MGJ Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 na samym zasilaczu u mnie nie chodziło musiał siedzieć aku żeby się włączyła. OK! A jak z polaryzacą wtyku i parametrami zasilacza? edit: Czy w takim przypadku mogą w koszyku znajdować się zwykłe baterie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfone Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Zwykłe baterie szybko padają. Alkaliczne ok, ale lepiej zainwestować w akumulatorki np. sanyo eneloop a najlepszy li-pol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 ale Panu chodzi o włączenie aparatury na zasilaczu. Zwykłe baterie nie ładują się więc zasilacz nic nie da bo to działa na tej zasadzie że aparatura korzysta z akumulatorków a te w tym samym czasie są ładowane. Lepiej kupić cos taniego do takich wyczynów na allegro (np jakieś po 3 zł akumulatorki) bo chyba takie ładowanie i rozładowywanie ciągłe nie jest dla aku dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Zwykłe baterie szybko padają. Alkaliczne ok, ale lepiej zainwestować w akumulatorki np. sanyo eneloop a najlepszy li-pol. Najmocniej przepraszam zaczyna być nieczytelnie poprzez mój skrót myślowy. Chodzi mi o podłączenie zasilacza do aparatury. W tym samym czasie ma być podłączone zasilanie (jak napisał Kolin 101) z koszyka(akumulatorki, baterie) lub li- pol. Obawiam się, że jeżeli w koszyku będą baterie, a nie akumulatory to napięcie z zasilacza będzie "szło" również na nie (kwestia bezpieczeństwa). Chyba, że się mylę? Dlatego pytam. I jeszcze sprawa polaryzacji (gdzie ten plus :roll: ). Inaczej nie podłączę wogóle tego zasilacza, bo nie chcę czegoś popalić :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Z tego, co widzę w schemacie, to włącznik zasilania przy włączaniu odcina zasilanie (ładowanie) akumulatorów. Czyli przy włączonej aparaturze aku się nie ładują. Nie wiem, co się stanie, jeżeli aparaturę "włączy się" wkładając minijacka w złącze "trainer". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Z tego, co widzę w schemacie, to włącznik zasilania przy włączaniu odcina zasilanie (ładowanie) akumulatorów. Czyli przy włączonej aparaturze aku się nie ładują. Nie wiem, co się stanie, jeżeli aparaturę "włączy się" wkładając minijacka w złącze "trainer". Czyli nie przejmuję się co mam w koszyku tylko wciskam z boku zasilanie z transformatora i do zabawy. Tylko dalej pytam tych co pracowali na zewnętrzym zasilaniu - jaka polaryzacja (gdzie + i -)na wtyku!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Wg mnie (+) w środku, zresztą w szeregu masz diodę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 OK! Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Witam:) Wybaczcie jeśli już gdzieś było, ale wątek jest długi, szukaczka zwraca masę wątków, a ja pilnie muszę wiedzieć, czy aparatura Turnigy 9X 9CH ma opcję ustawiania EXPO na gazie? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 tak ma. D/R expo się opcja w menu chyba nazywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 tak ma. D/R expo się opcja w menu chyba nazywa Dzięki Kolin101 za info. Czy ktoś inny mógłby to jeszcze potwierdzić na 100%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Właśnie sprawdziłem i w D/R EXP nie ma gazu więc chyba jednak nie ma ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Jeżeli zmienisz firmware na RadioClone, powinno się dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Panowie, czy mając ten nadajnik z modułem Turnigy można się pozbyć modułu odcinając kabelek od anteny i podpiąć inny moduł np. assan lub frsky?? Czy potrzebne są jakieś modyfikacje? Chodzi mi konkretnie o te egzemplarze które są sprzedawane obecnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Ja właśnie jeszcze mam firmware i pytanie. Chciałbym zmiksować potencjometr Pit. Trim np. ze sterem kierunku lub z czym kolwiek. Niestety nie potrafię. Ustawiłem w AUX-CH na kanale CH8 PIT TRIM. Sprawdziłem następnie na DISPLAY pracę potencjometru (wychyla się jako ostatni ) szkoda, że producent nie rozróżnił w opisie tych dwóch AUX' ów. Następnie w PROGRAM- MIX ustawiłem: STATE - ACT MASTER - AUX (sprawdziłem to jest ten prawidłowy) SLAVE - RUD (tylko tak w celach poznawczych) OFFSET 100 UPRATE 100 DNRATE 100 SW ON (lub ID2 by MIX zadziałał dopiero po przełączeniu dzwigni w odpowiednią pozycję) Niestety nic sie nie dzieje :? Eksperymentowałem dalej i podłączyłem wolne serwo w odbiorniku pod kanał 8 i kręcąc potencjometrem PIT TRIM wszystko ładnie pracuje (na przyszłość do kamerki jak znalazł). Ale z tym mixem nic. Co robię źle, a może soft jest uszkodzony...??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 offset na 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafit Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Panowie, czy mając ten nadajnik z modułem Turnigy można się pozbyć modułu odcinając kabelek od anteny i podpiąć inny moduł np. assan lub frsky?? Czy potrzebne są jakieś modyfikacje? Chodzi mi konkretnie o te egzemplarze które są sprzedawane obecnie. Można zainstalować dowolny moduł zgodny z JR, tyle że nie użyjesz wbudowanej anteny (chyba że dokonasz sprytnej przeróbki - trzeba dodać wtyczkę do anteny i wyprowadzić ją na zewnątrz). Odnośnie Assana lub FrSky nie będzie żadnych problemów (wybierz tylko standard JR). Moduły te posiadają swoją własną antenę, więc nie będziesz potrzebował nawet wbudowanej anteny. Z bardziej "oryginalnymi" modułami, potrzebna jest jeszcze dodatkowa przeróbka i dodanie dodatkowego napięcia zasilania +6V. PS. Jeżeli chcesz się pozbyć modułu nadawczego i odbiornika Turnigy, to za rozsądną cenę byłbym zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 offset na 0 Jest teraz na 0 zero i z e r o rakcji :cry: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Panowie, czy mając ten nadajnik z modułem Turnigy można się pozbyć modułu odcinając kabelek od anteny i podpiąć inny moduł np. assan lub frsky?? Czy potrzebne są jakieś modyfikacje? Chodzi mi konkretnie o te egzemplarze które są sprzedawane obecnie. Można zainstalować dowolny moduł zgodny z JR, tyle że nie użyjesz wbudowanej anteny (chyba że dokonasz sprytnej przeróbki - trzeba dodać wtyczkę do anteny i wyprowadzić ją na zewnątrz). Odnośnie Assana lub FrSky nie będzie żadnych problemów (wybierz tylko standard JR). Moduły te posiadają swoją własną antenę, więc nie będziesz potrzebował nawet wbudowanej anteny. Z bardziej "oryginalnymi" modułami, potrzebna jest jeszcze dodatkowa przeróbka i dodanie dodatkowego napięcia zasilania +6V. PS. Jeżeli chcesz się pozbyć modułu nadawczego i odbiornika Turnigy, to za rozsądną cenę byłbym zainteresowany nie nie nie ;P Ja mam Turnigy z modułem Assana i wiem co i jak Ale znajomy ma tego nowego i coś mu zasięg szwankuje bo jest raptem 10m i szukamy wyjścia. Na początek ja mu wyślę nowy odbiornik żeby sobie sprawdził a jak nic z tego to pozostaje wymiana modułu. Ale dzięki za info, że można go wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 z niewyjaśnionych przyczyn na pamięci 3 śmiga tak jak trzeba a na innych nie :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.