaturze, tylko niewygodne.sterować możesz na czymkolwiek i wtedy np. zamiast odbiornika modelarskiego, użyć modułu WiFi albo Bluetooth i samemu analizować odebrane dane i sterować serwami. właśnie tak kilka dni temu zrobiłem
razor Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Da się Myszką ruszasz modelem góra dół i przechyły, a na dwóch kółkach masz kierunek i gaz Włącz sobie dowolny symulator i spróbuj latać myszką. Co najmniej upierdliwe. ależ przecież w każdej grze się tak lata, myszka i klawiatura i jakoś się da
Gość slawekmod Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zycie to nie gra,w życiu modele spadają na prawdę.
razor Opublikowano 21 Stycznia 2012 Opublikowano 21 Stycznia 2012 przecież to był żart w każdym razie, sterować prawie się wszystkim da, tylko trzeba się przyzwyczaić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.