Skocz do zawartości

Kabel Uczeń-Trener Graupner MX-12

Rzepka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pyatanie jak podłączyć dwa nadajniki Graupner MX-12 za pomocą oryginalnego kabla "uczeń-trener" jakie mają być ustawienia w obu nadajnikach i czy można połączyć MX-12 z MX-16s :?: Z góry dzięki :wink:

Opublikowano

Witam,

Bierzesz kabel audio (wystarczy mono ale na stereo tez działa) i łączysz.

Najprostsza metoda:

1. nie włączasz nadajnika slave (antena może być zwinięta)

2. wciskasz kabel w gniazdo uczeń/trener do slave - włączy się tryb DSC (direct servo control)

3. włączasz nadajnik master (to ten nadajnik bedzie nadawał więc pamiętaj o antenie)

4. podłączasz kabelek w gniazdo - jak odbiera prawidłowy sygnał PPM na wyświetlaczu dostaniesz dodatkowy monit MASTER za nazwa modelu

trymujesz oba nadajniki niezależnie i latasz

Dopóki trzymasz wciśnięty klawisz trener na masterze to slave ma kontrole - jak puścisz to przejmujesz drągi.

Można tez ustawić tak mastera aby wszystkie trymy były na nim a slave nadawał czysty sygnał PPM (bez rewersów, trymów, mixerów) ale nie robiłem tego wiec mogę odesłać jedynie do instrukcji :(

Opublikowano

można połączyć MX12 i MX16s. Interfejs (i kabel) jest identyczny. Działa w obie strony. To samo dotyczy MX-24.

Trzeba tylko pamiętać (tak jak pisał endriu) żeby ucznia nie włączać włącznikiem tylko włożyć kabel do gniazda. Inaczej na wyjściu nie pojawi się sygnał PPM

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Można połączyć ze sobą chyba wszystkie JR-y i ich Graupnerowe wersje.

Np. x-347 razem z x-3810 też działają, na kilkumetrowym kablu 2 x minijack stereo ze sklepu elektronicznego (nie chciało mi się lutować, a chyba też taniej wyszło :) ).

A czy da się połączyć aparaturę hitec opic 6 z nadajnikiem innej firmy ?

Można sporo -> http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/english/tx2txgb1.htm i dalsze podstrony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.