Skocz do zawartości

Elektryfikacja Starlinga

Artur Caban

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za miłe słowo, ale to z całą pewnością dotyczy projektanta i producenta Starlinga. Ja tylko staram się, aby nie popsuć zestawu.

Zastanawiałem się dobrą chwilę nad mocowaniem dźwigni klap i lotek i uznałem, że to co dostajemy w zestawie - zadziała. Każda dźwigienka ma 2 gwintowane platikowe bolce, które po zalaniu żywicą nie "wyjadą", jeśli tylko nie odspoją się w gnieździe tj. od strony klapy/lotki.

Pzdr-

A.

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie wyjadą, ale dla pewności zeskrobałem warstwę żelkotu pod dźwigienką i zmatowiłem samą dźwigienkę pod spodem. Trochę żywicy w otworki żeby się wewnątrz rozlały i miałem już różne przygody, a dźwigienki ani drgną.

Opublikowano

Dźwigienki są na mur-beton. Zrobiłem jak koledzy dwa lata temu. Dodatkowo dźwigienki mają dobrą geometrię i siły się dobrze rozkładają.

Opublikowano

Jeszcze słówko w sprawie dźwigni. Dostałem wiadomość w tej sprawie od Pana Leszka Kwarcińskiego:

"W miejscu mocowania dźwigni w lotkach i klapach są wklejone klocki, aby zapobiec wyrywaniu poszycia. Tak czesto sie dzieje w modelach, gdy miedzy poszyciem jest tylko styropian lub pustka".

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Wszystko da się wyrwać ale jak puszczą Ci dźwignie w klapach czy lotkach - raczej będzie to ostatnia rzecz o którą będziesz się martwił. I jestem przekonany, że będzie to skutek a nie przyczyna.

- Jurek

Opublikowano

Uzbrajanie kadłuba - dopasowanie i wklejenie półki pod serwa kierunku i wysokości:

37sm.jpg

38smj.jpg

39sm.jpg

Trasowanie półwręgi zabezpieczającej pakiet przed "wjechaniem" w silnik:

40sm.jpg

41sm.jpg

Montaż wstępny na CA.

42smu.jpg

I finalnie - żywica 30min.

43sm.jpg

Opublikowano

jedna uwaga z doświadczenia :D

ta pół wręga to tylko półśrodek :D

przed nią zrób wręgą pochyloną pod kątem 45st tak aby wyjeżdżający pakiet szedł do góry i próbował opuścić kabinkę z klapką. W przeciwnym wypadku pakiet się sprasuje i będzie do wyrzucenia. to przerabiałem na 2 pakietach :D

Opublikowano

Cześć,

Marcinie - kable silnik - regulator będą ustalone silikonem (Elastosil E41).

Motyl - taki klin to dobry pomysł, ale po wstępnym rozmieszczeniu wyposażenia dla ustalenia SC, w moim wariancie pakiet będzie dość głęboko z przodu, przed przednią krawędzią kabiny. Stąd zależy mi przede wszystkim na tym, aby nie uległ perforacji.

Przed pakietem będzie jeszcze klocek ze styroduru.

A.

Opublikowano

Śmigło skompletowane:

obraz44sm.jpg

obraz45sm.jpg

Programowanie Starlinga:

obraz46sm.jpg

obraz47sm.jpg

obraz48sm.jpg

SC ustawiłem wstępnie na 74 mm od krawędzi natarcia centropłata.

Wielkości wychyleń wg zaleceń producenta:

SW +/- 8mm

SK +/- 10mm

LOTKI +11mm/-24mm

Zaprogramowałem motylka na dźwigni gazu i silnik na wyłączniku. Proszę o opinie na temat Waszych ustawień.

Pzdr-

A.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Też tak latam. Ponadto robię jeszcze wszystkie fazy, tzn klapy we wszystkich fazach na hamulcu (gazie). Do termiki np: maksymalne wychylenia 3mm (klapy i lotki) na drążku. Drążek od siebie - klapy i lotki 0 wychylenia, drążek na siebie - maks. wychylenia dla danej fazy. Do lądowania - maks. wychylenia, jakieś 30 st i na lotkach trochę mniej, tak żeby nie stracić reakcji na lotkach. Przypisane na drążku pozwalają mi na płynne dostosowanie wielkości wychylenia do prędkości (siły) wiatru.

Pozdrawiam i życzę satysfakcji z oblotu, którego przebieg mam nadzieję zamieścisz ? - Jurek

Opublikowano

Dzięki -

Z oblotem czekam jak tylko otworzy się okienko w chmurach i przycichnie wiatr.

Ustawienia faz przemyślę po oblocie i po wstępnym choćby poznaniu się z szybowcem.

Pozdrawiam też -

A.

PS. Gotowy do lotu waży 1370g.

Opublikowano

Oblot udany!

obraz49sm.jpg

Czekałem dziś dość długo, bo do ok. 19.30 na poprawę pogody i udało się.

Muszę przyznać, że miałem poważną tremę, bo spore obciążenie powierzchni, bo spodziewałem się, że będzie szybki i czuły na stery, bo obawa przed nieplanowanym korkiem itp.

A oto jak to było.

Spory ciąg śmigła pozwolił na niezbyt mocne wypchnięcie szybowca w powietrze.

Kąt wznoszenia lotu silnikowego jak dla mnie (na razie) aż za dobry (ok.20-30stopni). Starling nie wymagał korekty trymerami! Po prostu poleciał jakby już go wcześniej ktoś nauczył latać... Zatrzymałem go na ok. 50m. Model rzeczywiście szybki i sterowny.

Zakres prędkości użytkowych wydaje się niewielki. Próbowałem go spowolnić bez klap, ale ostrożnie bo za nisko dziś latałem i nie wiem jeszcze kiedy i jak się zrywa.

Doskonałość imponująca. Do lądowania podchodziłem kilka razy, przyzwyczajony do osiągów moich poprzednich szybowców, i w miejscu planowanego przyziemienia Starling był jeszcze na 2 - 3 metrach wysokości. Ale wreszcie udało się wylądować do nogi.

Pierwszą refleksją po locie było, że będzie to dla mnie świetna, ale i wymagająca koncentracji i uwagi maszyna.

Drugą, że to szybowiec nie tylko pięknie wykonany przez producenta, ale też pięknie latający.

Pzdr-

A.

PS. uznałem, że dzisiaj jeszcze za wcześnie na słynne "zzziut".

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Fajnie, że oblot poszedł Ci gładko. Witam w klubie zadowolonych użytkowników modeli ze znaczkiem Kwarciński..

- Jurek

Opublikowano

Cześć!

Dziękuję za powinszowania i pomoc przy kompletacji Starlinga (zwłaszcza Jerzemu) :lol:

Motyl - to lądowisko to nie Suliszew. Suliszew (na wschód od Skierniewic) jest lądowiskiem prywatnym. Sympatycznym i gościnnym, ale bez cech klubu.

Zapraszam natomiast na lądowisko Żyrów (gm. Hynów) w każdą niedzielę przy ładnej pogodzie.

Mamy tam klub lotniczy i wszyscy samolociarze, motolotniarze, paralotniarze PPG, którzy mają świadomość i respekt dla podziału przestrzeni powietrznej (bliskość CTR EPWA) i modelarze są mile widziani.

Pozdrawiam -

A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.