otp2 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Niedawno skończyłem swój pierwszy model Jerrego w wersji szybowcowej. Zrobiłem hol do niego 30m gumy 5mm i 100m żyłki, ale wyczytałem gdzieś na forum że do holowania płat w szybowcu musi być mocowany na sztywno u mnie jest mocowany gumą do kadłuba. I tu mam obawy czy wogóle ryzykować start takim mocowaniem płata? Dodam jeszcze że moje doświadczenie w lataniu to tylko kilkunastosekundowe loty z ręki i takie mocowanie skrzydełka wiele wybacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 mozesz spokojnie holowac model z mocowaniem płatów na gumach. Załóz troche mocniejsze gumy i w góre. Ja jak miałem kolibra to tez miałem mocowanie na gumy i nic sie nie działo przy starcie z gumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuban Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Potwierdzam opinie Kamila. Bez problemów na gumach możesz holować. Cały sezon latałem szybowcem 150cm ze skrzydłem mocowanym gumami i żadnych problemów nigdy nie miałem. A jeśli to Twój pierwszy model w ogóle to gumy będą przydatne przy ostrzejszych lądowaniach jako amortyzacja dla skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otp2 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 No właśnie te lądowania nie zawsze jeszcze "łagodnie" mi wychodzą ale guma wszystko ratuje Gdybym przerobił mocowane płata na sztywne co chwila coś by się wyłamywało. Ale w takim razie skoro mocowanie elastyczne w niczym nie przeszkadza, jak tylko pogoda się uspokoi (u mnie ciągle mocno wieje) zabieram model na oblot z holu. edit. No i dzisiaj modelik oblatany. Starty z holu udane już za pierwszym razem i wszystko było by dobrze gdyby nie mocny wiatr. Niestety ten szybowczyk już przy nawet niezbyt silnym wietrze jest nie do latania pozostaje tylko czekać na lepszą pogodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.