ertman_176 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Witam Tak sobie przekopywałem graty w piwnicy i znalazłem 3 identyczne silniki http://www.recycledgoods.com/Images/s_p_31426_4.jpg Czy wie ktoś jaki A pobierają te silniki gdyż nie wiem jaki mam zrobić do nich sterownik. Z dodatkowych inforamcji mam to ze wazy jakies 0,8kg i obudowa ma 7x7cm Przy okazji jaki sterownik warto zbudować/kupic. Dysponuje warsztatem elektronicznym, mam elektornika w domu, sam także coś tam potrafie. Po rozmowie z Darkiem Mularem jedyne co mi odradził to budowa tego sterownika a szkoda bo taki fajny i prosty jest. http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml Jakieś alternatywy DIY ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2009 z opisu wynika że zasilanie 14V cewka 27OHM .............. i teraz czego ??? rezystancja czy impedancja jeśli rezystancja to cewka weźmie w czasie pracy na luzie ok +-0,6A jeśli impedancja to jeden czort wie ile ......... a mode jest on czy off ps pobór prądu będzie zależny również od F taktowania silników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Haha It's Alive :devil: No to teraz ładne pudełko, porządne kabelki i bedzie sie można za mechanikę brać. Szczegóły po zbudowaniu mechaniki, na ten moment udało mi sie ustalić że silniki mają 48 kroków co było dosyć proste Moze koledzy znają jakieś freeware programy obsługujące frezowanie w 3 wymiarach ponieważ Kcam nie jest zbyt przyjaznym programem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Witam. Ja nie dawno zbudowałem frezarką cnc, jest to prosta konstrukcja o polu roboczym 60x50cm. Ja użyłem silników o mocy ok. 0,6Nm i są one dość słabe. 48 kroków to może być trochę mało, choć to zależy jakich śrub użyjesz. Co do sterowników to ja kupiłem same płytki drukowane i je sam polutowałem a kupiłem je tu: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterownik_silnika_krokowego_sskb02.htm i tą płytę główną: http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterownik_silnika_krokowego_sskmb.htm Pozlecam to forum http://www.cnc.info.pl/ Program jaki ja używam to Mach3, może on przerabiać pliki dxf na g-kody. Nie jest to jakaś super dokładna maszyna, ale do wycinanie żeberek i wręg z balsy i sklejki w zupełności wystarczy. Oto kilka zdjęć mojej frezarki: Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kmiloob Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Damian, możesz napisać ile wyniosła Cię budowa tej maszyny CNC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Tak dokładnie to nie liczyłem kosztów, ale ok. sterowniki 200zł silniki 25zł szt. Konstrukcja ok. 400-500zł 170zł Dremel (wrzeciono) Na pewno w sumie wyszło poniżej 1000zł Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Bardzo polecam budowe takiej frezarki - super zabawa i potem sie przydaje . Tu moje wypociny - kiedys zrobiona na szybko - W watku na forum CNC.info.pl sa zrodla programu i schematy do pobrania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Widziałem kilka takich projektów. Niestety, autorzy, po pierwszej serii ochów i achów, szybko dochodzili do wniosku, że drewniana rama jest zbyt elastyczna by poprawnie wykonywać elementy i zaczynało się spawanie, a koszty szybko rosły. Tylko uprzedzam. może do miękkich materiałów się sprawdzi. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Witam. Ja już dawno doszedłem do wniosku, że ta konstrukcja jest słaba, ale na inną nie pozwala mój budżet. I tak nie mam zamiaru ciąć nic twardszego od sklejki, choć testowałem grawerowanie w Aluminium i wyszło całkiem nieźle. Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wladek Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Damjan piekna robota moje gratulacje Wladek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Dzięki! Musze się w końcu zmobilizować i poskładać ją do kupy, ostatnio trochę ją ulepszałem i na razie leży w częściach :| . Może w tedy pokaże co można na niej wycinać. 8) Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.