Maćko Opublikowano 12 Czerwca 2009 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Jak zapewne wielu z Was posiadam Optica 6. Potrzebuje zaprogramować lotki a właściwie klapolotki pod lewym drążkiem. Czytałem instrukcje i szukałem jak moge to zrobić, ale nie udało sie. Dowiedziałem się jedynie, że można zrobić mix kierunku(ktorego nie mam) z lotkami i wtedy to działa, ale na obu drazkach mam wtedy lotki, a tego nie chcę :roll:
specyfick Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 W Opticu nie można zrobić lotek z lewej strony. Bo tylko jest mode 1 lub 2. Jak pisze kolega klapolotki kanał 1 dla jednej lotki i 6 dla drugiej i mikser trzeba uaktywnić i już. Chyba że nie zrozumiałem co chcesz.
marcin133 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Chcesz drążkiem gazu wychylać klapolotki? Optic 6 ma chyba wolne miksery więc powinno dać się z miksować kanał gazu z kanałem klap w 100% (3 i 6) oczywiście wcześniej aktywny mix klapolotek.
Maćko Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Chodziło mi o obracanie płatowca (przeciwne wychylenia klapolotek) za pomocą ruchu lewego drążka aparatury lewo-prawo.
motyl Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 napisz może od początku co ty chcesz uzyskać ?? w jakim MODE latasz, czy w ogóle latasz i czy wiesz co to MODE ?? aha i nie używaj na razie określeń klapy, klapolotki czy coś w tym stylu bu czuje że nie wiesz co to jest.
specyfick Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 No właśnie napisz jaki model, ile serw i co chcesz zrobić. W Optiku seryjnie tego co chcesz nie da się zrobić. Lewy drąd w lewo i prawo to tylko SK. Ale jak byś miał tylko jedno serwo na lotki to można podłączyć pod 4 kanał i już. Albo 2 serwa kablem Y i gitarra. Ale nie rozumiem czemu chcesz robić to jakoś inaczej. Wybierz mode w którym chcesz latać i tak się naucz.
Maćko Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Latam w mode2 (gaz po lewej). Mam elektroszybowca z klapolotkami oraz sterem wysokosci. Chcę mieć klapolotki(zmiksowany kanał 1 i 6) na lewym drązku, razem z silnikiem, a wysokość na prawym drązku. Moje pytanie to jak to zrobić za pomocą Optica 6.
mtk Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 latasz chyba na mode3 albo mode 4, mode 2 ma tak, że gaz i kierunek w lewej a wys i lotki w prawej. pozdro
motyl Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Maćko, prosiłem o rozważne używanie słowa klapolotki. Już wiemy więcej ale nie wszystko. Dlaczego chcesz mieć lotki w lewym drążku ?? dlatego ze nie umiesz korzystać z lotek tylko z kierunku, czy dlatego ze nauczyłeś się latać w MODE3 ??
Maćko Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tak jak piszesz motyl, nie miałem nigdy modelu z lotkami i zawsze miałem na lewym drązku kierunek. W tym modelu mam tylko lotki(brak SK), zatem chce je zaprogramować na miejsce w którym zawsze miałem kierunek.
instruktor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 latasz chyba na mode3 albo mode 4, mode 2 ma tak, że gaz i kierunek w lewej a wys i lotki w prawej. pozdro No z tym mode 4 to nieco dałeś :ass: ,latam na tym mode 'badziewiakami" tylko ze sterem wysokosci i kierunku na prawym drągu Maćko nie kombinuj zbyt długo i przestaw sie na mod 2 zobaczysz ze to nic trudnego .Model chodzi na lotkach" za ręką" (prawą w tym przypadku)
specyfick Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Odpowiadając na twoje pytanie na Optiku nie da się tego zrobić. Rozwiązanie: 1. Po twojemu. Podłącz pod kanał kierunku 4, lotki i będziesz miał zakręcanie bez dodatkowych opcji, czyli mikserów. Ewentualnie wolne miksery. 2. Po ludzku zdecyduj się na Mode 1 lub 2, ustaw aparaturę, naucz się latać co zajmuje 2 godziny na symulatorze i w górę. Wybierz mode taki jak latają w twoim rejonie koledzy. Ja na poparcie tego co mówię i aby dodać ci chęci powiem że latałem na szybowcach optikiem w mode 2 i po tym jak zacząłem latać na szybowcach zboczowych szybko zdecydowałem się na mode 1 co jest zdecywowanie dla mnie lepsze jako praworęcznego, dokładniejsze na zboczu bo masz oddzielone wysokość i lotki i tak lata towarzystwo w mojej okolicy. I nie bój się, wkładaj lotki w taki mode jak masz, szymulator przez 3 godziny i w górę na spokojnie. Nie widzę problemów.
motyl Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 No popatrz a każdy woli latach na lotkach niż kierunku specyfick, on lata w mode2 tylko ze nigdy z lotkami wiec nie mieszaj mu w głowie. W opticu ustaw wszystko jak powinno być czyli lotki w prawym drążku,a na wolnych mikserach zmiksuj kierunek -> lotki 1:1 wtedy będziesz miał okazje nauczyć się używania lotek a w razie trudności "kierunek" pod lewa ręką
marcin133 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Odpowiadając na twoje pytanie na Optiku nie da się tego zrobić.. Nie odpowiadajcie że czegoś się nie da zrobić jeśli aparatura ma wolne miksery! Odpowiedź była już dawno udzielona ale nikt jej nie zauważył - jak zwykle. Skoro można zmiksować 6 z 3 to i można 1 z 4!
specyfick Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Tego co kolega pisał nie da się, zostało napisane. Ale da się to zrobić niestandartowo, czyli właśnie tymi mikserami. Optik ma tylko mode 1 lub 2 nie ma 3 i 4 a tak by pasowało koledze. Napisałem mu jak to zrobić. Ale nie będzie miał dodatkowych funkcji, mikserów producenta.
marcin133 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Optik ma tylko mode 1 lub 2 nie ma 3 i 4 a tak by pasowało koledze. Chłopak cały czas lata w mode 2 a jedyne co robił źle to zamiast podpinać kierunek pod kanał lotek (w przypadku kiedy latał modelem bez lotek) latał mając podpięty kierunek pod kierunek.. teraz mając model z lotkami bez kierunku boi się latać mając prawidłowo podpięte funkcje w modelu. Taki mały efekt uboczny Teraz obojętnie jakie mode wybierze i tak musi się na nowo używać i lotek i kierunku - to normalne po przesiadce z modelu bez lotek (cały czas latając z kierunkiem podpiętym pod kierunek) więc po co ma zmieniać mode? W niosek z tego jest prosty. Jeżeli uczyć się latać modelem bez lotek to kierunek podpinać pod lotki a jeszcze lepiej w ogóle nie uczyć się latać na modelu bez lotek. Najlepsze teraz co zrobi to jak nauczy się w końcu operować lotkami w miejscu gdzie powinny one być dla mode 2 i po problemie.
specyfick Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 W niosek z tego jest prosty. Jeżeli uczyć się latać modelem bez lotek to kierunek podpinać pod lotki. Jedyna dobre rozwiązanie dla kogoś kto lata bez lotek z myślą przesiadki na model z lotkami. Tak właśnie latam na pelikanie (SK i SW) i przesiadka na Falezę F3F to tylko kwestia zmiany pamięci. Żadnych dziwnych zmian w drągach. Najlepsze teraz co zrobi to jak nauczy się w końcu operować lotkami w miejscu gdzie powinny one być dla mode 2 i po problemie Tylko to będzie dla niego rozwiązaniem. Nie traci nic z funkcji aparatury. Nauka będzie 2 godzinna i 3 godziny na lotnisku i opanuje sprawe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.