Skocz do zawartości

problem z bateria w laptopie hp Pavilion dv9000 -benchmark?

mammuth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli to to... no to już wiesz co

No to wlasnie bylo to to ...

I pewnie mi podmienili baterie w serwisie - teraz w dodatku sie dran nie nie wylacza jak zamykam mu klape ....

Bede reklamowal ...

Dzieki Pawel :)

Opublikowano
Z tego co rozmawiałem z kolegą serwisantem (sam mu dawałem 2 takie lapki do naprawy) możliwa jest dwukrotna naprawa. Za 3 razem naprawić się nie da.

jeżeli ktoś ma porządny sprzęt do lutowania BGA to nawet i 10 razy może Ci wymienić układ graficzny :)

Opublikowano
jeżeli ktoś ma porządny sprzęt do lutowania BGA to nawet i 10 razy może Ci wymienić układ graficzny :)

Ty im tego w serwisie nie mow.... bo do konca zycia z tym zlomem zostane ;)

Opublikowano

Może i tak - zakładał się nie bedę, opieram się na tym co usłyszałem od serwisanta. Jakieś podstawy do tego, żeby tak powiedzieć, musiał mieć.

Opublikowano

Odnośnie tego licznika ładowań to w wielu przypadkach on jest odpowiedzialny za małą pojemność baterii.

Jako przykład podam sytuację gdzie koleś ma w miarę nowego laptopa, często go włącza i wyłącza i wierci się z nim podczas pracy. Pada mu kabel od ładowarki który raz łączy a raz nie. chwilkę ładuje zaraz przestaje i tak prze powiedzmy godzinę kilka razy mu ładuje.

sterownik zlicza to jako osobne cykle i okazuje się że ze miesiąc laptop twierdzi że bateria do bani bo zliczył np 300 cykli ładowania a ogniwa są jak nowe.

co się robi w takich przypadkach:

- rozbiera i sprawdza z osobna każde ogniwo

- jeśli są ok to resetuje się ustawienia sterownika

- jeśli nie to wymienia się uszkodzone ogniwa lub wszystkie i też resetuje sterownik

To są moje doświadczenia a nie zasłyszane gdzieś plotki

Opublikowano

co się robi w takich przypadkach:

...

- jeśli są ok to resetuje się ustawienia sterownika

- jeśli nie to wymienia się uszkodzone ogniwa lub wszystkie i też resetuje sterownik

To są moje doświadczenia a nie zasłyszane gdzieś plotki

A zdradzisz jak to się robi - ten reset ??

Opublikowano

rozbierasz baterię, sprawdzasz na jakim sterowniku, szukasz dokumentacji na necie, odczytujesz pamięć, modyfikujesz właściwe komórki i wgrywasz z powrotem do pamięci.

jak ktoś to często i zarobkowo robi to kupuje całe interfejsy do komunikacji z bateriami i odpowiednie oprogramowanie do edycji zawartości.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No i kupiony, co prawda jakieś 250zł więcej niż na allegro, ale w razie problemów nie będę bawił się z odsyłaniem :)

EDIT: Paweł, powiedz mi, jak się ścisza te MSI ? chodzi o te systemowe dźwięki ładowania/wylogowywania windowsa, czy otwierania folderów bez ściszania głośności muzyki? Na laptopie pokręteł nie ma, a jedynie są 3 klawisze w F'ach głośniej/ciszej/wycisz, ale one działają tylko w odtwarzaczach. Nie chcę całkowicie eliminować systemowych dźwięków, ale są za głośne (a ściszanie w panelu sterowania powoduje cichsze filmy/muzykę)

Opublikowano

start-> ustawienia->panel sterowania -> dzwięki i urządz. audio -> zakładka dzwięki i wybierasz z listy brak dzięków i problem raz na zawsze załatwiony.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.