Skocz do zawartości

Hobby King 2.4Ghz

eoker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rafit czyli chodzi o to by jedna antena była w pionie a druga w poziomie i tą w pionie wystawić ponad pokład, dobrze rozumiem? kondensatory na silniku mam , a na odbiornik nie wiem jak by to wyglądało by je wpiąć , i jeszcze jedno bo może to jest istotne w miejscu gdzie mam odbiornik mam trochę plontaniny z kablami , czy ma to wpływ?

• Odpowiedzi 393
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ta plątanina może mieć wpływ, też mam ten sprzęt w mojej łódce i płynie tak daleko że ledwo ją widzę i nic złego się nie dzieje a silnika nie mam odkłócone kondesatorami.

Opublikowano

Byłem dziś popływać po przeróbce anten tzn. antena od odbiornika nad pokład i na sztorc , druga antena od satelitki pod pokładem prostopadle do pierwszej , zasięg poprawił się nie ziemsko , łódka wypłyneła na moje oko 300 m , prawie nie było jej widać , tylko światełka mrugające widziałem , podsumowując jestem bardzo zadowolony z zasięgu :D

Opublikowano

Stałem się właścicielem takiej aparatury i po bojach z kabelkiem stwierdziłem ze jest prawdopodobnie uszkodzony . Na szybko polepiłem kabelek na scalaku RT232L i uzyskałem połączenie . Stwierdziłem ze jednak oprogramowanie jest ubożuchne brakuje mi expo i wielu inych do ktorych jestem przyzwyczajony z Futaby :) . Ale do obsługi prostego szybowca czy deproniaka wystarczy . Na RCgroups jest ciekawy opis używania palmtopa do programowania , zamierzam poeksperymenować . Koszt takiego palmtopa to ok 30 zł ,kabelek pewnie jakieś 5 zł. Dzięki temu można zabrać parę modeli na lotnisko i szybko przeprogramować lub zrobić korektę.

link do dyskusji

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=967207

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Planuje zakup tej aparatury do wersji ARF motoszybowca ASW-28 firmy Pelikan.

Jako, że to moje początki - proszę o wyrozumiałość.

Czy jest możliwość zaprogramowania aparatury tak, żeby przy lądowaniu lotki pełniły rolę klap, i czy w tym celu należy dodatkowo zakupić 2 przewody Y które podłączymy do 5 i 6 kanału ? Odbiornik zasilany jest prądem w zakresie od 4.5 do 7 V czy podłączając zasilanie z pakietu Li-Po o wartości 7,4V można uszkodzić odbiornik ?

Opublikowano
[..]Czy jest możliwość zaprogramowania aparatury tak, żeby przy lądowaniu lotki pełniły rolę klap, i czy w tym celu należy dodatkowo zakupić 2 przewody Y które podłączymy do 5 i 6 kanału ?[...]

Tak, można. Używasz do tego miksera w nadajniku. Konfigurujesz wszystko z poziomu programu t6config (oczywiście musisz mieć kabel aparatura <---> PC a aparatura musi być podłączona do komputera).

Kabel Y jest Ci potrzebny jeśli nie używasz miksera w nadajniku tylko podłączasz lotki pod jeden kanał odbiornika (spróbuj sobie wyobrazić jakbyś niby miał podłączyć dwa kable Y do serw lotek i odbiornika? Trzyma się kupy? nie sądzę). Jeśli używasz miksera to podłączasz każde z serw lotek na inny kanał. Ustawiasz mikser tak, że na drążku masz lotki a na potencjometrze klapolotki.

Opublikowano

wersja testowa programatora lotniskowego już działa. Za kilka dni opublikuje jak to zrobić , zainteresowanych proszę na PW . Koszt wykonania samodzielnego jest niewysoki . Programator oparty jest na PALM III który kupiłem na allegro . Trochę roboty było z opanowaniem komunikacji w normie TTL i RS i dorobienie kabelków

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Chyba znalazłem rozwiązanie dla nas :lol: , na drągu są zmiksowane silniki , na potencjometrach mam pełen zakres serw , na SW ( pstryczek ) ustawiłem ograniczenie mocy silników 50% , dobre wykorzystanie SW gdy nie potrzebuje mocy ( bezwietrzny dzień) włączam 50% mocy silników , dłużej wytrzyma bateria , gdy potrzebuje moc przełączam i mam 100% mocy . Teraz zostało tylko coś zrobić z drugim drągiem ponieważ gdy ruszam drągiem reagują silniki , można by było to zostawić ale myślę też na odłączeniu kabli od drąga , jak pamiętam jest tam w środku złącze które chyba tylko by należało wypiąć i po sprawie

Chciałbym na drążku na którym reagują silniki bez konieczności trzymania drążka - ( cała naprzód lub cała wstecz - bo teraz mam na obu drążkach sterowanie silnikami - nie wiem dlaczego??? ) zrobić włączanie oświetlenia przy wykorzystaniu switcha. Ruch drąga który zostaje w tej pozycji i nie odbija w dół włącza oświetlenie nawigacyjne- ruch draga w górę włącza szperacz a wyłącza w tym momencie oświetlenie nawigacyjne. Czy ktoś mógłby mi pomóc tutaj lub na gg albo podesłać odpowiedni plik?

Opublikowano

Rc-switche mają zazwyczaj potencjometr do ustawienia momentu włączenia. Jednak może być problem z typowymi konstrukcjami. Jeden z nich musiałby działać odwrotnie. Łatwiejszy do uzyskania będzie taki efekt:

drążek na dole - światła wyłączone

drążek w neutrun - światła pozycyjne

drążek na górze - światła pozycyjne + szperacz.

Opublikowano

Ustawiłem tak jak chciałem tzn. po lewej mam gaz i jest mix na 2 silniki ( kanał 1 i kanał 2) i jest ok. Po prawej na drążku na kanale 3 mam bez opcji powrotu możliwość włączania oświetlenia nawigacyjnego i szperacza ale teraz nie wiem znowu jak do tego co mam teraz - ustawić na pozostałych 3 - kanałach - 2 serwomechanizmy na potencjometrach. Jeżeli ktoś by chciał pomóc i przerobić ten plik wsadowy jaki mam - będę wdzięczny. karambolis8 - wszystko to fajnie co piszesz ale nie wiem jak to trzeba by ustawić .... Idea jest oki chodzi o sposób takiego ustawienia. Mogła by to być alternatywa do tego co już mam .Z momentem włączania na potencjometrze ( podkówce ) na switchu nie mam problemu

Opublikowano

Jeśli chodzi o wsad do aparatury i jej konfigurację, to nie potrafię pomóc. Nie wiem czy dobrze się rozumiemy, ale ja nie widzę tu żadnej konieczności do programowania nadajnika. Podłączam kabelkiem Y dwa RC-switche do odpowiedniego kanału w odbiorniku, ustawiam potencjometrami momenty włączania poszczególnych rc-switchów i koniec.

Opublikowano

Chyba się nie rozumiemy jednak ....Hobby Kinga nie da się nie zaprogramować do celów jakie ma spełniać bo przy ustawieniach dafaultowych nie będę miał funkcji jakie chcę mieć, a potrzebuję jak pisałem 2 mixy + 2 serwa+ 1 kanał minimum na oświetlenie. Dzięki za chęć pomocy ale ty mi piszesz tylko o oświetleniu a to dla mnie za mało... Będę próbował dalej sam. Na teraz brakuje mi tylko jednego kanału na drugi zsyp ale jak się uprzeć to może tak zostać i będzie na jednym kanale otwieranie dwóch komór zanętowych przez kabel Y właśnie jednocześnie tylko nie bardzo wiem jak to zrobić żeby serwa pracowały obydwa w jednym kierunku. Ustawiam rewers ale nie bardzo to pomaga.... Zostaje chyba tylko serwo revers lub przelutowywanie kabelków

Opublikowano

Z tego co wiem. to aparatura ta wyposażona jest w koszyk na baterię, lub akumulatorki. Jeżeli zaopatrzysz się w akumulatorki to kupno ładowarki nie będzie problemem. Można też zasilać np pakietem RHINO 2620. Ja takiego używałem i ładowałem go Acuellem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.