Skocz do zawartości

Rakieta na pokaz

LeXtor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowy na forum, ale z modelarstwem miałem już do czynienia. Otóż buduje rakiete "show". Będzie miała wys. ok 90cm i średnice 6,5cm. Po bokach będzie miała doklejone 3 rurki z papieru i do nich przyklejone stateczniki. Będzie dosyć cieżka. Dawno nie puszczałem rakiet i tu moje obawy. Czy wystarczy silnik 16 Ns? Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście mi podali jakieś ciekawe strony albo wzory "do rakiety". A jeszcze jak zrobić głowice do niej? ze styropianu wyrzeźbić na wiertarce?

Opublikowano

Cześć. Określenie dosyc cięzka niewiele mówi (np. dość cięzkie modele halowe to takie po 140gramów:D). Głowice naturalnie można wykonać ze styropianiu, lub ewentualnie szablon ze syropianu i na tym wylaminowac odbitkę laminatową (jeśli rakieta ma być na pokaz, to czemu nie??) pozdrawiam!

Opublikowano

OD styropianu lepszy był by styrodur-trwalszy,mozliwosc uzyskania lepszej powierzchni.

Ten silnik 16Ns to jaki ma impuls startowy i czas spalania paliwa??? Jak na moje to moze byc za mało,W krk mielismy rakiete podoba do opisywanej przez ciebie i odpalalismy z silnika 60Ns :P

Opublikowano

Faktycznie w Krakowie była taka rakieta odpalona. Wielka tuba do której zapakowano do pełna cukierki dla dzieci. Wyleciała na niezłą wysokość u bum- chmura cukierków spadła akurat na mnie. Rzuciły sie do zbierania :wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.