MareX Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Wybaczcie Panowie banalność tego pytania, ale b.proszę o podzielenie się ze mną / i innymi też/Waszymi doświadczeniami z klejami. Po prostu czym kleicie Wasze modele? Od razu powiem, że ja do tatraka używam dwuskładnikowej żywicy wiążącej w 5 min., bezbarwnej, made in USA /Wersachem/ WPB Floryda, o nazwie Multi Bond w tubkach. Próbowałem z wikolem, ale to była porażka. Poza tym nem tudom :oops: Tomek czy Zbig coś tam szepneli o sekundówce w kontekście Hubertowego bombowca, ale to do balsy? :shock: A czeka mnie jeszcze praca z żywicą i matą szklaną celem reperacji kadłuba "TORNADO" i uszkodzeń PIPRA J-3. A nigdy sie czymś takim nie parałem. To pytanie ma tez zwiazek DUKiem, który w sklepie modelarskim wprawił mnie we frustrację. Czyściutko, żadnych śladów klejenia pod folią nie widać, a u mnie... Sam, chociaż jestem ślepy, to widzę :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Ja do modeli latających (bo mam jeszcze kartonowce ) używam tylko polimera, choćby dlatego, że innego kleju do depronu nie mam, a jak na razie mi wystarcza. Zresztą te kawałki balsy co używam polimer też mi dobrze wiąże. Ale wiem, że Wy używacie całej masy klejów... Ech, nie ważne :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 to u mnie Depron - dragon polimer styropian - dragon polimer balsa cjanopan modelarski sredni peknieta balsa cjanopan rzadki bala miejsca szczegolne - zywica 5min czeska. balsa miejsca o podwyzszonej wibracji wikol 15minutowy (swietna sprawa) i ostatnio do wypelnien wiekszych ubytkow (ale nie zbyt duzych) klej do drewna polireutanowy (boze jak to sie pisze) pieniacy klej o masie znacznie mniejszej niz zywica. polaczenia stalowe epoxud do metali. polaczenia wysokotemperaturowe epoksyd (doswiadczenia mizerne) i to tyle. dodam ze miejsca gdzie odkleila mi sie folia i nie chce sie przykleic tez kleie cijanoakrylem srednim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Hey Ja balse kleje glownie ca kropelka i pattexem do drewna express 15 minut. Bardzo dobry klej jest bialy a po wyschnieciu przezroczysty i dobrze wypelnia szczeliny. Polecam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Oto kleje ktore stosuje do budowania moich piekielnych maszyn... Do laminowania stosuje żywice L285, a czasami Epidian 53. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 kropelki nie polecam bo klei bardzosztywno i mijsce klejenia lubi pekac. Lepiej jednalk kupic 20ml za 8 zeta (taniej niz 10 kropelek po 1,5 zeta) np pelikana ze zdjecia Modelmaniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Do depronu glue gun (klej na cieplo), uhu por lub polimerowy, kiedys CA do depronu ale to kiepskie jest. Balsa: uhu hart, wikol, CA + aktywator, i ostatni wynalazek: http://rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=138_145&products_id=1125 Swietny jako wzmacniacz po punktowym chwytaniu klejem CA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Ja ostatnio bardzo glue gunem (a czy to nie przypadkiem glutownica?) pracuje. Japrawde super klej. Zasycha szybko a i dziury można zalewać. A ten poli... cośtam to czy polimer to nie to samo? Czy polimer sie nie pieni ? Szczerze powiem że nigdy wcześniej nie miałem tego kleju w rękach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 Klej pouliretanowy - pieniacy sie jest podobny do pianki pouliretanowej natomiast klej polimerowy to klej konsystencji podobnej do zelu. Po zaschnieciu tworzy srednio twarda skorupke, natomiast klej pouliretanowy pieni sie i w trakcie zasychania poszerza swoja objetosc. Po zaschnieciu wyglada jak pianka pouliretanow (ta do uszczelniania okien i nie tylko) lecz jest nieco bardziej zbity i nie ma takiej rozszerzalnosci jak pianka. Doskonaly do oklejania rdzeni styropianowych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 12 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2006 A ja zakupiłem wielka butle tego (nie pamiętam już ile) za $20. Ale mam zamiar robić coś z rdzeniami to się przyda. Na rok wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 13 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2006 O ile wiem to zaden sklep nie ma tego kleju w ofercie, moge sie mylic. Cyjanoakryl w skorpionie jest wraz z dedykowanymi aktywatorami oraz z mozliwoscia kupienia opakowania uzupelniajacego (cenowo wychodzi naprawde dobrze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 14 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 moge sie mylic Możesz I mam na myśli sklep w kraju, a nie w USA. Edit: To ja się pomyliłem :oops: Chodziło mi całą rodzinę tych klejów, widziałem niedawno w necie. Sprawdziłem, ale nie ma akurat tego do którego podałeś link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioFoto Opublikowano 29 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2006 Od jakiegos czasu niezastapionem klejem jet klej poliuretanowy, bardzo podobny do pianki uszczelniajacej do okien itp. Ma on ta zalete ze jest mocny, sporo twardszy od pianki, lekki i nie przybiera tak duzo na objetosci jak pianka poluretanowa. Stosuje ten klej do polaczen drewnianych i w modelach z depronu tez (usztywnia znacznie konstrukcje). Klej ten nabylem w Praktikerze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Ja kleję UHU POR i Ośmiorniczką (dobra bo tania[8 zł/250g]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webster95 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Do depronu glue gun (klej na cieplo) też kleję depron pistoletem ale niedawno znalazłem coś bardzo podobnego tylko że na zimno. Dość długo wiąże bo po 10min :shock: dopiero zaczyna łapać ale jest równie dobry jak wspomniany pistolet do kleju. Nazywa się Klej do styropianu i takich "paneli' jakby tylko że na sufit, jedna tubka ma ok 450ml i taki smoczek który się wyciąga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Tak się nazywa? Nazywa się Klej do styropianu i takich "paneli' jakby tylko że na sufit Żadnej firmy nic? Google pokazuje miliony wyników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Klej do styropianu i takich "paneli' jakby tylko że na sufit Dla takiego zapytania tylko ok 3000 wyników. Jakaś tubka, nazwa firmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 tubka ma ok 450ml i taki smoczek który się wyciąga zwykły klej polimerowy? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webster95 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Nie wiem jak się nazywa bo się skończył ale poszukam w google może będzie. http://www2.selena.pl/cms/?__page_id=255 coś podobnego do tego tylko że więcej i wolnowiążący jak mogłem nie skorzystać z googli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 No i młodzi ludzie pięknie odsmażyli kotleta Montowałem sobie dziś skrzydełko co prawda balsowe i pod koniec stwiedziłem że do jego klejenia używałem tego i co najważniejsze używałem wszystkich na zdjęciu Młodzi koledzy moze pogadamy dlaczego wszystkich używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.