Ramzes18 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Witam, odlewał możne ktoś z was jakieś figurki z takiego wosku? Jak ten wosk się zachowuje, w jakiej temperaturze się topi, jaka jest jego twardość, kruchość, interesuje mnie dosłownie wszystko. Czy po wylaniu powstają na powierzchni pęcherzyki powietrza i w końcu gdzie go można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Z tego co pamiętam, to z tego wosku się nie odlewa, lecz lepi/rzeźbi, jak z plasteliny. Woskowy model zasypuje lub zalewa mieszanką formerską i wygrzewa się formę. Wosk wypływa i można wlewać metal. Na dobrą sprawę może być chyba nawet wosk (kolorowy) ze zniczy, byle nie to białe z tzw. "wkładów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koliber Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Pracowałem 5 lat na odlewni precyzyjnej, gdzie modele odlewów wykonywało się z wosku. Modele wykonywało się na wtryskarkach niskociśnieniowych, tak więc nie było mowy o pęcherzykach powietrza. Wosk z form wytapiało się w autoklawach parowych w temperaturze 120-130 st. C. Z tego co mi wiadomo to wosk ten nie jest do kupienia dla indywidualnych klientów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.