Rzepka Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Witam, mam pyatanie jak podłączyć dwa nadajniki Graupner MX-12 za pomocą oryginalnego kabla "uczeń-trener" jakie mają być ustawienia w obu nadajnikach i czy można połączyć MX-12 z MX-16s :?: Z góry dzięki :wink:
endriu Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Witam, Bierzesz kabel audio (wystarczy mono ale na stereo tez działa) i łączysz. Najprostsza metoda: 1. nie włączasz nadajnika slave (antena może być zwinięta) 2. wciskasz kabel w gniazdo uczeń/trener do slave - włączy się tryb DSC (direct servo control) 3. włączasz nadajnik master (to ten nadajnik bedzie nadawał więc pamiętaj o antenie) 4. podłączasz kabelek w gniazdo - jak odbiera prawidłowy sygnał PPM na wyświetlaczu dostaniesz dodatkowy monit MASTER za nazwa modelu trymujesz oba nadajniki niezależnie i latasz Dopóki trzymasz wciśnięty klawisz trener na masterze to slave ma kontrole - jak puścisz to przejmujesz drągi. Można tez ustawić tak mastera aby wszystkie trymy były na nim a slave nadawał czysty sygnał PPM (bez rewersów, trymów, mixerów) ale nie robiłem tego wiec mogę odesłać jedynie do instrukcji
zzradek Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 można połączyć MX12 i MX16s. Interfejs (i kabel) jest identyczny. Działa w obie strony. To samo dotyczy MX-24. Trzeba tylko pamiętać (tak jak pisał endriu) żeby ucznia nie włączać włącznikiem tylko włożyć kabel do gniazda. Inaczej na wyjściu nie pojawi się sygnał PPM
stach34 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 A czy da się połączyć aparaturę hitec opic 6 z nadajnikiem innej firmy ? Np. futaba. Jako uczeń-trener
MiQ27 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Można połączyć ze sobą chyba wszystkie JR-y i ich Graupnerowe wersje. Np. x-347 razem z x-3810 też działają, na kilkumetrowym kablu 2 x minijack stereo ze sklepu elektronicznego (nie chciało mi się lutować, a chyba też taniej wyszło ). A czy da się połączyć aparaturę hitec opic 6 z nadajnikiem innej firmy ? Można sporo -> http://users.belgacom.net/TX2TX/tx2tx/english/tx2txgb1.htm i dalsze podstrony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.