Misieek31 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Witam Czy regulator napięcia U-BEC 3A 6V starczy na zasilenie 3 serw standard Hitec HS-322HD siła 3,7kg/cm na lotki i kierunek, 1 serwo TowerPro SG-5010 Siła 6,5 kg/6,0v na wysokość i jednego serwa 9g 1,6 kg nie wiem jakie dokładnie na obroty ? W sumie 5 serw. Model to Madman Evo 1.5m fun-fly Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 sprawdzałeś może jaki jest prąd zablokowanego serwa? potem mnożysz to przez ilość serw i masz max pobór .. Na standardy przyjmowałem 1A na sztuke serwa ale warto by to zweryfikować w realu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Nie wiem czy dobrze sprawdzałem ale jedno serwo w momencie przesuwania drążka pobiera maxymalnie 300 mA a jak lekko utrudnię przytrzymując ręką np: lotkę to dochodzi do 450 mA Miernik dałem na przejście z aku na regulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 pomiar powinieneś wykonać w gałęzi BEC - serwo ..ale wygląda że prądowo wystarczy te 3 A Niestety na stronach Tower Pro nie ma nic o pobieranym prądzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Nie wiem czy dobrze sprawdzałem ale jedno serwo w momencie przesuwania drążka pobiera maxymalnie 300 mA a jak lekko utrudnię przytrzymując ręką np: lotkę to dochodzi do 450 mAMiernik dałem na przejście z aku na regulator. Nie - "lekko przytrzymując" tylko - "zablokuj" - mocno przytrzymując - przez chwilę nie spalisz serwa a będziesz miał max prąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Porobiłem pomiary i mi wyszło tak: Tower Pro SG90 (9g ok 1,5kg/cm) - BEC ok 0,3A zablokowane a pracujące z oporami ok 0,2A - na pakiecie 5 cel Sanyo HR-3U 2700mAh zablokowane do 0,5A. Zwykłe serwo standard - BEC do 0,6A zablokowane a pracujące z oporami ok 0,4A - na pakiecie 5 cel zablokowane do 0,8A Tower Pro 5010 - BEC do 1,4A zablokowane a pracujące z oporami ok 0,6A - na pakiecie 5 cel zablokowane do 1,6A Przy czym te ostatnie naprawdę jest silniejsze i szybsze ;D Mierzyłem pomiędzy BEC a serwem. Pomiędzy pakietem a regulatorem jest wyższe napięcie więc prąd generalnie powinien być mniejszy - ale ja nie wiem jak dokładnie działa BEC wiadomo że jakąś część mocy "odparowywuje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Czyli sumując Ampery ze wszystkich serw pracujących jednocześnie z oporami to nie przekroczy 3A a przecież w czasie lotu nie wszystkie serwa naraz pracują na maksymalnych siłach, wiadomo też że U-BEC 3A to praca ciągła i można chwilowo więcej wycisnąć. Mam nadzieje że dobrze rozumuje? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Sprawdź dokładnie czy aby na pewno te 3 A to stały wydatek prądowy a nie wartość graniczna . Jeśli nie jesteś tego pewny nie radzę przeciążać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Sprawdzałem serwa i faktycznie pobierają dokładnie tyle co napisał Marcin133. Pytając się w sklepie czy te 3A to jest stałe maksymalne natężenie to odpisali mi że tak a chwilowe 3,5A. Czyli powinno starczyć. Serdeczne dzięki za pomoc. Zastanawiam się teraz czy nie iść na skróty i nie zastosować regulatora LM350 3A z dobrym radiatorem oraz inne elementy takie jak są przedstawione w opisie układu .Robiłem testy i machając serwami trochę się grzeje ale nie jest tak tragicznie.Czy to zdało by egzamin? Regulator LM350 kosztuje 2.50zł a gotowy regulator ze 35 zł. Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 LM350 to układ liniowy i niestety potrzebuje minimum 3-4 Volty różnicy napięcia pomiędzy wejściem a wyjściem dla stabilnej pracy inna sprawa że odprowadzić kilka wat traconej mocy na radiatorze to jego waga i wymiary będą znaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.