Jacekecaj Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia Od pewnego czasu zainteresowały mnie modele drukowane 3D. Chociaż na początku dość sceptycznie podchodziłem do tego typu modeli (zupełnie nowa technologia, materiały), tak teraz zaczynają mnie coraz bardziej wciągać i interesować. Chciałbym podziękować tu przy okazji Przemkowi - "Japim", Konradowi - Autsajder1983, Przemkowi Lisieckiemu oraz Adamowi - "Osa" za pomoc w stawianiu pierwszych kroków. Pierwszym modelem, który powstał jeszcze przed zakupem drukarki z zakupionego zestawu była TS-11 Iskra opisywana na forum. Nie ukrywam, że początki były trudne, szczególnie jeśli chodzi o start, ale po kilku próbach poleciała startując z wózka. I tak się zaczęło. Trochę wahałem się przed kupnem drukarki 3D, ale co tam, trzeba było spróbować czegoś nowego. Jednym z następnych, który powstał "od podstaw" jest model motoszybowca wykonany w moim przypadku w całość z PLA - jest model S od Eclipson. Filmik z oblotu: https://www.youtube.com/watch?v=U6AD9fnvWhM Pomimo, że wyszedł dość ciężko - około 1400g, to daje mi dużo zadowolenia z lotów. Jest zadziwiająco stabilny, słucha ręki, może być dość szybki ale na klapach potrafi zdecydowanie zwalniać, nie wymaga przy tym miksowania steru wysokości z klapami. 1
adam.trzaskowski Opublikowano Poniedziałek o 20:07 Opublikowano Poniedziałek o 20:07 On 8/16/2025 at 2:01 AM, Jacekecaj said: Trochę wahałem się przed kupnem drukarki 3D, ale co tam, trzeba było spróbować czegoś nowego. Nawet jesli nie bedziesz chcial wiecej calych modeli drukowac, to drukarka 3d jest idealna do produkcji mniejszych elementow do modeli wykonanych w innych technologiach. Ja mam wydrukowane do modeli piankowych i kompozytowych: - wektory ciagu - uchwyty roznego rodzaju - orczyki i ramiona serw - uchwyty serw - plozy do ladowania na brzuchu
Rekomendowane odpowiedzi