Skocz do zawartości

Mocowanie płata a start z holu gumowego

otp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno skończyłem swój pierwszy model Jerrego w wersji szybowcowej. Zrobiłem hol do niego 30m gumy 5mm i 100m żyłki, ale wyczytałem gdzieś na forum że do holowania płat w szybowcu musi być mocowany na sztywno u mnie jest mocowany gumą do kadłuba. I tu mam obawy czy wogóle ryzykować start takim mocowaniem płata? Dodam jeszcze że moje doświadczenie w lataniu to tylko kilkunastosekundowe loty z ręki i takie mocowanie skrzydełka wiele wybacza.

06842312d7911f97m.jpg

Opublikowano

mozesz spokojnie holowac model z mocowaniem płatów na gumach. Załóz troche mocniejsze gumy i w góre. Ja jak miałem kolibra to tez miałem mocowanie na gumy i nic sie nie działo przy starcie z gumy

Opublikowano

Potwierdzam opinie Kamila. Bez problemów na gumach możesz holować. Cały sezon latałem szybowcem 150cm ze skrzydłem mocowanym gumami i żadnych problemów nigdy nie miałem. A jeśli to Twój pierwszy model w ogóle to gumy będą przydatne przy ostrzejszych lądowaniach jako amortyzacja dla skrzydła.

Opublikowano

No właśnie te lądowania nie zawsze jeszcze "łagodnie" mi wychodzą ale guma wszystko ratuje :) Gdybym przerobił mocowane płata na sztywne co chwila coś by się wyłamywało. Ale w takim razie skoro mocowanie elastyczne w niczym nie przeszkadza, jak tylko pogoda się uspokoi (u mnie ciągle mocno wieje) zabieram model na oblot z holu.

edit.

No i dzisiaj modelik oblatany. Starty z holu udane już za pierwszym razem i wszystko było by dobrze gdyby nie mocny wiatr. Niestety ten szybowczyk już przy nawet niezbyt silnym wietrze jest nie do latania :( pozostaje tylko czekać na lepszą pogodę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.