krys Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zaczołem budowę skrzydła 8). Drugie skrzydło zrobiłbym na profil typowo termiczny, ale nie wiem jakie są dobre. Możecie mi doracić jaki wziąść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Typowo termiczny : sd7037 , sd 7034, e 193, e 205 Najbardziej popularny obecnie i sprawdzony i szeroko stosowany to sd 7037 i jego bym użył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 3 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Profil HN1033 jest super!!! Mój szybowiec ma popularną nazwę dziwoląg . Skrzydło skrzyżowanie f3j i odrzutowca :shock:. wieczorem wstawie fotki. Ma jedną wadę-słabo reaguje na ster wysokości, a za czuły na kierunek. Co może być przyczyną? U nas choć nie ma zbocza, to już pare osób chce robić. Po radawcu robię drugą wersje rozwojową. Miał mieć 152cm rozpiętości (f3 mini), na płasko ma 158cm, a w rozwinięciu 144cm, 5wzniosów na połówkę 8) i grubość max-1,5cm, min-7mm :shock:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 3 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2007 Fajnie że się model udał. Wstaw koniecznie jakieś fotki modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 pare fotek: środek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 skrzydło na żółtej foli, przy kadłubie mi dzisiaj pękło. dane: nazwa: Phantom IA rozpiętość: ok.144cm długość: ok.95cm waga: 420g(gotowy do lotu) aku: aaa800mAh (latem wymienie na 1200mAh) odbiornik: hitec HFS-08RD serwa 2xhitec HS-55 Model jest dość trudny w pilotażu! Chyba ze względu na wzniosy(od poprzedniego ucha, podane w mm)): centropłat00, 1wznios: 25; 2wznios: 20; 3wznios: 20; 4wznios: 25; 5wznios: 30; na końcu jest 17cm!, statecznik pionowy od belki ogonowej ma 14cm. W jakich warunkach profil ma najlepsze zastosowanie na terenie płaskim? Planuje po radawcu zrobić wersję IIA, ze zmnieszonymi wzniosami i większą rozpiętością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 Zdefiniuj "trudny w pilotażu". Trudności dopatrywałbym się raczej w dziwnym kształcie skrzydła, a nie we wzniosie. Skrzydła z wielostopniowym wzniosem są z powodzeniem stosowane cały czas. Druga rzecz to pofałdowane pokrycie - przynajmniej z tego co widzę na zdjęciach - źle odwzorowany profil będzie słabo działał. Ktoś ma inne koncepcje? Przede wszystkim napisz, w czym się przejawia trudność w sterowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 Oklejony jest dobrze, to co widać na zdjęciach, to odbicie słońca, jedynie centropłat w okolicy pęknięcia jest pofałdowany. Trudny w pilotażu- żle reaguje na wysokość: przy dużym wietrze wychylenie do góry ok.6stopni to potrafi zrobić beczke przy małym wietrze wychylenie do góry ok.30stopni i ledwo się podniesie, a jak jest nisko to i potrafi do dołu polecieć :crazy:. reakcje na kierunek: 1. poniżej 1,5m lepij nie skręcać po się gładzie z miejsca na bok kadłuba i uchem w glebe. 2. robi duże zakręty, można mniejsze, ale idzie na bok..itd. 3.lubi wogule nie areagować na kierunek (ja mam ustawione 125% w jedną i drugą stronę). Ja umiem na nim jako tako latać, trzeba po prostu go umieć wyczuć, codziennie go trza na nowo wyważać i ustawiać stery i pierwsze 10 lotów to zazwyczaj pionowo do dołu :cry:. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 4 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 a spływ jest zaklejony taśma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys Opublikowano 4 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2007 taśma papierowa(izolatka się skończyłą), bo folia jak jest gorąco się odrywa( 2 ostatnie ucho ze strony czerwonej trzeba jeszcze raz okleić, bo się pofalowała[taśma]). Natarcie chyba jutro zakleje, bo też już nieźle pocharatane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.