Adam P. Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Na pomysł wpadłem po lekturze forum Alexa. Nigdy nie lubiłem przewodów lutowanych bezpośrednio do uzwojenia, większość moich silników kończyła z kablem urwanym przy samym uzwojeniu. A gdyby nie lutować przewodów bezpośrednio do uzwojenia? Materiał potrzebny to kawałek zwykłej laminatowej płytki z miedzią. Prawie gotowa płytka-trzeba jeszcze zeskrobać trochę miedzi: Przewody ucinamy tak, żeby od strony statora zostało jeszcze trochę pobielonych. Przewód łatwo pobielić, gorzej z emaliowanym drutem. dolutowujemy kable i przyklejamy płytkę do walca, na którym osadzony jest stojan.Ważne, żeby płytka nie poruszała się względem stojana, więc najlepiej użyć mocnego kleju epoksydowego. Moje wykonanie nie jest estetycznie :oops: , ale działa jak należy. W razie czego urwą się przewody, które bardzo łatwo dolutować do płytki, a nie emaliowane druty zaraz przy wyjściu uzwojeń. Na koniec po sprawdzeniu miernikiem, czy wszystko kontaktuje i nie ma zwarć podłączyłem do regulatora i... cud-działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 co ma nie działać ... zauważ że całkowicie zasłoniłeś uzwojenia chłodzenia tam wiele nie będzie raczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Ja w tego typu silniczkach po prostu dodatkowo zabezpieczam opaską do kabli. Jak najcieńszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 ja wszystko zaglucam strzalem pistoletu klejowego tak aby przewody byly sztywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Jestem pesymistą, więc z góry zakładałem, ze coś nie wyjdzie Chłodzenie jest pogorszone, ale niezauważalnie. Z opaską od kabli muszę też spróbować, do "glutownicy" nie mam dostępu, ale miałem jeden tak zaklejony silnik z już urwanym kablem. Kawałek izolacji został, a sam przewód wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Możesz tę pytke wyażurować laubzegą. Będzie spełniała swoją rolę i puści powietrze chłodzące. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.