ANDERS Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Kiedy zacząłem oblot modelu (zdjęcia i filmik w dziale "Moje modele") nikt by nie przypuszczał że do tego dojdzie. Po paru minutach lotu spalił się całkowicie regulator. Przed tym incydentem model zaczął się dziwnie zachowywać: raz silnik się wyłączył a później zaczął chwilami nie reagować na ruchy drążków. Aż w końcu wpadł w korkociąg i spadł z pełnym impetem dziobem w dół z około 10m. Straty: regulator - jakiś chiński: 40A. - całkowicie się sfajczył, śmigło: 3 łopatowe 9x5. Sam model ok, odbiornik, pakiet, serwa, silnik nie odniosły żadnych obrażeń poza tym że się trochę okopciły od dymu. 4 serwa hxt900 myślę nie mogły przeciążyć regulatora, podejrzewam silnik: za mocny: 40A. Przyjmuje się że regulator trzeba zawsze dawać o wydajności przynajmniej większej o 10A od silnika. Tylko że takiego nie miałem a chciałem sobie polatać. No i tak to się skończyło. Teraz sobie kupię z conajmniej 80A. FIlmika z samego kretowania nie posiadam ale mam relację po katastrofie:
Raffik Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Fajnie smiglo ale chyba za duze jak dla mini-maga... szczegolnie jak widzialem walke i stawianie "na smigle", jakby chcial robic zawisy.... regulator podmien, daj normalne smiglo 8x6 i "bedziesz Pan zadowolony"... ja mam regulator na 25A (turnigy) + silniczek tez "turnigy" i lata sie tym az sie znudzi... ps. bij zabij nie pamietam modelu silniczka
laminat Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 jak na moje oko silnik był przeciazony zbyt duzym smigłem ciagnał za duzy prad i cos sie usmazyło. Posprawdzaj wszystkie katy bo model strasznie jest niewytrymowany strasznie pompuje
wa1ker Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 jak na moje oko silnik był przeciazony zbyt duzym smigłem Też mi się tak wydaje - choć przyznaje dość efektownie to śmigiełko wygląda to trochę przegiąłeś
Marcin K. Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Za duże śmigło, za daleko aku było przesunięte do tyłu. szkoda modelu, kiedyś sobie taki sprawie
Gość Anonymous Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 tu znalazłem film naszego kolegi na tym śmigle coś cieczko było mu wystartować
jary14 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 ps.bij zabij nie pamietam modelu silniczka Za to ja pamiętam, latasz na tym silniczku: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5688
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.