stepek Opublikowano 21 Maja 2009 Opublikowano 21 Maja 2009 Witam serdecznie!! Wykonałem model RWD-5 według planów pana Skazoo - model wyszedł prześliczny - obklejony taśmą i pomalowany lakierem w sprayu. Model - wersja we wzniosem, ważący ok 550 g z dzwonkiem Tower Pro, postanowiłem oblatać. Samolot zachowywał się dziwnie (mam na razie doświadczenia z Nemo i kilka godzin z Real Flight) - ciągnęło go do góry aż do przeciągnięcia. Ustawiłem wiec trymer maksimum w dół i jakoś zaczął lecieć delikatnie się wznosząc - zaznaczam że znacznie ster wysokości był pochylony w dół, niestety ciągnęło go strasznie w lewo. Gdy sterowałem samym sterem kierunku - model robił piękne koła, gdy zaś pociągnąłem nawet delikatnie SW na siebie samolot wyczyniał mniej więcej coś takiego gdyby zmiksować lotki i SW - czyli ciągnie go do góry i bardzo mocno w lewo, oznacza to wpadniecie w typowy korkociąg, a po dwóch zwitkach, lot w kierunku gruntu z przyspieszeniem ziemskim oraz ruchem obrotowym. Po kilku kretach zabitych w podobny sposób, przy różnym kącie ustawienia silnika, stwierdziłem że dam spokój - model bardzo ucierpiał (pomimo zalania dzióbka w żywicy), ale da się najprawdopodobniej naprawić. Na koniec ostatnie zdjęcie modelu - film mam, ale będzie dopiero jutro, gdyż troszkę się zdenerwowałem i muszę wyciąć ścieżkę dźwiękowa tuż przed spotkaniem modelu z matką ziemią... Z góry dziękuję Państwu za pomoc i pozdrawiam
pawel4090 Opublikowano 22 Maja 2009 Opublikowano 22 Maja 2009 Synowi rwd zachowywał się podobnie, wystarczyło pochylić silnik w dół o parę stopni,czyli skłon, jak również wykonać wykłon w prawą stronę też parę stopni .Załóż podkładki pod śrubki mocujące silnik a wszytko będzie ok. Tu masz wszystko dokładnie napisane jakby co...bo późna godzina... http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=183755
Adam P. Opublikowano 22 Maja 2009 Opublikowano 22 Maja 2009 Jeśli to się dzieje tylko w locie silnikowym, to zrób tak, jak radzi Paweł. Możliwe jest też, że jest przeważony na tył lub kąt natarcia jest za duży. Mój RWD też mocno zadzierał na ść ustawionym wg. planów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.