Skocz do zawartości

Pulso DL 60A++- vs. turnigy 60A ?

stach34

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

EDIT :

Witam, poradźcie mi który regulator z tych dwóch wybrać ? Turnigy max daje 80A a pulso nie wiem . Pulso ma wysoką czestotliwość . Obydwa mająa odpowiedni bec , cena ta sama.

Zależy mi żeby nie robiły zakłuceń.

Opublikowano

No właśnie chyba wybór padnie na tego bo bardziej sensownych opcji to nie widze,

tylko mam kilka pytań :

1. czy w ogóle jest to regulator lotniczy ???

2.Nie wiem czy wybrać tą wersje czy 60 A , o kilka zł droższa a 20A to dużo . Z drugiej strony moje aku. dają max. 44A , silnik teoretycznie max 30A , naprawdę to pewnie będzie o kilka A więcej..

3. Czy ktoś go używa ? Jakieś opinie ?

Opublikowano

Witam

Jeszcze go nie używam ale jest już zamontowany w szybowcu Ventus 2bx (rozp.2600mm, waga do lotu ok. 1500g) i zasilać będzie ten silnik http://www.modelarnia.pl/sklep/index.php?p1929,ray-c3542-05-pelikan i 6 szt. tych serw http://www.rc-modele.pl/product_info.php?cPath=51&products_id=2484&osCsid=cb9a53149804f548560529b22ef400eb

Czy w Twoim modelu będzie większy pobór porądu? Jak nie, to śmiało go instaluj.

Opublikowano

WOW! Ale siiilnik :D No to śmiało będziesz mógł zapiąć dwa samoloty :D

A kiedy masz zamiar go przetestować ? Poczekałbym na opinię :D

Opublikowano

Witam

Kiedy pierwsze obloty? Sam tego jeszcze nie wiem. Muszę jeszcze kupić serwa i uzbroić model w elektronikę. Myślę, że nie wcześniej jak wrzesień/październik.

Opublikowano

Używam kilku regulatorów Pulso, różnej wielkości i wygląda na to, że maksymalny prad jest podany nawet z pewnym marginesem.

Za to zauważyłem jedną wadę (dotyczy tych z jednym plusem) - czasem lubią wrócić do swoich ustawień fabrycznych bez żadnej przyczyny.

Jeśli wagowo nie ma dla Ciebie różnicy, to pewnie, że kupić większy. Będzie miał mniejszy opór wewnętrzny.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
EDIT :

Witam, poradźcie mi który regulator z tych dwóch wybrać ? Turnigy max daje 80A a pulso nie wiem . Pulso ma wysoką czestotliwość . Obydwa mająa odpowiedni bec , cena ta sama.

Zależy mi żeby nie robiły zakłuceń.

Mam Pulso 33A++ i robił duże zakłócenia. Zaliczyłem kreta bo odbiornik był zbyt blisko regulatora. Teraz odbiornik jest prawie 20cm od rygla i jest ok.

Opublikowano

Ale przecież to, że komuś spadł model który był ewidentnie nieoptymalnie wyposażony, wcale nie świadczy o regulatorze. Każdy regulator zakłóca i dlatego musi być daleko od odbiornika. Zresztą kolega Rabor zdaje się że doskonale o tym wie:

Zaliczyłem kreta bo odbiornik był zbyt blisko regulatora.

Opublikowano

A ja dziś dzięki Pulso rozwaliłem doszczętnie model!

Podobno ten regulator miał zabezpieczenie termiczne? Mi to nie zadziałało, ugotował się regulator do tego stopnia że wszystkie scalaki z jego płytki się odlutowały! Straciłem całkowicie kontrolę nad modelem i z około 100m walnął w glebę. Easy glider pro do niczego się nie nadaje, aku rozwalone, tryby w serwach do wymiany. Wszystko dzięki ryglowi!

Opublikowano

Witam

A pisałem kup Turnigy...

Nie ma co płakać nad rozlaną zupą.

Szkoda modelu i kasy, która z nim poszła.

Jak to powiadają: Co nas nie zabije, to nas wzmocni

Do drugiego modelu kup Tower Pro Mag8 30A.

U mnie śmiga w Junirze S Graupnera i póki co bez problemów.

Opublikowano

Drugiego EG Pro nie będzie! Koniec z elektrykami.

A tak wygląda super rygel Pulso !

58ec39bf2b78740bmed.jpg

Ocalał jeden scalak, reszta odpadła po zagotowaniu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam , jak już pisałem wybrałem pulso dl 60A++- (BEC 3A) . Mój model ma 4 serwa o max poborze prądu 1A ( ale dając rezerwe bedzie 1,5A ) . Sprawdzałem to miernikiem elektronicznym w ten sposób że : podpinam wszystko (prócz silnika -nie podpinam go bo narazie pocztą idzie) , miernik szeregowo w obwód między baterią a reglem . Ruszam wszystkimi serwami naraz we wszystkie strony. Miernik pokazuje ~ 0,9A rekordami 1A .

Mam taki problemik :(( . Gdy robię tak modelem przez 1 minutę to BEC w reglu (część przy kondensatorach) zagrzewa się do 55 *C (mierzone - mój miernik ma pomiar temperatury sondą którą wsuwam pod izolację , oczywiście nie dotykając żadnych metalowych części.) .

Czy jest to normalne ??? W paluchy niemal że parzy... Byłem z tym w serwisie , bo regiel nowka nawet na silniku nie kręcił. Oddałem na gwarancję z powodem przegrzewania się . Po odebraniu regla powiedziano mi że wszystko jest ok , nic sie nie grzeje (twierdzili że przez 15 min. chodził na silniku , zapewne silnik bez śmigła) . Ale nie dając za wygraną pokazałem w modelu jak wszystko gra i po minucie regiel gorący . Usłyszałem odpowiedź , że jest to normalne , że gdzieś ta cześć prądu (energii) musi uchodzić , tu w postaci ciepła.

Czy jest to normalne ? Jakoś nie chce mi się wierzyć że aż 55*C (bardzo grzeje w paluchy) to normalka . Wyraźcie swoją opinię :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.