robas69 Opublikowano Wtorek o 21:05 Opublikowano Wtorek o 21:05 Cześć, będę mieć elementy modelu malowane lakierem poliuretanowym (lakier jachtowy V33). Czy mogę je kleić klejem dwuskładnikowym na bazie żywicy epoksydowej https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/33794-bsi-zywica-15-min-128g-mid-cure-15-bsi-203
Ares Opublikowano Środa o 07:25 Opublikowano Środa o 07:25 10 godzin temu, robas69 napisał: Cześć, będę mieć elementy modelu malowane lakierem poliuretanowym (lakier jachtowy V33). Czy mogę je kleić klejem dwuskładnikowym na bazie żywicy epoksydowej https://modelemax.pl/pl/zywice-szybkoschnace/33794-bsi-zywica-15-min-128g-mid-cure-15-bsi-203 Lakierowane elementy z zasady lepjej nie kleić. To jest dobre pytanie czy klej bedzie trzymał.Lepiej jednak o ile jest możliwość zmatowić powierzchnię i kleić do konkrentnego materiału a nie lakieru .Jakby nie patrzeć lakier nie ma wytrzymałosci w sensie powierzchnia do materiału np.na zrywanie itp. Może tak byc ze klej wytrzyma ale element oderwie się z lakierem od podłoża. Ale to tylko takie moje luźne dywagacje
robas69 Opublikowano Środa o 13:34 Autor Opublikowano Środa o 13:34 Pewnie masz rację. Jest jeszcze wyjscie pomalowanie żywicą 285 wręg i pokladu i klejenie żywicą dwuskladnikową. 1
Ares Opublikowano wczoraj o 07:22 Opublikowano wczoraj o 07:22 17 godzin temu, robas69 napisał: Pewnie masz rację. Jest jeszcze wyjscie pomalowanie żywicą 285 wręg i pokladu i klejenie żywicą dwuskladnikową. To jest bardzo dobry pomysł. Często maluję drewno właśnie żywicą. Aby nie była zbyt lepka polecam lekko ją podgrzać na kaloryferze (tylko ostrożnie)wtedy łatwiej jest rozprowadzić po powierzchni.
robas69 Opublikowano wczoraj o 14:54 Autor Opublikowano wczoraj o 14:54 Dzięki Arek. Musiałbym polożyć bardzo cienką wwę żywicy od spodu pokladu, bo inaczej mi się nie podda kszałtowi kadluba przy prxyklejaniu. Albo zrobie paski żywicy tylko w miejscach klejenia, a na resztę lakier?
Ares Opublikowano wczoraj o 17:33 Opublikowano wczoraj o 17:33 2 godziny temu, robas69 napisał: Dzięki Arek. Musiałbym polożyć bardzo cienką wwę żywicy od spodu pokladu, bo inaczej mi się nie podda kszałtowi kadluba przy prxyklejaniu. Albo zrobie paski żywicy tylko w miejscach klejenia, a na resztę lakier? Nie bardzo rozumiem , może jakieś foto zrób to będzie mi łatwiej sobie to wyobrazić.
robas69 Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Pomaluję lakierem z wyjątkiem miejsc, które będą klejone klejem dwuskładnikowym (np. góra wręg->pokład czy burta->pokład). W tych miejscach zamiast lakieru położę żywicę 285.
Rekomendowane odpowiedzi