krzylas Opublikowano 4 Czerwca 2009 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Chciałbym zbudować podwozie do tego modelu, powiększonego o 150 - 200 %, oraz do kilku innych modeli "odrzutowców", aby mieć możliwość lądowania i startu m. in. z równego asfaltu czy ubitej drogi. 1 Planuję obudować golenie i zamontować owiewki z depronu na koła. Czy mimo to dodatkowe wystające ,,części" spowodują duży opływ powietrza, który silnie odczuję w charakterystyce lotu? Czy może lepiej zastosować podwozie chowane ? 2 Jaki rozmiar kół proponujecie. ( Pytanie zadaję dla tego, ze moze ktoś wie jaki jest minimalny rozmiar kół, które będą się nadawały nie tylko do startu z asfaltu, ale np. z równej drogi z ubitej ziemi. ) 3 Czy zastosować ster kierunku i niekierowaną goleń przednią, czy kierowaną goleń przednią bez steru kierunku ? A może i to i to? ( Oczywiście koła do serw będą połączone sprężynami bądź gumkami, aby nie wyrwało trybów ) 4 Wasze opinie o montowaniu podwozia w takich modelach. Proszę jednak o łagodną krytykę ( jeśli taka będzie ). Myślałem o umieszczeniu tematu w dziale dla elektryków ( kaczki, delty itp. ), ale wg. mnie bardziej pasował ten dział.
gładkilot Opublikowano 4 Czerwca 2009 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Planuję obudować golenie i zamontować owiewki z depronu na koła.Czy mimo to dodatkowe wystające ,,części" spowodują duży opływ powietrza, który silnie odczuję w charakterystyce lotu? jak dobrze zrobisz to model może po prostu nabrać stateczności Czy może lepiej zastosować podwozie chowane ? trochę kiepsko z wagą i miejscem - ja bym sobie odpuścił możesz powiedzieć jakie będzie miał wymiary ? rozpiętość, długość ? o wiele łatwiej będzie Ci pomóc. Masz już jakieś doświadczenie w lataniu? ( mam nadzieję ,że to nie będzie 1 model ) no i czy przemyślałeś wzmocnienia ?? skrzydło jest z płyty depronu 6mm bez profilu.....ty chcesz 2 razy większego...jak planujesz wykonać skrzydło ? powodzenia
krzylas Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2009 Myślę że chowane podwozie to masa do max. 100 g, także nie jest to bardzo dużo. Ten model będzie miał około 90 cm rozpiętości i ok. 107 cm długości. Skrzydło będzie zrobione z 2 warstw IzooFloor'u 5mm wzmacnianego "węglem".
mRqS Opublikowano 12 Września 2009 Opublikowano 12 Września 2009 Są fajne, gotowe mikro podwozia akurat do edf. Zarówno pneumatyczne jak i mechaniczne. Waga całości w granicach 100g. Cena w HC 60-70$ Wybrałbym coś z tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.