herhor Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Witam, Mam takie pytanie natemat lipoli. Mam pakiecik złożony z trzech ogniw. Musiałem go rozłożyć bo chciałem ogniwa poprzekładać i w wyniku tej operacji dwa ogniwa się rozłączyły ( były sczepione ze sobą takimi blaszkami wychodzącymi z wnętrza ogniwa). Stwierdziłem, że to nic trudnego to naprawić. Wziąłem lutownicę i spróbowałem je zlutować... a tu niespodzianka. Kiedy nakładam na te blaszki cynę ona w ogóle nie czepia się powierzchni tylko zostaje albo w postaci zastygniętej kropelki albo spływa po blaszce. Próbowałem trochę podrapać te blaszki ale nadal cyna z nich spływa. Ktoś ma jakiś sposób jak połączyć ze sobą te dwie blaszki ogniw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 może posmarować płynem lutowniczym (kwasem) - u mnie zawsze pomaga np. http://www.allegro.pl/item591017119_kwas_plyn_do_lutowania_1000ml.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Poczytaj chociazby to http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13582&postdays=0&postorder=asc&highlight=lutowanie+pakiet%F3w&start=15 Jak wpiszesz lutowanie w wyszukiwarke - znajdziesz wiecej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 A czy przypadkiem jedna elektroda nie jest aluminiowa?Kiedyś tak było że jedna była alu i cyną nie da rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herhor Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jeśli to pomoże to powiem że to jest pakiet Rhino 11,1v 1250mAh Znalazłem też na allegro takie preparaty: http://www.allegro.pl/item592743997_laco_pasta_lutownicza_aluminium_113g_niskie_temp.html http://www.allegro.pl/item595111546_klej_do_aluminium_super_metal_pasta_aluminiowa.html Nadają się do lipoli? Czy takie połączenie za pomocą tych preparatów nie da zbyt dużego oporu przez co spadnie wydajność pakietu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamRC Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Tą "blaszkę nie do polutowania" wymarz jakimś smarem, towotem itp. trochę to "przysmaż" lutownica i na koniec cyna. Tańszego i prostszego sposobu jeszcze nikt nie wymyślił :wink: Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 smarem czy towotem???????? ale sposoby. pzretrzyj papierem ściernym lub poskrob nożykiem, dodaj pasty do lutowania lub kwasu jak radzili wyżej i lutuj. musi się cyna rozpłynąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Aluminium tak szybko "pasywuje" (utlenia sie), że czyszczenie na sucho niewiele daje. Właśnie stosowanie nieutleniającego smaru zabezpiecza przed pasywacją i można lutować samą cyną. Sposób podany przez AdamaRC jest jak najbardziej działający. Ja stosuję smar silikonowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herhor Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 A dał by radę olej sylikonowy w sprayu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 lutowanie aluminium cyną??? o czym Wy mówicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamRC Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 lutowanie aluminium cyną??? o czym Wy mówicie? O cudach i ogólnie czarnej magii :wink: Co jest dziwnego w lutowaniu aluminium cyną? To ze 90% zainteresowanych uważa to za rzecz niemożliwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 lutowanie aluminium cyną??? o czym Wy mówicie? A jednak to możliwe i to zwykłym lutem cynowo-ołowiowym. Ja używałem rosyjskiego płynu do pokrywania powierzchni lutowanych, w tym też do aluminium. Kupiłem go kiedyś na allegro i używałem właśnie do aluminiowych blaszek od pakietów. Nazwy nie pamiętam. Potem wrzucę zdjęcie buteleczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 jestem niewiernym Tomaszem i jak nie zobaczę to nie uwierzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Buteleczka wygląda tak: Sprawdzałem przed chwilą, płyn jest aktualnie dostępny na kilku aukcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Potwierdzam - z tą FTKĄ to jakieś "czary - lutowie dosłownie się "rozpływa" nawet na brudnych blaszkach, ogniwach itp. i to bez specjlnie długiego "rozgrzewania" - POLECAM ps. używam tego już chyba ze 3-4 lata i nigdzie nie zauważyłem korodowania jak po "kwasie" do lutowania ( ZnCl ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefir Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Też lutowałem pakiet z odłamanymi blaszkami o jednym zapomnieliście większa lutownica bo 40 ani 60 nie nagrzeje tego pakiet strasznie szybko odbiera ciepło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Sprawdzałem przed chwilą, płyn jest aktualnie dostępny na kilku aukcjach. Podaj linka prosze - nie moge znalezc - albo chociaz haslo do wyszukiwarki... Dobra - znalazlem link dla zainteresowanych tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.