Grzegorz rC Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 witam czy widział ktoś model delty (skrzydło) szybowca? czy jezeli normalną delte z napedem przerobi sie na szybowca no to poleci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Rodzima produkcja ArtHobby Ghost 1.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 witamczy widział ktoś model delty (skrzydło) szybowca? czy jezeli normalną delte z napedem przerobi sie na szybowca no to poleci? Zobacz moją FaqtDeltę. Nie jest to szybowiec - ale w zasadzie motoszybowiec Przy wadze 710 g (kompletna do lotu) potrafi nieźle szybować - nawet w termice. Obciążenie powierzchni ciut poniżej 20g na dm2. Jak by wydłubać z niej silnik i wielkie akku (2200) to by ważyła z 200g mniej (całe wyposażenie teraz z serwami waży 300g). No i bez podwozia też by mniejszy opór stawiała... Tu relacja z budowy A tu link do lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Rodzima produkcja ArtHobby Ghost 1.1 Kolega pytał o deltę, a nie latające skrzydło... Różnica jest spora. http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzydło_delta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Jaromir, Edytuj, a nie pisz post pod postem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Jaromir, Edytuj, a nie pisz post pod postem :P Czekaj... Przecież pisałem w dwóch całkiem innych sprawach Wydawało mi się, że tak jaśniej - ale OK, poprawię się, ale nazywanie skrzydelek deltami będę tępił - bo jak widać na punkcie Delt chyba dostałem bzika :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Poprawny link http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzyd%C5%82o_delta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 ale nazywanie skrzydelek deltami będę tępił - bo jak widać na punkcie Delt chyba dostałem bzika :crazy: Czuje się taki malutki :devil: czy widział ktoś model delty (skrzydło) szybowca? Może się mylę ale jedną z alternatyw jest właśnie skrzydło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 ale nazywanie skrzydelek deltami będę tępił - bo jak widać na punkcie Delt chyba dostałem bzika :crazy: Czuje się taki malutki :devil: czy widział ktoś model delty (skrzydło) szybowca? Może się mylę ale jedną z alternatyw jest skrzydło Delta jak nazwa wskazuje pochodzi od tej grackiej litery w kształcie trójkąta - i tak powinno wyglądać skrzydło delta. Alternatywna nazwa to chyba tylko do bezogonowca - latające skrzydło = bezogonowiec Ale mam usprawiedliwienie dla Ciebie Kolega w nawiasie też napisał "skrzydło" - może mu chodzi o jedno albo drugie A jak delta wygląda widać na moim avatarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Kolega w nawiasie też napisał "skrzydło" - może mu chodzi o jedno albo drugie A jak delta wygląda widać na moim avatarze Właśnie o ten nawias mi chodziło ale już się OT zrobił paskudny a założyciel tematu nic się nie odzywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz rC Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 chodzi mi na pierwszym planie o delte, gdy juz nie bedzie to w ostatecznosci skrzydło. jak myslicie czy tzagi bedzie dory jako szybowiec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 chodzi mi na pierwszym planie o delte, gdy juz nie bedzie to w ostatecznosci skrzydło.jak myslicie czy tzagi bedzie dory jako szybowiec? Z tego co tu napisano można by wywnioskować że owszem tyle że TZagi to nie delta a skrzydło :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz rC Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 w takim razie inne pytanie. co bardziej poleciacie do szybowania? delte czy skrzydło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 w takim razie inne pytanie.co bardziej poleciacie do szybowania? delte czy skrzydło? A Ty masz jakieś doświadczenie w lataniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz rC Opublikowano 17 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 oczywiscie:D modele 3d,szybowce:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Jaromir masz we mnie sprzymierzenca w tej krucjacie.Juz do szalu mnie doprowadza nazywanie wszelakiej masci bezogonowcow deltami.Kto to wogole wymyslil?? :crazy: Juz dawno mialem zwrocic uwage na prawidlowe nazewnictwo, zwlaszcza ze mlodzi czytaja i tak sie ucza a potem dziwimy sie ze plota bzdury. Grzegorz rc Delta sprawdza sie jak najbardziej ale ze swej natury bedzie lubiala latac szybciej ciut. Napewno spradzi sie w lataniu na zboczu czy ostrym lataniu na klifie. Bezsprzecznie jest bardzo prosta w wykonaniu i nie musi miec silnika. W zasadzie kazdy model pozbawiony silnika potrafi latac czyli szybowac ( lepiej lub gozej ) No moze nie liczac modeli 3D shock bo te to nie maja nic wspolnego z lotem jako takim a bardziej zachwuja sie jak silniki z przyczepionymi kawalkami depronu po to by moc sterowac gdzie ten silnik leci :twisted: Zobacz na modele MUGI i PIBROS To sztandarowe przyklady modelu w ukladzie delty. Konstrukcja podobna a roznia sie materialem uzytym do budowy. Oba modele wystepuja w wersjach elektro, ale glownie to modele szybowcow jednak do latania na zboczu.Taka byla idea ich powstania. film1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 oczywiscie:Dmodele 3d,szybowce:) Moje pytanie nie było bezpodstawne bo szybowiec w układzie delty czy skrzydła zdecydowanie nie nadaje się do nauki latania z racji na spore prędkości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaromir Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 oczywiscie:Dmodele 3d,szybowce:) Moje pytanie nie było bezpodstawne bo szybowiec w układzie delty czy skrzydła zdecydowanie nie nadaje się do nauki latania z racji na spore prędkości Przepraszam, że znów polemizuję Ale zależy do wykonania Moja FaqtDelta (pomimo silnika, akku i innych balastów) szybuje bardzo wolno, ale ma profil płasko-wypukły i 20g/dm2 obciążenia... No ale zachciało mi się ją z balsy robić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Przepraszam, że znów polemizuję Ale zależy do wykonania Moja FaqtDelta (pomimo silnika, akku i innych balastów) szybuje bardzo wolno, ale ma profil płasko-wypukły i 20g/dm2 obciążenia... No ale zachciało mi się ją z balsy robić... No jasne a pod wiatr to nawet staje w miejscu a czasem nawet cofa co nie zmienia faktu że takie szybowce są szybsze :devil: :devil: :devil: Poza tym wolno jest pojęciem względnym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 17 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2009 Moje pytanie nie było bezpodstawne bo szybowiec w układzie delty czy skrzydła zdecydowanie nie nadaje się do nauki latania z racji na spore prędkości Nie zgodze sie absolutnie z takim stwierdzeniem. Znam wieeele osob ktore zaczynaly od Tzagiego czy pibrosa. Nie widze zadnych trudnosci w lataniu latajacym skrzydlem.Ani to szybkie ani trudne w pilotarzu. Jesli przyjac konstrukcje wlasnei takie jak tzagi czy pibros to ich masa nie pozwala na szybkie latanie w wersjii szybowcowej. JAsne jesli damy cienszy profil, okleimy fornirem to bedzie toto szybsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.