Łukasz K. Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 witam co myslicie o helikopterze z depronu w wielkosci lamy esk-y ?macie jakies plany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Owszem, istnieją takie konstrukcje. A nawet są modele Heli, budowane z depronu od podstaw. Są to zwykle jednak konstrukcje jednostkowe i o plany trudno. Depron jest na tyle elastycznym materiałem i na tyle tanim, że zawsze możesz pokombinować coś samemu. Konstrukcja Body do Lamy jest prostsza od Cepa. Byle by było dość miejsca na aparaturę. Widziałem już np. niedokończony projekt KA-50 pod Lamę, z tym, że tam forma depronowa miała służyć jako forma pozytywowa dla cienkiego laminatu. Niestety autor projektu pozbył się Lamy i nabył inny model i projekt umarł. Spróbuj - nic nie tracisz. Arkusz polistyrenu (podkład pod Panele podłogowe - Izooflor) w sklepie to ok. 4zł, cała paczka 10 arkuszy to ok 30zł, czyli hurtem też nie majątek. Arkusz wystarczy na dwa - trzy body do Lamy. :wink: Na tubkę UHU POR też chyba cię stać? Ładne body na pewno wzbudzi zainteresowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Myślę że to zły pomysł. Depron jest elastyczny to po pierwsze, a po drugie masz jakieś doświadczenie z heli? Zbig zbudował kiedyś takie coś ala śmigłowiec, możesz to obejrzeć na forum alexa jak znajdziesz :devil: Poczytaj http://www.epheli.pl/ tam znajdziesz coś na temat budowy śmigłowców i potwierdzeni że to bardzo trudna sztuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 zostalo mi troche scinkow i uhu por a lama nie jest wielka wiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Myślę że to zły pomysł. Depron jest elastyczny to po pierwsze, a po drugie masz jakieś doświadczenie z heli? Zbig zbudował kiedyś takie coś ala śmigłowiec, możesz to obejrzeć na forum alexa jak znajdziesz :devil: Poczytaj http://www.epheli.pl/ tam znajdziesz coś na temat budowy śmigłowców i potwierdzeni że to bardzo trudna sztuka Oryginalne body Lamy też jest elastyczne i przy tym cholernie kruche. Depron znosi urazy nieco lepiej. Zawsze można też go lekko wzmocnić w newralgicznych miejscach. Bez ingerowania w mechanikę helika, dorobienie innego Body to prosta sprawa. Być może model będzie potem wymagał nowego wyważenia i wytrymowania, ale właściwości lotnych dużo nie straci. Zrobi się tylko bardziej mułowaty z racji nieco większej masy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.