Jacekecaj Opublikowano wczoraj o 00:01 Opublikowano wczoraj o 00:01 Od pewnego czasu zainteresowały mnie modele drukowane 3D. Chociaż na początku dość sceptycznie podchodziłem do tego typu modeli (zupełnie nowa technologia, materiały), tak teraz zaczynają mnie coraz bardziej wciągać i interesować. Chciałbym podziękować tu przy okazji Przemkowi - "Japim", Konradowi - Autsajder1983, Przemkowi Lisieckiemu oraz Adamowi - "Osa" za pomoc w stawianiu pierwszych kroków. Pierwszym modelem, który powstał jeszcze przed zakupem drukarki z zakupionego zestawu była TS-11 Iskra opisywana na forum. Nie ukrywam, że początki były trudne, szczególnie jeśli chodzi o start, ale po kilku próbach poleciała startując z wózka. I tak się zaczęło. Trochę wahałem się przed kupnem drukarki 3D, ale co tam, trzeba było spróbować czegoś nowego. Jednym z następnych, który powstał "od podstaw" jest model motoszybowca wykonany w moim przypadku w całość z PLA - jest model S od Eclipson. Filmik z oblotu: https://www.youtube.com/watch?v=U6AD9fnvWhM Pomimo, że wyszedł dość ciężko - około 1400g, to daje mi dużo zadowolenia z lotów. Jest zadziwiająco stabilny, słucha ręki, może być dość szybki ale na klapach potrafi zdecydowanie zwalniać, nie wymaga przy tym miksowania steru wysokości z klapami.
Rekomendowane odpowiedzi