Piotrek_G Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Znalazłem na youtube pod tym samym tytułem filmik o tym modelu i nabrałem ochoty na podłubanie w depronie. Problem w tym, ze nie mogę znaleźć pomocy technicznej w postaci planów a najlepiej relacji z budowy. Proszę o pomoc w odnalezieniu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=142955&highlight=#142955 popatrz na to.Podejrzewam że Grzesiek ma jeszcze te plany. http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=9114&postdays=0&postorder=asc&start=45 tu jest bezpośredni link do planów , w którymś poście Grzegorzp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witam, no niestety planów już nie mam (po ostatnim "sypnięciu" mojego komputera, nic z modelarstwa nie zostało :evil: ) ale jak napisał Sławek, w drugim linku, przedostatni post na stronie jest bezpośredni link do planów. Co prawda jest to Extra 330 ("klon" mini extry z Fliton'a) ale podobnej budowy i rozmiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_G Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Wielkie dzięki za pomoc Przy okazji znalazłem Extra 300 kolegi f-150, ale również z depronu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Dostałem od Grzesia plany tego modelu i proszę was konstruktorów tego pięknego modelu o wsparcie w budowie :mrgreen: z perspektywy czasu macie jakieś uwagi dot tego modelu? - co poprawić tam gdzie w planach jest przewidziana balsa np 2.5mm mogę użyć depronu? chce zbudować go z tego co jest pod ręką to to ma być mój 1 własnoręcznie zbudowany model :roll: myślę o powiększeniu go tak do ok 1600mm co o tym sądzicie ? jak wyjdzie z waga pewnie coś ok kilograma gdzie przy takiej rozpiętości dać dodatkowe wzmocnienia? na 1 ogień budowy pójdzie usterzenie ogona budować z depronu 5mm czy sklejać 3mm czy może sklejać 5mm - niestety mam tylko depron karbowany i nie bardzo che mi się biegać po mieście i szukać innego :faja: tak się zastanawiam jest sens robić w modelu specjalnie słabe punkty żeby później tylko je naprawiać przy ew kretach? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Jesli to pierwsza własna produkcja, to raczej dobrze byłoby wykonać najpierw jakiś podobny model wg planów, np. Ultrona, albo jakiegoś Diablo. Zmiana skali i zabawy z materiałami mało znanymi, raczej nie są dobrym miejscem startowym. Jak nabierzesz doświadczenia w budowie, wtedy taka zabawa ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 nie zmienię zdania i zbuduje ten model nawet jeżeli wyjdzie potworek :roll: w trakcie budowy będę patrzył gdzie jest "miękko" i dostawiał wzmocnienia ale powiedzcie mi gdzie go muszę wzmocnić już od początku? taki do końca zielony w budowaniu nie jestem zbudowałem usterzenie szybowca i trochę fun-fly'a ale oba projekty porzuciłem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 usterzenie szybowca i trochę fun-fly'a O hoho, to doświadczony, że hej! Ja na początek zabawy z depronem polecam Ci zbudować deltę 120 minut, później RWD by Skazoo - z genialną instrukcją składania, mnóstwem relacji opisujących model na lewo i prawo. Później zrób coś szybowcowatego z serii Toto Tomka Motylastego, a jak przez to przebrniesz, to nie będziesz musial zadawać pytań - czy i gdzie wzmacniać od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 nie chce budowac rwd to dla mnie za spokojne latałem juz akrobatem edit: plany wydrukowałem będzie mam rozpiętość prawie 1400mm jak mam w planach depron 3mm na wręgi to sklejać podwójnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 podwójnie sklejaj. AQ jak chcesz akrobata, to po co budujesz trenerka. Porzuć go i wróć do akrobata. Np. PatMate. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 nie buduje trenerka nigdy nie budowałem teraz robię extrę jak mam wregi 6mm to robic 12 :wink: a może jak sklejam 2 wręgi to do środka np trochę węgla upychać albo listewek sklejkowych czy dać cobie spokój? kiedy mam w planach wzmocnienie z balsy 2.5mm na 6mm wręgę to czym mogę ja zastąpić podwojenie depronu załatwi sprawę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Wiesz co, tak prześledziłem ten wątek... porażka, po raz kolejny w zyciu chcesz zrobić coś o czym nie masz zielonego pojęcia. następny projekt do zarzucenia. Zbuduj coś z planów, albo daj sobie spokój. Zaczbij, przeskalowywać plany, zmieniać materiał modelu wtedy, kiedy będziesz wiedział jak to można robić. Bo narazie to zasypujesz forum stertą pytań, część madrych, na tematy które już powinieneś wiedzieć. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 dzięki :roll: będę budował na czuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksionc Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Kolega baxter12 ma rację. To nie jest wstyd być początkującym. Sam się do tego przyznaje chociaż już kilka modeli zostało przeze mnie zbudowane. Zniechęcić się-łatwo, zbudować dobry model-trudno. Pamiętaj że człowiek uczy się całe życie-a od starszych uczyć się najłatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 2 modele nieskończone 3 ci zrobię do końca :wink: wyciąłem wręgi teraz czas na szkrzydełka martwi mnie to ze plany wydrukowane w punkcie xero trochę się rozjechały porównując elementy które powinny pasować jest różnica 1mm będzie to miało jakiś znaczenie przy składaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 1 mm w tą jeden w tamtą :wink: Nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 spoko teraz dopatrzyłem się ze balsa jest nie zastąpiona :roll: skrzydło pokryje rowkowanym depronem 3mm a kadłub walnąć w 5mm może stracę trochę na wadze ale rozpiętość mi to wynagrodzi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giboniek Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Też się przymierzam robić ten model, kusi mnie okropelnie Tutaj jest link do relacji niejakiego pana Pinci, który powiększył Extrę o 30%: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=603233 Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel66 Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 ale to nie jest ta sama extra ja buduje tą http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=142955&highlight=#142955 mam problem z pokryciem skrzydeł muszę skleić 2 płyty depronu a mam mało miejsca :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giboniek Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 No i jak tam pawel66 idzie Ci budowa tej Extry ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.