camkey Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Korci - ale na szczescie jestem w tej chwili jakies niecale 1000 km od pracy. A model lezy na biurku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Powiem szczerze że jestem pod wielkim wrażeniem .Nie spodziewałem się tego po tytule tematu,ale jak widać pozory mylą .Masz kolejnego kibica!Powodzenia przy oblatywaniu.Jestem pod wrażeniem silników i regli,a zwłaszcza ich ceny :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stepek Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Jestem pod wrażeniem - życzę powodzenia w oblocie . Mam pytanie do bardziej rozwiniętego w branży kontrolerów AVR kolegi. Jak Pan wspomniał w regulatorach siedzą mikrokontrolery z rodziny Atmega (w moim tower pro siedzi ATmega8) mam płytkę testową i miałem przyjemność się tym procesorem bawić (niestety tylko w Bascomie). Atmega8 dysponuje 3 wyjściami PWM (akurat na 3 fazy) podpiętymi pod dwa Timery. Sam sprawdziłem że interpretacja wypełnienia sygnału PPM i/lub PWM nie jest łatwa - wymaga jednego Timera - tak wiec jak to jest możliwe że ten bardzo prosty mikrokontroler jest w stanie sobie poradzić z czymś takim (tajemnica tkwi w Asemblerze??). Mam nadzieję że nie zorbiłem za dużego offtopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 13 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Stepek ja sie na tym nie znam ale moze tutaj znajdziesz odpowiedzi na pytania. Caly topic poswiecony jest quadrocopterowi i pokrewnym. http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=716870 Ja zauwazylem ze panowie przerabiaja TowerPro 25A (te w zoltych koszulkach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2009 Sam sprawdziłem że interpretacja wypełnienia sygnału PPM i/lub PWM nie jest łatwa - wymaga jednego Timera - tak wiec jak to jest możliwe że ten bardzo prosty mikrokontroler jest w stanie sobie poradzić z czymś takim (tajemnica tkwi w Asemblerze??). Tajemnica tkwi w sprawnym programowaniu. Spojrz na to: http://www.mikrokopter.com/ucwiki/en/BrushlessCtrl - jest to dobry wstep lacznie z codem w C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Mam urlop do konca nastepnego tygodnia. Potem wracam do pracy, to bede konczyl. Poleciało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 24 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Jeszcze nie dotarlem do tego momentu. Jest juz prawie ze kompletnie poskladane (nie montowalem jeszcze smigiel), na stole kreci wszystkimi silnikami. Na wychylanie reaguje zmiena predkosc pojedynczych silnikow. Reaguje na drazki apki. Krotki update: na zasilaczu (11v / max 10A) nie wznosi sie. Czy to mozliwe ze cztery smigla 8x4.5 na silnikach 1000kV sa za male do ~ 800g? Czy szukac bledu gdzies indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 zasilacz "niewydala" prądowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 zasilacz "niewydala" prądowo. Powinien piszczec przy wejsciu w limit pradu (a tego nie robi) - za maly pobor pradu. Po przemysleniu konfiguracji podejrzewam gdzies jakies niedolutowanie na liniach zasilania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 25 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 110W do podniesienia (uzyskania ciągu) ok. 800 g to trochę za mało. Potrzebne będzie około 160-180W do podniesienia tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 110W do podniesienia Sek w tym, ze on nawet 5A nie ciagnal. Jutro wyjezdzam w podroz sluzbowa - w czwartek wracam, to bede dalej eksperymentowal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 A mi jakims cudem nie pojawiaja sie powiadomienia co do tego tematu wiec zapisuje sie ponownie i wciaz kibicuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Sek w tym, ze on nawet 5A nie ciagnal. Podmienilem kable, podlaczylem dwa zasilacze rownolegle i przy 15A dzwignol dupe do gory Trzymany nad stolem, wyraznie tanczy probujac utrzymac poziom. Teraz czekam az przyjdzie paczuszka z Chin z Akku i mozemy zobaczyc jak zabawka radzi sobie w powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stepek Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Gratuluję. Będziemy mogli liczyć na jakieś wideo ?? A i dzięki za link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Gratuluję. Będziemy mogli liczyć na jakieś wideo ?? Jak przyjdzie akku i bede w stanie utrzymac wystarczajaco dlugo w powietrzu. Fotki dolacze na spokojnie, jak bedzie wieksze zainteresowanie, to i plany moge porobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 23.06.2009 Pozostalo jeszcze przeprogramowanie reglerow, zrobienie podwozia i mozna startowac. Tyle czasu płynęło od momentu gdy model jest "prawie" gotów do oblotu, a tu okazuje się że realizator projektu nie ma żadnego akumulatora. Coś dużo tych wymówek. Podaj jakieś nowe foty/filmy niecierpliwym obserwatorom. Napisałem tego posta licząc że zdopinguję twoje działania. Na forum spędzasz dużo czasu a nie masz chwileczki na dokończenie tego modelu. Jak chcesz jakiś pakiet to możemy się dogadać na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Na czas jaki potrzebuje paczka z akku z HK niestety nie mam wplywu. Wyslana byla 27.07 mam nadzieje ze niedlugo dotrze. Spokojne - mozesz byc pewien ze jestem tak samo niecierpliwy jak i ty - jak tylko bedzie co pokazywac, napewno dam foty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Wiem, post pod postem jest be, ale po poprawkach edycji watek nie bedzie sie pokazywal sledzacym, dlatego prosze o wybaczenie. Coś dużo tych wymówek. Zirytowales mnie troche, dlatego dzisiaj na szybko, w jakosci "komorkowej" pierwsze ruchome slady zycia projektu. Niestety zasilany z posiadanego przeze mnie pakietu (notabenne dosc sfatykowanego), pojazd nie nie mial sily sie podniesc. Na video widac reakcje na drazki + proba kompensacji ruchu - zmniejszanie obrotow smigla z podnoszonej strony. W tej chwili jestem juz pewny, ze po podpieciu wlasciwego pakietu sa duze szanse na pomyslny pierwszy lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 No ja wciaz sie lipoli nie umiem doczekac u Ciebie. Policzyles jakos payload? Standardowe quadrocoptery z 500g daja spokojnie. Ile wazyc bedzie calosc gotowa do lotu? Jakie sa koncowe koszta calosci? Moglbys zrobic relacje z tego co kupiles, co przerobiles itd itp? Mysle ze bedzie dosc kilka osob zainteresowanych, bylibysmy wdzieczni Cala zasada dzialania QC w wersji anglojezycznej jest malo zrozumiala. Wystarczy zwykly odbiornik do tego? Moze byc 2.4ghz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek LP Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zirytowales mnie troche No cóż, widocznie trochę trzeba cię czasem poirytować aby zobaczyć na forum wizualne efekty postępów z modelem. Coś długo idzie ten pakiet Li-Pol, może zaczepił gdzieś o UC po drodze. Ja złożyłem 3 zamówienia w UH i jedno w RCMachine w dniu 31.07. Paczki wysłano po dwóch dniach zwykłą air mail bez trackingu. Dzisiaj już są u mnie. Ostatnio ponoć UH uwija się z wysyłką zamówionych rzeczy w jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.