RomanJ4 Opublikowano 3 Grudnia Opublikowano 3 Grudnia Cytat Niektórzy (jak ja) budują modele parowozów, entuzjaści modelarstwa kolejowego budują lokomotywy, a PRAWDZIWI modelarze kolejowi budują działające modele lokomotywy przegubowej Challenger 4-6-6-4. 20-minutowy film pokazuje ją w akcji. Rozstaw szyn wynosi 7,5 cala (odległość między szynami), co odpowiada 1,5 cala na stopę. Dzieło pasji i pięknie wykonane. Były znane w RPA jako lokomotywy Garrat i produkowane przez Beyer Peacock w Manchesterze na początku lat 50. XX wieku i działały do połowy lat 80. XX wieku. Wspaniale było je oglądać w akcji. Cytat Lokomotywa Garrat różni się konstrukcją od Challengera. Składa się z dwóch oddzielnych jednostek napędowych, umieszczonych obrotowo przed i za jednostką kotłową. Jedna jednostka napędowa jest obciążona paliwem, a druga wodą, aby zwiększyć siłę pociągową każdej z nich. Nie ma tu tendra, jak w przypadku konstrukcji Challengera, w której oba zespoły napędowe znajdują się pod kotłem, a paliwo i woda są przewożone w tendrze. Garratt miał pewne realne zalety w porównaniu z konstrukcją Challengera, ale okupiono je dodatkową złożonością mechaniczną. Cytat W załączniku znajduje się zdjęcie modelu z jego budowniczym, Chrisem Hollandsem z Vancouver w Kalifornii. Chris szacuje, że ukończenie go zajęło mu 28 lat i 17 000 godzin pracy. Nie udało mi się znaleźć informacji o masie modelu, ale pełnowymiarowy Challenger waży około 630 000 funtów. Model jest w skali 1/8, więc podzielenie 630 000 przez 8^3=512 daje szacunkową masę modelu 1230 funtów, czyli nieco ponad pół tony. O dziwo, Chris zamierza sprzedać Challengera! Jego własnymi słowami: „silnik ten będzie na sprzedaż po TM 2025, ponieważ przechodzę do innego projektu i nie mogę trzymać w warsztacie dwóch dużych silników”. . https://www.livesteamlocomotives.com/live-steam-engines/union-pacific-4-6-6-4-challenger-live-steam-locomotive/ https://www.livesteamlocomotives.com/cache/web/videos/10000000_6347372305380735_241641098610856794_n.mp4 2
Rekomendowane odpowiedzi