blondynixx Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zaczynam dopiero z modelarstwem RC. Rozpocząłem budowę ToTo-2. Depron (jaki fart mam, że mam 5 minut do sklepu gdzie kupuje 1m2 za 3,20 ) w posiadaniu, ten 6mm jak i 3mm. Balsa także w posiadaniu, ale i tak muszę dokupić, ale to taki mały offtop. Swój kącik mam, plany wydrukowane, posklejane. A gotówka na zelektryzowanie ToTa powoli się zbiera. Jako, że materiały, noże, kleje nie kleje, mam, teraz czas na elektronikę. Oto lista : Ładowarka : E-sky za 35zł Pakiet : 3S Pakiet LiPol FM 11.1V, 2250mAh, 12C(15C) HighPower Regulator i silnik : Tower Pro Combo Set 2406-21 + regulator 12A + śmigło 8x4E Nadajnik - odbiornik : HITEC APARATURA ZEBRA 4 kanały FM + odbiornik 5kanałowy +2 serwa i para kwarcy. Ew. brakujące serwa. Serwa na lotki mam zamiar połączyć poprzez kabel Y. Reszta to tylko piasta na silnik, kilka śmigieł itp. Dobrze dobrałem zestaw? Relacje z budowy będę starał się foto-relacjonować
Bartosz Mesjasz Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Nie wiem czy pakiet nie za ciężki, choć silnik zalecany do trenerków o masie ok 1000g. Tak to wręcz wzorowo :wink: Rozważ tylko kupno świnki skarbonki i odkładanie na lepszy nadajnik.
blondynixx Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2009 Myślałem, że będzie gorzej A jaki nadajnik droższy? Moje fundusze na pierwszy model są zdecydowanie trochę ucięte, więc dużo droższego nadajnika bym nie przewidywał :? Tak swoja drogą - aż tak zły nadajnik ?
Malker Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Nadajnik kupuje się na lata Lepiej poczekać i odstawić model a cały swój fundusz zainwestować w nadajnik. Można kupić np. Optic 6 Hitec'a lub inny sprzęt np. Graupner MX12 lub MX 16 ponieważ one mają już komputer, mixery i inne przydatne funkcje. EDIT: Jeszcze może być Turnigy 9X 9Ch Transmitter z hobby city i jest nawet wątek o tym a ten nadajnik jest już w częstotliwości 2.4Ghz. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=16223
blondynixx Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2009 Niestety na takie cudo nie mogę se pozwolić, co najwyżej używaną aparaturę z odbiornikiem do 300zł.
madrian Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Poszukaj używanego MX-12. Bardzo dobra aparaturka i można ją użytkować z szeroką gamą odbiorników. Pakiet masz zdecydowanie za ciężki. Spokojnie ci wystarczy o połowę mniejszy. Silnik też chyba lekko przesadzony :wink: To ma być motoszybowiec, a nie myśliwiec przechwytujący.
Daniel95 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 ja też robie toto2 właśnie zacząłem i chyba włożę RAY c2830/12 co o tym sądzicie :?:
blondynixx Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 11 Czerwca 2009 Wiem, że pakiet ciężki, ale silniczek jest podobno do szybowców/trenerów o wadze do 1kg, a wątpię żeby z takim pakietem ważył nawet 1kg, a wiadomo większy pakiet więcej latania
KaliN Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Lecz za duży pakiet może oznaczać bardzo nie udane próby tego latania :twisted:
madrian Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Wiem, że pakiet ciężki, ale silniczek jest podobno do szybowców/trenerów o wadze do 1kg, a wątpię żeby z takim pakietem ważył nawet 1kg, a wiadomo większy pakiet więcej latania To motoszybowiec. Silnik służy mu tylko do nabrania wysokości. Potem - loty ślizgowe i łapanie termiki. Tu cięzki pakiet może ci bardzo przeszkodzić. Znacznie zwiększy się obciążenie powierzchni nośnej i z motoszybowca zrobi się tłusty samolot. Odchódź pakiet. W dobrej termice, lekkim modelem polatasz dłużej niż ci palce na drążkach wytrzymają..
Bartosz Mesjasz Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Nadajnika szukaj używanego na allego, ostatnio za 300zł kupiłem mc-12 z odbiornikiem i bajerami. Wiekowy sprzęt ale ja więcej nie potrzebuje.
Daniel95 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Opublikowano 11 Czerwca 2009 blondynixx, radze posłuchaj doświadczonych modelarzy moją propozycją są dwa mniejsze akumulatory 1 szybciej się ładują 2są lżejsze i będzie ci się dobrze latać 8)
blondynixx Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2009 http://modelarski.com/produkt-Akumulator_Li-Po_1000mAh_11,1V_3S1P_25C,3057.html 3s 1000mAh , niecałe 100g, czy 2s 1500 mAh ? http://modelarski.com/produkt-Flightpower_Evo_25_1500mAh_2S,3637.html Do tego poszukam używanej MC12 :wink: Relacje z budowy dam, jak tylko wyzdrowieje :?
Daniel95 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 3s=mniejsze śmigło 2s=większe śmigło jak biore 3s
baczek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Do tego poszukam używanej MC12 :wink: bedzie trudno ja mam ale nie na sprzedarz szukałem jej ok 2-4 miesiące
blondynixx Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2009 No to coś pochodnego, byle już z komputerem podobnym do MC-12 Kumpel ostatnio miał, tzn. jego ojciec, ale ktoś mi świsnął
ertman_176 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Poluj na MX-12 a zebre omijaj z daleka, chybe ze masz zamiar kupic używaną.
blondynixx Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2009 Apropo ToTo2- na aparaturę sensowną (MC-12 np. ) używaną mam, dotacje z unii się znalazły. Aparat się naładuje to dam pierwsze foty z budowy ToTa
blondynixx Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zostałem nabywcą ładowarki E-sky, pakietu lightmax 3s 20c 1300mAh. Do tego odkopałem akumulator żelowy 12v 7Ah wykorzystany do ładowarki (chciałoby się na takiej pojemności latać ) Zamówiony został Tower Pro Set, konektory banany 3,5mm, 3serwa Tower Pro SG-91R, przedłużacze serw na lotki itd. Z resztek SDM Flying Dragon wyjęłem osprzęt ( odbiornik 3kanałowy, serwo standart, imitacje regulatora z silnikiem, która padła po krecie modelu z max. wys. na beton) i montuje go w jachcie. Wyniki eksperymentu nad sterem też umieszczę w tym temacie :wink: ToTo-2 zyskał szkielet z twardej balsy (brak możliwości obróbki i dostępu do sklejki), "podłogę", dzisiaj wezmę się jeszcze za wycinanie wręg i żeberek . Wszystko klejone klejem na ciepło, który trzyma lepiej niż UHU i klej montażowy do styropianów razem wzięte :mrgreen:
blondynixx Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2009 Sorry, że trzeci post, ale chciałem podnieść temat ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Edit: Z braku sprzętu na magazynie dostałem regiel 18A i silnik ten z niższymi obrotami. Wszystko polutowane tylko 2 pytania odnośnie regla. W reglu mam kable - do odbiornika, 3 do silnika, i 2 pozostały - ma się rozumieć, że to BEC? Mam innego koloru kable niż w silniku a dokładnie - Silnik - czerwony żółty niebieski Regiel - Czerwony biały czarny Czyli łącze - Czerwoy-czerwony, czarny-niebieski , biały-żółty ? --------------------------------------- Dzisiaj pierwsze zdjęcia ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.