Barlu Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Wczoraj się bardzo nudziłem, a że myślę nad czymś do oświetlenia pod diody led do latania nocą, z chęcią by był to mój projekt zrobiony z tego co mam lub mogę szybko zakupić. Tak więc powstać miał trener, z którego wyszedł mały motoszybowcowy-nic A wygląda to tak: Poleci? Chodzi mi tu głównie o proporcje... Plany wręgi itd mam, rozrysowałem, tu po prostu kilka wycinków złożyłem do kupy. Cięciwa z początku miała być 16cm potem 18 i wyszło 21cm A dokładniej 21cmm schodzące do 18cm :wink: Profil, długo myślałem czy czegoś szukać pytać itd. czy może zastosować sprawdzony Clark-Y. I padło na clarka. Dobry wybór? [dla mnie ciągle magią są wykresy liczby RE, one są jakieś lewe, jak to tam odczytać z tych po gibanych linii dla danego profilu, gdzie tu początek a gdzie koniec?] Mam nadzieję że prototyp powstanie w tym roku :] Konstrukcja depronowa, kiedyś mozę powstanie balsowa PS: Wszystko rysowane w corel draw EDIT: Proszę nie podawać propozycji, zbuduj toto lub zakup EasyStara do latania nocą itd. Lotki oczywiście będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Nie znam się za bardzo i nie mogę powiedzieć czy poleci (ale dlaczego nie?), czekam na finalizację projektu To sorry,ale to spam jest...Nic nie wnosisz do tematu.Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 czy moglbys podac jakies wieksze info? chocby planowana rozpietosc i wage w ktorej chcialbys sie zmiescic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Waga, jak najniższa :mrgreen: Nie zakładałem żadnej :wink: Rozpiętość równa jednego metra, długość 95cm Materiały z jakich wykonam kadłub to sklejka 1.5mm, balsa 4 lub 6mm, depron 3 i 5mm, rurka węglowa oraz listwa/y sosnowe [przewidziane 8x4]. Skrzydła listwa 8x4 oraz styropian i papier pakowy Wiejec informacji jak projekt ruszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 papier pakowy albo papier japoński albo taśma pakowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Model wydaje się być dość ciekawy. Jednak troszkę przesadziłeś... Kadłub wystarczy jeżeli zrobisz z balsy 3mm boki, 2mm góra i dół. Dodatkowo powierzchnia statecznika wydaje się być za duża. Generalnie pomysł mi się podoba. Kiedyś też planowałem zrobić coś takiego, i nawet zrobiłem. Z tym że zastosowałem skrzydło od modelu Zipper (prezentowany w szybowcach DLG) Kadłub z depronu 6mm wzmacnianego balsą, rurka węglowa jako ogon i stateczniki z 5mm depronu. Latało to to całkiem fajnie. Moje zastrzeżenia co do skrzydeł- proponuję zwiększyć rozpiętość do 1.2m, cięciwa na środku 18 a na końcu 15 cm. Będzie lepiej. Długość modelu możesz zostawić tą samą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Nie Paweł, chodzi o papier taki w jaki się paczki okłada brązowy taki, cienki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 To może lepiej zastosować papier śniadaniowy? Wygląda lepiej, a waży mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Kadłub będzie depronowy nie balsainy. Z balsy będą tylko wręgi dwie :wink: Śniadaniowy, klei się tak samo na wikol jak pakowy? Pakowy prawie nic nie waży, już jedne skrzydła kleiłem tak i różnicy w wadze wielkiej nie było Co do rozpiętości, nie zamierzam zwiększać. Ewentualnie tą cięciwę zmniejszyć, ale chodzi mi głównie żeby ten model miał dużą powierzchnie nośną, by mógł co nieco u dźwigać, a rozpiętość nie większą jak 1m. Jeśli chodzi o statecznik, zrobiłem tak jak w książce W Shiera i tak jak radził Sławekmod, 25-20% powierzchni skrzydła ma mieć powierzchnia statecznika, wiec powinno być dobrze. EDIT: Już go sobie powoli dłubię, jak zawsze nie obejdzie się bez jakiegoś problemu, ale zapobiegłem wszystkiemu, jak wyjdzie zobaczymy Mam już 40% skrzynki kadłuba, oraz usterzenie tylne wycięte Jutro zajmę się wręgami i sklejeniem do kupy skrzynki kadłuba poza poszyciem górnym EDIT2: Opłaca się robić tu podwozie? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 podwozie to masa, w sumie mozna jakie proste z drutu zrobic, badz zrezygnowac z niego calkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Tak, właśnie myślałem o drucianym, nie innym Z dwóch szprych rowerowych Mam akurat dwie, najdłuższe jakie były, to odpowiednio mogę przyciąć... Tylko Teraz muszę zrobić wzmocnienie, dodatkowe dwie krótkie wręgi, i wzmocnienie ze sklejki tej 1.5mm. [nie mam laminatu wiec pozostaje mi drewniane rozwiązanie] Pomyślę jak skleję skrzynkę [bez górnego poszycia]. Koła dam 1-2cm przed natarciem, od razu z tych dodatkowych wręg wykonam łoże poda akumulator (przykryje je płatem z depronu). I wszystko powinno ładnie się zgrać :mrgreen: EDIT, Najgorsze przede mną, szlifowanie całej "skrzynki" by wszystko było równo :twisted: EDIT2: Co myślicie o systemie pul-pul na SK i SW? Warto wypróbować coś takiego pierwszy raz, sprawdza się?? Zrobiłbym to na żyłce wędkarskiej [orczyki okrągłe najlepiej chyba] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 EDIT2: Co myślicie o systemie pul-pul na SK i SW? Warto wypróbować coś takiego pierwszy raz, sprawdza się?? Zrobiłbym to na żyłce wędkarskiej [orczyki okrągłe najlepiej chyba] sprawdza się ale występują spore luzy chyba ,że uda ci się to pięknie(dobrze) wykonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 EDIT2: Co myślicie o systemie pul-pul na SK i SW? Warto wypróbować coś takiego pierwszy raz, sprawdza się?? Zrobiłbym to na żyłce wędkarskiej [orczyki okrągłe najlepiej chyba] sprawdza się ale występują spore luzy chyba ,że uda ci się to pięknie(dobrze) wykonać Nie zamierzam partolić, sprawdzimy Bo nie mam żadnych Bowdenów odpowiednio długich, a i miejsce na ich wyprowadzenie to też problem Żyłki nie widać W końcu to ma być "tester" model, wiec można testować do woli :] Zdjęcia dopiero pod wieczór będą albo jutro :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
upgrayedd Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Barlu nie rób podwozia! kto widział szybowiec z podwoziem, a z resztą straci na wyglądzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Stecio to miał być z założenia TRENER A żeby bardziej przypominał, go to chcę zrobić podwozie. Szybowce są z "podwozie" którym jest zazwyczaj pojedyncze koło Udało mi się rozwiązać "wsadzenie" serw, idealnie pasują z tyłu między rurką :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
upgrayedd Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Stecio to miał być z założenia TRENER A żeby bardziej przypominał, go to chcę zrobić podwozie. Szybowce są z "podwozie" którym jest zazwyczaj pojedyncze koło Udało mi się rozwiązać "wsadzenie" serw, idealnie pasują z tyłu między rurką :jupi: no jak chcesz, ja bym nie robił, ale to twój model może jakieś zdjęcia z postępów :?: EDIT: no tak nie doczytałem :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zdjęcia dopiero pod wieczór będą albo jutro ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Obiecane zdjęcia, a akurat trafiła się fajna "podstawka" a zawsze to lepiej widać niż z podłogi gdzie to nie w 5 nie w 10 :mrgreen: To jest stan surowy. Pozostało bardzo wiele szlifowania czego nie lubię :evil: Widać na zdjęciach w którym miejscu będą serwa steru wysokości oraz kierunku, jest też zbliżenie na klapkę przez które wejdzie odbiornik. Klapka będzie niewidoczna pod skrzydłami. [krzywizny są efektem zdjęcia, w rzeczywistości ich niema albo są nieznacznie minimalne] Ogólnie zostało dużo roboty Nadal mam dylemat z podwoziem? :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jak chcesz to daj, jak nie będzie pasowało to zdejmiesz i już. Ty to masz problemy A co to za "stojak"?? chcę ją poznać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 A co to za "stojak"?? chcę ją poznać Po co ???? Za tego "stojaka" to tylko z liscia dostaniesz XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.