Piotter Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Firma w której pracuję zaczeła realizację zamówień dla klientów zewnętrznych na ciecie detali z blachy na wycinarce laserowej. Wpadło mi więc do głowy, że sam mógłbym sobie zamówić coś do wycięcia pod kątem modelarskiego hobby i pierwszą rzeczą jak przyszła mi do głowy były szablony do szlifowania żeberek w bloku (z samej balsy czy sklejki raczej ciąć nie będą :/), czy tez w ogóle szablony do budowy całego skrzydła. Zastanawiam sie teraz co by tu jeszcze. Jakieś pomysły ?
KRUUP Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Szablony do wycinania ze storpianu, styroduru itp.
Piotter Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2009 To chyba raczej właśnie odpada bo drut oporowy stygnie w kontakcie z metalem, więc na takie akurat szablony najlepiej nadaje sie coś co nie przewodzi ciepła. Idealny materiał na to IMHO laminat szklano-epoksydowy (ze zdartą miedzią) , a z tego mi nie wytną. No chyba że zrobię szablon do wycięcia właściwego szablonu :twisted: . Bardzie hardcorowy pomysł to wycięcie z wszystkich płaskich elementów modelu z blachy tj. nie tylko żeberek, ale i wręg, boków kadłuba etc. i używanie ich jako sprawdzianów kształtu.
KRUUP Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Miałem wiele szablonów wyciętych z duralowej blachy. I wszystko było jak najbardziej ok. Blacha z drutem ma małą powierzchnie styku i wcale tak sie nie nagrzewa. Poza tym ze styropianu wycina sie dość szybko.
Piotter Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Hmm... w sumie może i masz rację. Zamierzam zrobić nowy egzemplarz latającego skrzydełka Tzagi, które rozwaliłem w poprzednim sezonie, więc takie szablony będą jak znalazł.
rapier Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 A to ja w takim razie chetnie dowiem sie co to za firma i jakie sa koszty ciecia. Bede mial w niedalekiej przyszlosci troche ciecia w aluminium
Kretobójca Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Można wycinać atrapy silników do makiet (np.ażurki do SU29), stożki do rezonansów, profile na podwozia. Możliwości jest naprawdę wiele.
baxter12 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Byl taki aluminiowy szybowiec. Ktos zdaje sie zrobil jego aluminiowy model... Zainspirowalem Cie? baxter
Piotter Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Nie wiem czy nasi tną w aluminium, ale wyślę ci namiar na PW. EDIT: Pytałem Technologa i mówi że aluminium do 2-3 mm też tną. Grubszych raczej nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.