Skocz do zawartości

Podwozie w modelach z napędem EDF.

krzylas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym zbudować podwozie do tego modelu, powiększonego o 150 - 200 %, oraz do kilku innych modeli "odrzutowców",

aby mieć możliwość lądowania i startu m. in. z równego asfaltu czy ubitej drogi.

1 Planuję obudować golenie i zamontować owiewki z depronu na koła.

Czy mimo to dodatkowe wystające ,,części" spowodują duży opływ powietrza, który silnie odczuję w charakterystyce lotu?

Czy może lepiej zastosować podwozie chowane ?

2 Jaki rozmiar kół proponujecie. ( Pytanie zadaję dla tego, ze moze ktoś wie jaki jest minimalny rozmiar kół, które będą się nadawały nie tylko do startu z asfaltu, ale np. z równej drogi z ubitej ziemi. )

3 Czy zastosować ster kierunku i niekierowaną goleń przednią, czy kierowaną goleń przednią bez steru kierunku ? A może i to i to?

( Oczywiście koła do serw będą połączone sprężynami bądź gumkami, aby nie wyrwało trybów )

4 Wasze opinie o montowaniu podwozia w takich modelach.

Proszę jednak o łagodną krytykę ( jeśli taka będzie ).

Myślałem o umieszczeniu tematu w dziale dla elektryków ( kaczki, delty itp. ), ale wg. mnie bardziej pasował ten dział.

Opublikowano
Planuję obudować golenie i zamontować owiewki z depronu na koła.

Czy mimo to dodatkowe wystające ,,części" spowodują duży opływ powietrza, który silnie odczuję w charakterystyce lotu?

jak dobrze zrobisz to model może po prostu nabrać stateczności

Czy może lepiej zastosować podwozie chowane ?

trochę kiepsko z wagą i miejscem - ja bym sobie odpuścił

możesz powiedzieć jakie będzie miał wymiary ? rozpiętość, długość ? o wiele łatwiej będzie Ci pomóc. Masz już jakieś doświadczenie w lataniu? ( mam nadzieję ,że to nie będzie 1 model ) no i czy przemyślałeś wzmocnienia ?? skrzydło jest z płyty depronu 6mm bez profilu.....ty chcesz 2 razy większego...jak planujesz wykonać skrzydło ?

powodzenia

Opublikowano

Myślę że chowane podwozie to masa do max. 100 g, także nie jest to bardzo dużo.

Ten model będzie miał około 90 cm rozpiętości i ok. 107 cm długości.

Skrzydło będzie zrobione z 2 warstw IzooFloor'u 5mm wzmacnianego "węglem".

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Są fajne, gotowe mikro podwozia akurat do edf.

Zarówno pneumatyczne jak i mechaniczne.

Waga całości w granicach 100g. Cena w HC 60-70$

Wybrałbym coś z tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.