Gość Anonymous Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Przed dyskusją co jest lepsze ARF czy budowanie od podstaw należy zdefiniować dwa pojęcia: 1. Modelarz - osoba budująca od podstaw model, odwzorowująca na podstawie oryginału jego kształt lub korzystająca z gotowych planów. 2. Pilot - osoba korzystająca z gotowych rozwiązań typu zestaw RTF czy ARF. Przy czym nie każdy modelarz musi być pilotem a nie każdy pilot musi być modelarzem, jedni mają dryg do latania inni do budowania. Pilot ma przede wszystkim satysfakcję z latania, nie interesują go jakie materiały zostały użyte do budowy modelu, po prostu bierze gotowy model i w górę. Z kolei dla modelarza czas spędzony przy budowie modelu jest bezcenny. Niestety za kilkanaście lat dyskusja ta będzie bezprzedmiotowa bo modelarzy będzie jak na lekarstwo. Taką tendencję widać od dość dawna w modelarstwie samochodowym gdzie kupuje się gotowy zestaw i ewentualnie we własnym zakresie ulepsza poprzez samodzielne dorobienie np. nowej płyty podłogowej. Osobiście nie czuję się modelarzem, jestem pilotem i dla mnie wystarczające są zestawy ARF, dzięki nim w ogóle zacząłem latać jak i zapewne wiele innych osób. Mam ogromny szacunek do kolegów modelarzy za to co potrafią wyrzeźbić w modelarni ale jak jeszcze troszkę potrenuję nie będę miał szacunku aby złoić kolegom modelarzom tyłki na zawodach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 "Ja wiem,ja wiem .Instruktorzy maja anielska cierpliwoc" No i z tym zdaniem całkowicie się zgadzam Zadajcie sobie pytanie jak większosc z was zareagowałaby, na widok kawałka balsy wycietego ze środka całej klepki.Tacy "modelarze" :cry: też bywają choc bardzo młodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Optymalizacja strat na desce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.